Die verlorene Ehre der Katharina Blum door Heinrich Böll

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1791 woorden
  • 18 september 2003
  • 163 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 163 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1974
Pagina's
144
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits
Verfilmd als

Boekcover Die verlorene Ehre der Katharina Blum
Shadow
Die verlorene Ehre der Katharina Blum door Heinrich Böll
Shadow
1 Zakelijke gegevens
Auteur: Heinrich Böll
Titel: Die verlorene Ehre der Katharina Blum, Verlag Kiepenheuer & Witsch, Köln, 1992, (1e uitgave 1974) 268 bladzijdes.
Genre:

2 Eerste reactie
Ik moest dit boek lezen, omdat onze leraar van Duits dit boek uitgekozen had.
Ik vond het niet echt een leuk boek, maar wel interessant om te lezen hoe het er in Duitsland aan toe ging in die tijd. En hoe erg zo iemand die er niks aan kon doen dat ze werd gezien met een misdadiger werd afgemaakt. Ik vond het boek wel moeilijk te begrijpen met veel moeilijke woorden.Al was het wel wat makkelijker dat we op school eerst de film hebben bekeken.

3 Verdieping
Samenvatting:
Dit boek gaat over de 27-jarige Katharina Blum. Ze heeft haar vader verloren toen ze zes jaar was. Door de hulp van haar peettante (Else Woltersheim) kon ze naar de huishoudschool. Na haar school vindt ze een baan als huishoudster, maar ze stopt al snel met deze baan. Ze leert haar man Brettloh kennen via haar broer. Katharina houdt het niet lang bij hem uit en ze laat zich van hem scheiden en zij verhuist naar de stad. Daar vindt ze weer een baan als huishoudster bij een accountant ( dr Fehnern). Hij zorgt ervoor dat ze een avondcursus kan gaan volgen. Ze moet jammer genoeg al snel weer een andere baan zoeken, omdat meneer Fehnern is opgepakt voor fraude. Ze vindt dan een baan bij het echtpaar Blorna. Mevr. Blorna helpt Katharina aan een eigen huis. 's Avonds werkt Katharina ook nog bij echtpaar Hiepertz. Van dat geld kon Katharina een eigen auto kopen. Op een avond (20-2-1974) is Katharina te gast bij een dansavond van Else Woltersheim. Daar leert ze een man kennen, Ludwig Götten. Ze is meteen verliefd op hem en danst de hele avond met hem. Hij gaat ’s avonds mee naar haar huis en daar blijkt dat hij wordt gezocht door de politie als 'Bundeswehrdeserteur'. Katharina geeft hem de sleutel van een landhuis die zij ooit van iemand heeft gekregen en zij geeft hem een vluchtroute uit haar huis. De volgende dag valt de politie binnen bij Katharina b en wordt zij meegenomen voor verhoor. Van de politie hoort ze dat Götten wordt gezocht voor o.a. moord en bankroof. Nu pas beseft ze dat zij medeplichtig is. Bij buurtonderzoek blijkt dat Katharina regelmatig herenbezoek had, dat was dan Sträubleder, een vriend van Blorna. Omdat absoluut niet bekend mag worden dat Sträubleder bij Katharina over de vloer kwam zegt Katharina er ook niks over (dat mocht niet omdat Sträubleder getrouwd was en het slechte publiciteit was). De ring die Sträubleder aan Katharina gegeven heeft wordt ook gevonden en men denkt dat Götten het herenbezoek is en dat hij de ring heeft gegeven: conclusie Katharina en Götten hadden al langer contact dan dat Katharina beweert heeft. Als Katharina weer thuis is wordt ze in de gaten gehouden en wordt ook haar telefoon afgeluisterd. Doordat Götten opbelt, weet de politie meteen waar hij zich bevindt. Nu gaat de krant zich er ook mee bemoeien, elke dag verschijnen er grote koppen in de krant, de ZEITUNG over Katharina. Ook mevr. Blorna wordt betrokken in de zaak omdat zij architect is en Katharina geholpen zou hebben met de vluchtroute voor Götten. Omdat Katharina de verhalen in de krant zó zat is maakt ze een afspraak met de journalist (Werner Tötges) die altijd over haar schrijft. Als de journalist er is schiet ze hem neer, een aantal uur daarna meldt ze zich bij de politie. Ook Götten is inmiddels opgepakt en beiden worden door Blorna verdedigd. Het verhaal eindigt open en je kan dus zelf bedenken wat voor straf Katharina krijgt en verdient.


Schrijfstijl:
Het boek is moeilijk geschreven. Gelukkig zijn de hoofdstukken niet te lang en door veel het woordenboek te gebruiken kwam ik er aardig uit. Het verhaal wordt niet in chronologische volgorde verteld er zijn flashbacks en uitwijdingen over gebeurtenissen en personen die met het verhaal te maken hebben. De ruimte: Het verhaal speelt zich af in een Duitse stad in februari 1974. Dan is er carnaval.Veel van de gebeurtenissen spelen zich af in cafés, op het politiebureau, op straat of bij mensen (Katharina, de Blorna’s en Else Woltersheim) thuis. Katharina werkt bij mensen uit goede milieu’s
Het verhaal speelt zich af van 20 februari 1974 tot 24 februari 1974. Het is niet chronologisch verteld, het verhaal begint bij het moment dat Katharina aanbelt bij Moeding om zichzelf aan te geven. Vanaf dan begint de schrijver met vertellen wat er voorafgegaan is aan die gebeurtenis.

De belangrijkste verhaalfiguren zijn:
Katharina Blum: is een vrouw van 27 jaar, volgens veel mannen in haar omgeving knap om te zien. Van opdringerige mannen houdt ze niet. Zij is aardig, vriendelijk, maar op afstand. Volgens sommige mensen heeft ze geen humor. Haar vader overleed toen zij 6 jaar was. Ze wordt opgevangen door haar peettante Else Woltersheim, die Katharina helpt om naar de huishoudschool te gaan. Na haar school vindt ze een baan als huishoudster maar ze stopt al gauw weer met deze baan. Door haar broer leert ze Wilhelm Brettloh kennen. Met hem trouwt ze maar niet veel later wil ze van hem scheiden. Later werkt ze als huishoudster bij verschillende mensen. Zij danste met Ludwig Götten en nam hem mee naar haar huis. Hij was een gezochte crimineel. Zij helpt hem te vluchten. Zij wordt verhoort door de politie en lastig gevallen door een krant. En personen die deze krant lezen. Zij was onschuldig en werd zo gek van die verhalen dat ze de journalist Werner Tötges neerschoot, want hij schreef stukken over haar. Ook had hij haar ernstig zieke moeder bezocht en geïnterviewd en die was kort daarna overleden.
Werner Tötges: Journalist voor de krant de Zeitung. Hij werd neergeschoten door Katharina.

Het echtpaar Blorna: Katharina werkte als huishoudster bij het echtpaar Blorna. Mevrouw Blorna werkt als architect en heeft Katharina aan een huis geholpen. Ze heeft een nogal scherpe tong. Zelfs tegen meneer Blorna, een vriendelijke man die een oogje op Katharina heeft maar niets doet met die gevoelens, uit principe. Hij werkt als bedrijfsadvocaat. Mevrouw en meneer Blorna hebben het beste met Katharina voor, ze vinden het heerlijk hoe zijn hun huishouden runt en doen alles om haar te helpen.
Else Woltersheim: peettante, vriendin en vertrouweling van Katharina. Else was een verre nicht van de moeder van Katharina. Zij hielp Katharina aan een baan. Zij gaf een dansavond bij haar thuis en daar leerde Katharina Ludwig kennen.
Ludwig Götten: Crimineel die verdacht werd van moord en bankroof. Hij heeft met Katharina gedanst en ging met haar mee naar huis. Hij werd de hele avond in de gaten gehouden door de politie. Hij kon vluchten door Katharina naar een landhuis. Waar hij later werd neergeschoten en opgepakt. Hij leefde wel nog.
Kurt Blum: Oudere broer van Katharina. Hij werkte als textielarbeider. Zit nou in de gevangenis.
Dr.Fehnern: accountant. Katharina werkte voor hem. Door hem kon Katharina avondcursussen volgen. Hij was aardig en royaal. In 1969 werd hij gearresteerd vanwege belastingontduiking, verduistering en vervalsing.
Echtpaar Hiepertz: Katharina werkte bij dit renteniers echtpaar in de huishouding. Deze mensen vonden haar erg aardig.
Walter Moeding: Hoofdinspecteur bij de recherche. Hij voelt sympathie voor Katharina. Zij meldt bij hem dat ze Werner Tötges heeft vermoord.
Erwin Beizmenne: Hoofdcommissaris. Hij probeerde vaderlijk te doen tegen katharina om wat uit haar te krijgen maar dat werkte niet.
Sträubleder: Hij was de man die het herenbezoek was van Katharina. Hij was getrouwd. Hij had haar een hele dure ring gegeven en de sleutel van zijn landhuis. Het moest geheim blijven dat hij het herenbezoek was.

De situaties:
De belangrijkste situatie is wanneer er bij Katharina wordt binnengevallen en zij wordt meegenomen voor verhoor en haar hele huis doorzocht wordt. Dan merk je pas goed hoe de politie te werk ging in de jaren 70 als ze dachten dat je met criminelen om ging. Ook merk je duidelijk dat Katharina nergens vanaf wist, maar dat de politie gewoon doorgaat met haar verhoren en beschuldigen. Ook apart dat de politie details uit het politieonderzoek doorgeeft aan de pers.

De vertelwijze:
Het verhaal wordt verteld vanuit een alwetende verteller, die de gebeurtenissen beschrijft. Waarschijnlijk aan de hand van politierapporten of die persoon was erbij.

Het thema
Het thema in het boek is denk ik de ondertitel van de titel: hoe geweld ontstaat en waartoe het kan leiden. En het antwoord hierop wordt gegeven in het eerste deel van de titel: de verloren eer van Katharina Blum. Wat ze hier mee kunnen bedoelen is dat de eer van een persoon kan worden aangetast door geweld.

Informatie over de schrijver, Heinrich Böll
Heinrich Böll werd in 1917 in Keulen geboren. Keulen en het industriegebied daar omheen (het Rührgebied) staat vaak op de achtergrond in de boeken van Böll. Böll heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en met tegenzin moest hij voor zes jaar lang uit Keulen vluchten. Toen hij eenmaal weer terug was in Keulen ging hij weer schrijven. In 1949 verschijnt zijn eerste werk, namelijk "Der Zug war pünktlich". Böll is een streng gelovige katholiek maar heeft een revolutionair karakter. Hij heeft er geen moeite mee om in zijn werken de problemen die er in de samenleving zijn in de schoenen van de tijd te schuiven. In 1967 kreeg Böll de "Georg-Büchner-Preis" en in 1970 werd hij tot president van het PEN-Zentrum van Duitsland gekozen. Van 1971 tot 1974 blijft hij die president. In die tijd zet hij zich in voor politiek gevangene schrijvers. Böll stelt zich erg menselijk op bij maatschappelijk-politieke vragen. In 1985 brengt hij nog de roman "Frauen vor Flußlandschaft" uit en in 1985 overlijdt hij.
een aantal werken van Heinrich Böll zijn:
- Und sagte kein einziges Wort (1953)
- Haus ohne Hüter (1954)
- Entfernung von der Truppe (1964)
- Die verlorene Ehre der Katharina Blum (1974)
- Fürsorgliche Belagerung (1979)

4 Beoordeling
Het leukste in een verhaal vind ik dat het verhaal spannend is en dat je het verhaal uit wil lezen niet dat je het al saai vindt na een paar bladzijdes. Ook vind ik dat het verhaal niet te lang over hetzelfde onderwerp moet doorgaan. Ik vond het boek wel interessant, omdat je wat te weten komt over het optreden van de politie tijdens de jaren 70 tegen mensen die ervan verdacht werden om te gaan met criminelen en mensen die aanslagen pleegden. Ook werd het boek niet echt snel saai, maar dat kwam vooral omdat ik steeds stopte na een paar hoofdstukken. Want dan had ik genoeg van het opzoeken van woorden. Wel lastig was het soms te volgen omdat er flashbacks in voor kwamen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Goed om in te lezen!

7 jaar geleden

Andere verslagen van "Die verlorene Ehre der Katharina Blum door Heinrich Böll"