Der Vorleser door Bernhard Schlink

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Der Vorleser
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 634 woorden
  • 3 december 2000
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
41 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De voorlezer
Auteur
Bernhard Schlink
Genre
Psychologische roman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
januari 1995
Pagina's
192
Geschikt voor
bovenbouw
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Duits
Literaire thema's
Tweede Wereldoorlog,
Coming of age,
Heden & Verleden,
Jeugdliefde
Verfilmd als

Boekcover Der Vorleser
Shadow

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas ziet hij haar terug - in de rechtbank. De voorlezer is een ongewoon sensueel en krachtig boek, dat even openhartig spreekt over de genietingen van de liefde als over de last van de Duitse gesch…

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas zie…

Der Vorleser door Bernhard Schlink
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Bernhard Schlink: Der Vorleser

Algemene informatie

Titel: Der Vorleser
Auteur: Bernhard Schlink
Uitgever:Wolters-Noordhoff bv, Groningen
Jaar: 1999
ISBN: 9001551270

Samenvatting

Michael, een vijftienjarige jongen uit Duitsland, heeft Geelzucht. Als hij bijna weer helemaal opgeknapt is, wordt hij verliefd op Hanna, een veel oudere vrouw.
Michael krijgt een geheime relatie met deze Hanna. Michael komt erg vaak bij Hanna, en de twee ontwikkelen een vast ritueel. Hanna vindt het erg leuk als Michael hem voorleest, daarna gaan ze samen douchen of in bad, en tenslotte bedrijven ze de liefde. Als de ouders van Michael een week weg zijn, komt hij elke dag bij Hanna.
Op een dag als Michael weer naar Hanna toe wil gaan, is ze verdwenen.
Ook al is het moeilijk, Michael probeert Hanna te vergeten. Na een paar jaar is Michael rechten gaan studeren, en moest op een dag een proces tegen bewakers van concentratiekampen volgen. Hanna is een van de aangeklaagden.
Uiteindelijk komt Michael erachter, dat Hanna niet kan lezen en schrijven.
Het blijkt dat Hanna uit angst voor promotie is gevlucht, en bewaker is geworden. Ze schaamde zich enorm voor het feit dat ze analfabeet was. Hanna krijgt gevangenisstraf.
Michael ontmoet Gertrud, en trouwt met haar. Ook krijgen ze een kind: Julia.
Na de scheiding met Gertrud, zoekt hij weer contact met Hanna in de gevangenis.
Hij gaat voorlezen (want ze kan niet schrijven en lezen) en neemt dat op bandjes op. Die bandjes stuurt hij naar Hanna in de gevangenis. Daar leent Hanna de boeken, en leert door de bandjes te luisteren en mee te lezen hoe ze moet lezen.
Michael regelt een baan en verblijfplaats voor Hanna en ontmoet haar nog 1 keer voordat ze vrij komt. De dag dat ze vrij zou komen, krijgt Michael te horen dat Hanna zelfmoord heeft gepleegd.

Tijd

Dit boek speelt zich af zo rond de Tweede Wereldoorlog (1939-1945).
De vertelde tijd is een groot aantal jaren. In het begin van het boek is Michael vijftien jaar, en ik denk dat hij tegen de veertig is aan het eind van het boek (ook al wordt zijn leeftijd daar niet meer genoemd). Ik denk dat hij rond die leeftijd is, omdat hij Hanna als een oude vrouw beschrijft. Omdat het leeftijdverschil zo’n 20 jaar is, denk ik dat Michael ongeveer veertig moet zijn geweest.

Vertelsituatie

Dit verhaal is vanuit het ‘ik-perspectief’ geschreven. Het verhaal is verteld door de ogen van Michael Berg.

Eigen mening van het boek

Ik vond dit boek best leuk om te lezen. Het verhaal bestaat uit 3 delen, waarvan ik het tweede deel in het begin niet zo goed kon volgen. Achteraf heb ik met een uittreksel gekeken of het een beetje klopte wat ik eruit gehaald had, en dat bleek grotendeels wel goed te zijn.
Het boek is vrij realistisch geschreven, veel details en weinig dialogen. Het einde van het boek vond ik een beetje vreemd, omdat nergens wordt aangegeven waarom Hanna zelfmoord gepleegd heeft. Dat vond ik een beetje jammer, want als het boek uit is heb je nog een ‘vraag in je hoofd’ van ‘waarom?’.
Verder was het vrij makkelijk te lezen en nog best leuk ook.

Personen

Michael: De hoofdpersoon in het boek. Vijftien jaar aan het begin van het verhaal, aan het einde zo rond de veertig. Begint in zijn jeugd een (geheime) relatie met Hanna, die hem de rest van zijn leven bezighoudt.

Hanna: De vrouw waarmee Michael een relatie heeft. Werkte eerst in een tram, later bij de SS. Krijgt een lange gevangenisstraf en pleegt uiteindelijk zelfmoord

Sophie: Een vriendin van Michael. Sophie wordt maar kort genoemd, maar vlak nadat Hanna verdwenen is heeft Michael een korte relatie met haar.

Gertrud: De vrouw van Michael. Het huwelijk is van korte duur.

Julia: Kind van Michael en Gertrud (is verder niet van belang voor het verhaal)

Boekenquiz 8 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
In welke straat woont Hanna?
Wat is het eerste boek dat Michael aan Hanna voorleest?
Wat is de eerste aanwijzing voor Hanna's analfabetisme?
Waarom wil Hanna per se dat Michael hard werkt op school?
Wat is de reden van Hanna's plotselinge vertrek?
Wat deed Hanna met de meisjes die ze in de kampen onder haar hoede nam?
Wat doet Michael wanneer hij klaar is met zijn studie?
Welke van de volgende beweringen is of zijn juist?
Meerdere antwoorden mogelijk

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.