Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Woordenboek der kerstgala's

Door Joca

Het galaseizoen is weer begonnen! De tijd waarin ik net zoals de rest van mannelijk Nederland mijn oude pak uit de mottenballen haal, terwijl de meisjes met militaire precisie het perfecte jurkje kopen of zelf aan elkaar naaien.

Het is ook een periode met z'n eigen taaltje. Het woord 'gala' is nog wel duidelijk, maar wat is het verschil tussen 'white tie' en 'black tie'? En wanneer mag je in spijkerbroek? Gelukkig is er nu het woordenboek der kerstgala's dat jou in negen lemma's verandert in de galakoning(in) van het jaar.

Dresscodes

white·tie (synoniem ga·la): de heren gaan gekleed in een rokkostuum, zo'n jasje met twee flappen aan de achterkant waardoor je gaat lijken op een te groot uitgevallen pinguïn. Verder dragen ze een wit hemd en een witte vlinderdas. De dames gaan gekleed in een lange avondjurk.

black·tie: een relaxte variant op de white·tie. Heren gaan gekleed als James Bond, oftewel een smoking met zwarte strik. Bij de dames mogen de jurkjes korter.

casu·al: het teken dat je naar een waardeloos gala gaat, dit heet namelijk gewoon 'een feestje'. De heren dragen jeans met een shirt of trui. Voor de dames is er keuze uit een jurkje of een shirt met jeans of rok.

Consumptie en gevolgen

ca·ber·net sau·vign·on: in een plotselinge drang om stijlvol te zijn, worden op gala's de Breezers en biertjes massaal ingeruild voor rode wijn. Niemand weet wat goede wijn is, maar als er cabernet sauvignon staat zal het wel goed zijn. Het is immers Frans en de smaak is net zo zuur als vorig jaar.

cham·pag·ne: rode wijn, alleen dan wit en met prik. Smaakt ook zuur. Als het zoet smaakt, heeft een onderbouwer namelijk zijn Jip & Janneke-champagne omgeruild voor jouw glas.

gue·ule de bois (synoniem ka·ter): De wijn viel tegen en toen was er opeens iemand die een fles Liquor Cuarenta y Tres naar binnen had gesmokkeld. De rest is geschiedenis. Melk met aspirine the day after helpt.

Kledingstukken

dub·bel·le wind·sor: in de winkel leek die stropdas nog wel zo mooi, maar nu je 'm zelf omdoet heb je per ongeluk de knop eruit gehaald. Drama! De knoop die in de stropdas zat, heet een dubbele windsor en op YouTube vind je een snelcursus.

vlin·der·das: Ideaal voor mensen die niet kunnen knopen. Een vlinderdas koop je al voorgestrikt en kun je vaak niets eens uit elkaar halen. Voor de variatie: tegenwoordig is er ook de snordas. Inderdaad, een vlinderdas in de vorm van een snor.

lit·tle black dress (LBD): Volgens de overlevering uitgevonden door Coco Chanel herself. Omdat het korte zwarte avondjurkje er in elke situatie prima uitziet is hij nogal populair. Let er op een gala dus op dat je verratie niet per ongeluk een ander meisje zoent omdat zij dezelfde jurk draagt.

Kijk nog eens in de spiegel. Zit alles goed? Weet je de betekenis van de woorden nog? Dan moet het lukken. Heel veel succes met tongworstelen tussen de kotsers op de stoep, of het ouderwets bouwen van een mooi feestje...

Gepubliceerd op 15 december 2012


Alles over de examens in je timeline?