Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Hoe de examenbot jou helpt slagen voor je examen!

Over minder dan een maand beginnen de examens. Ben jij al begonnen met jezelf voor te bereiden? Maak je je helemaal geen zorgen of voel je je al nerveus worden bij de gedachte ervan? Gelukkig schiet de examenbot van Scholieren.com je te hulp. Dit is hoe je hem kunt gebruiken om te leren voor je examens. 

De huiswerkbot, die komende weken is omgedoopt tot examenbot, vind je via het robot-icoontje rechtsonderin je scherm. Je kunt ook naar Scholieren.com/huiswerkbot navigeren en 'm daar gebruiken!


1. Plannen

Sommige mensen vinden het maken van een planning voor het leren lastiger dan het leren zelf. Laat de examenbot een planning maken met jouw vereisten, zodat je een goed overzicht hebt van wat je elke dag kan gaan doen.

Zo vraag je de bot om hulp bij een planning:

  • Geef aan hoelang de planning moet zijn en om welke vakken het gaat
  • Vertel hoe je planning eruit moet komen te zien. Wil je werken met dagdelen of met tijdstippen? De hele dag leren of alleen in de avonden?
  • Geef tot slot je eisen aan. Hoeveel uur wil je per vak kwijt zijn, welke dagen heb je het druk, zijn er vakken waar je meer aandacht aan wilt besteden?
  • Kijk wat voor planning de bot je geeft en vraag of hij deze kan aanpassen of opnieuw kan maken als het niet bevalt. Vraag bijvoorbeeld om een kortere planning

Voorbeeld

Jij: Kan je een weekplanning maken voor het leren van de vakken Nederlands, Engels, Frans en Duits? Ik wil dat je elke dag opdeelt in 3 of 4 delen en aangeeft welk dagdeel ik moet gebruiken. Voor elke taal wil ik onderscheid maken tussen leesvaardigheid, spelling, grammatica, schrijfvaardigheid en vocabulaire. Ik wil ongeveer 5 uur aan elk vak besteden en in het weekend heb ik de meeste tijd. Ik wil graag evenveel tijd besteden aan elk vak en ik wil elke dag verschillende vakken hebben.

Bot: Prima, ik stel een weekplanning op...

Uitleggen

Stuit je bij het leren steeds op een begrip of term die je niet goed begrijpt? Laat de examenbot een bepaald onderwerp uitleggen zoals jij dat wilt. Vraag of hij het in eenvoudige taal kan doen, bepaalde begrippen kan gebruiken of een uitleg geeft op een bepaald niveau.

Zo vraag je de bot om extra uitleg:

  • Vertel over welke onderwerpen je graag wat uitleg zou willen krijgen
  • Geef vervolgens aan of er dingen zijn waar de bot rekening mee moet houden, zoals het taalgebruik of het gebruik van bepaalde begrippen

Voorbeeld 

Jij: Kan je uitleggen hoe en welke krachten er werken wanneer een auto met een constante snelheid over de weg rijdt? Maak gebruik van de begrippen normaalkracht, zwaartekracht en motorkracht. Schrijf de uitleg op het niveau van een onderbouwleerling.

Bot: Natuurlijk! Stel je voor, je zit in een auto die over de weg rijdt. Er gebeurt van alles met krachten, en ik ga je uitleggen hoe dat zit. We focussen op drie belangrijke krachten: zwaartekracht, normaalkracht en motorkracht...[uitleg gaat verder].

Overhoren

Wil je weten of je een bepaald onderwerp goed genoeg kent? Laat de bot jou overhoren. De bot geeft jou termen waarover jij zoveel mogelijk moet proberen te vertellen. Vraag aan de bot vervolgens welke dingen je bent vergeten. Deze manier van leren heet blurting.

Zo zet je de bot in voor blurting:

  • Geef de bot een onderwerp en vraag om een aantal termen die bij dat onderwerp horen. Vertel ook dat je zoveel mogelijk gaat opschrijven van wat je weet over de termen en vervolgens feedback wilt krijgen.
  • Kies een term en begin met alles op te schrijven wat je ervan weet. Doe dit eventueel bij meerdere termen
  • Vraag de bot om feedback. Ben je iets vergeten of heb je iets verkeerd opgeschreven?

Voorbeeld

Ik: Geef me wat termen die horen bij het onderwerp DNA-replicatie. Ik zal zoveel mogelijk opschrijven wat ik ervan weet en dan zal ik om feedback vragen of ik iets heb gemist of fout heb opgeschreven.

Bot: Leuk plan! Bij DNA-replicatie zijn er best wat termen die je kunt tegenkomen. Ik geef je een lijstje om mee te beginnen. Schrijf daarna op wat je weet en dan kijken we samen hoe het zit.

Ik koos een term uit het lijstje en schreef zo veel mogelijk op. Vervolgens stuurde ik dit antwoord op naar de bot en vroeg ik om feedback. 

Ik: [Alles wat ik weet over de term]. Geef me feedback op mijn antwoord. Wat heb ik fout en wat ben ik vergeten?

Bot: Dat klopt in principe, maar er is meer aan de hand met de primer bij DNA-replicatie…

Opdrachten

Heb je niet genoeg aan de opdrachten in je boek of wil je graag oefenen met een ander soort vragen, of het leren een beetje 'leuker' maken? Vraag aan de bot of hij vragen kan bedenken met jouw eisen. Vraag ook of hij ze kan nakijken en kan voorzien van feedback.

Zo zet je de bot in om opdrachten te maken:

  • Vertel eerst waarover je vragen wilt krijgen. Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn. Je kan ervoor kiezen om onderwerpen op te schrijven of hele stukken tekst in te voeren (copy pasten). Het is wel belangrijk om je onderwerp goed te introduceren, dus vertel over welk vak en schoolniveau het gaat.
  • Kies vervolgens het aantal en de soort vragen die je wilt en denk eraan; niets is te gek. Een heel proefexamen, vragen zoals bij een spelshow, alleen maar waar/niet waar vragen etc.
  • Tenslotte kan je vragen of hij het kan nakijken, een cijfer kan geven en kan voorzien van feedback. 

Voorbeeld

Ik: Ik wil wat oefenvragen krijgen over het onderwerp geluid, voor het vak natuurkunde op vwo niveau. Ik wil de vragen graag hebben in de vorm zoals bij de spelshow De Slimste Mens.

Bot: Super, een thema rondom geluid met een snufje "De Slimste Mens". Dat lijkt me een leuke uitdaging!

Nadat ik de vragen heb beantwoord, wil ik dat de examenbot ze nakijkt.

Ik: [Voer je antwoorden in], kan je kijken of mijn antwoorden kloppen, ze voorzien van feedback en mij een cijfer geven?

Bot: je antwoorden zien er goed uit, laten we ze even doorlopen met wat feedback.

Algemene tips voor het praten met de examenbot:

Ik heb je nu een aantal concrete voorbeelden gegeven van hoe jij de examenbot kunt inzetten om te leren en oefenen voor je examens. Je kan natuurlijk ook zelf gaan experimenteren. Ik heb nog een paar tips voor als je met de examenbot gaat praten:

  1. Wees bot: misschien ben je een beetje bang dat AI de wereld over neemt, maar het is belangrijk dat je duidelijk overkomt. Maak dus gebruik van bevelen en zorg dat er geen verwarring kan ontstaan over wat je vraagt
  2. Gebruik stappen: vertel niet in een hele lange zin wat je wilt. Maak gebruik van stappen door bijvoorbeeld aan te geven dat je eerst x wilt en daarna y moet worden gedaan.
  3. Motivatie: Vraag de examenbot ook eens om motivatietips. Geloof me, daar komen pas eens leuke dingen uit!

Gepubliceerd op 22 april 2024


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?