Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Eindexamens gaan door: je mag één vak wegstrepen

De centrale eindexamens gaan door. Dat heeft minister van Onderwijs Arie Slob zojuist bekendgemaakt. Bovenop de eerder aangekondigde versoepelingen, mogen eindexamenleerlingen ook één vak niet mee laten tellen met de eindscore. Dit geldt echter niet voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde.

Halverwege december maakte de minister al bekend dat de centrale eindexamens door zouden gaan met een aantal versoepelingen. Vanwege de scholensluiting in januari werd opnieuw gepraat over het wel of niet doorgaan van de examens. 

Vak wegstrepen

Uit deze gesprekken is het besluit gekomen dat de centrale eindexamens doorgaan. Daarnaast worden de exameneisen ook versoepelt, waardoor het makkelijk wordt om te slagen. Je mag namelijk als eindexamenkandidaat één vak niet mee laten tellen, maar dat mag geen Nederlands, Engels of wiskunde zijn. Het eindcijfer van dit 'weggestreepte' vak telt niet mee bij de uitslag van het examen, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst. Het wegstrepen van een vak kan alleen als je alsnog kunt slagen.

Tijdens de aankondiging in december maakte de minister al bekend dat de eindexamens flexibeler ingedeeld kunnen worden. Er komen twee tijdvakken zodat leerlingen die ziek zijn of in quarantaine zitten tijdens het eerste tijdvak, toch volledig examen kunnen doen. Daarnaast mogen leerlingen één of meerdere vakken naar het tweede tijdvak verplaatsen zodat ze extra voorbereidingstijd hebben.

Stress

Veel leerlingen die dit jaar eindexamen doen vinden dat zij hard getroffen worden door de coronacrisis; harder nog dan de lichting van vorig jaar. In november vroegen wij aan bijna 700 eindexamenleerlingen hoe ze tegen de eindexamens aankeken en maar liefst 95 procent gaf aan dat de coronacrisis een grote invloed had op de voorbereidingen en dat dit voor veel stress zorgde. "Het is niet eerlijk dat het de leerlingen van vorig jaar makkelijk af is gegaan, en dat wij de dupe worden van alle lesuitval", zei een 15-jarige haviste toen.

Een groot aantal examenleerlingen riep dan ook op de centrale eindexamens te schrappen, net als vorig jaar. Twee scholieren startten onlangs een petitie voor het cancellen van de eindexamens en die werd binnen no-time 40.000 keer ondertekend. "Wanneer je de stof niet beheerst, kun je herkansen tot je erbij neervalt, maar zonder resultaat", zei mede-initatiefnemer van de petitie Tom Kuipers (17) tegen de Gelderlander.

Havist Britt baalt enorm van het besluit. "Ik had echt gehoopt dat we alleen de kernvakken zouden moeten maken plus een profielvak. We hebben superveel thuis gezeten, ook al in het pre-examenjaar. Deze tegemoetkomingen zijn heel fijn, maar dat eindexamen moet alsnog gemaakt worden en dat geeft veel stress. Ik zie het somber in."

Ook vwo'er Lars had liever gehad dat er een vrijstelling zou komen voor een aantal examenvakken. "Examen in minder vakken was wel op zijn plaats geweest, ten minste één profielvak minder. Bij schoolexamens wordt er rekening mee gehouden dat bepaalde stof minder goed behandeld is. Wij hebben bij geschiedenis bijvoorbeeld de complete Verlichting geskipt. Bij de centrale eindexamens kan dit niet, dus je moet die achterstanden inhalen in korte tijd."

Ongelijkheid

Nienke Luijckx, voorzitter van het LAKS, vertelde eerder tegen ons dat ze niet per se een voorstander is van het afschaffen van de centrale eindexamens. Het zorgde volgens haar voor veel ongelijkheid. "Op de ene school kon je maar één schoolexamen herkansen terwijl dat er op een andere school vier waren." Het LAKS is een van de partijen die met de Minister van Onderwijs om tafel heeft gezeten om tot deze beslissing te komen.

Gepubliceerd op 12 februari 2021


Alles over de examens in je timeline?