Centrale eindexamens gaan door, maar worden flexibeler

Centrale eindexamens gaan door, maar worden flexibeler

Het hoge woord is eruit: de centrale eindexamens gaan door. Wel wordt de indeling flexibeler. Examens kunnen gespreid worden over twee tijdsvakken en er komt een extra herkansing. Dit maakte minister van Onderwijs Arie Slob vandaag bekend. 

Met deze aankondiging komt er een einde aan de onzekerheid rondom de centrale eindexamens. Doordat er twee tijdvakken komen, kunnen leerlingen die ziek zijn of in quarantaine zitten tijdens het eerste tijdvak, toch volledig examen doen. Daarnaast mogen leerlingen één of meerdere vakken naar het tweede tijdvak verplaatsen zodat ze extra voorbereidingstijd hebben.

"Iedere leerling moet een volwaardig diploma kunnen halen", aldus de minister. Hij zegt het belangrijk te vinden dat de centrale eindexamens gewoon door kunnen gaan. "Om leerlingen een zo goed mogelijke uitgangspositie te geven, breiden we het tweede tijdvak uit tot tien dagen, mogen leerlingen hun centrale eindexamens spreiden over twee tijdvakken en krijgen álle leerlingen een extra herkansing."

'Liever cancelen'

De 16-jarige Thandi (4 vmbo) had al verwacht dat de eindexamens door zouden gaan, maar had wel gehoopt dat ze gecanceld zouden worden. "Ik zie het niet zitten om dat hele examen te maken, terwijl vorig jaar de examenleerlingen er makkelijk mee weg kwamen. Ik ben wel blij dat het versoepeld wordt." 

"Ik vind het heel jammer", zegt de 17-jarige Eline (6 vwo). "We hebben eind vorig jaar en dit jaar veel achterstand opgelopen met schoolwerk, dus ben ik wel wat onzekerder over mijn CE. Ik vind het wel fijn dat ze ons extra opties geven, zoals de herkansing. Toch was het makkelijker en rustgevender geweest als het niet door was gegaan."

'Te weinig'

Vwo'er Lars (18) vindt dat ze wel met meer hadden mogen komen. "Dat ze de examens door laten gaan kan ik begrijpen, maar compenseer ons door bijvoorbeeld in een of meerdere vakken minder examen te laten doen. Het enige verschil dat er nu is, is dat we examens mogen verplaatsen naar tijdvak 2, waardoor we alleen maar langer examenstress hebben en onze vakantie later begint." 

De 17-jarige Nova (6 vwo) is tevreden met de tegemoetkomingen. "Als je je examens meer kan verspreiden, kan je voor allemaal net wat beter leren. Het enige jammere is dat hierdoor de examenuitreiking misschien later komt en dat het iets onhandiger wordt met mijn examenreis. De vraag is natuurlijk sowieso of die dingen door kunnen gaan."

Lockdown

Vandaag was de laatste fysieke schooldag voor alle leerlingen in Nederland. De scholen blijven tot 19 januari gesloten, behalve voor eindexamenleerlingen. Zij mogen gewoon naar school om zich toch zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op het eindexamen. 

Achterstanden

Uit een recent onderzoek van Scholieren.com bleek dat 70 procent van de eindexamenkandidaten het gevoel heeft een leerachterstand te hebben opgelopen. Twee derde van de examenkandidaten vond dan ook dat de centrale eindexamens gecanceld zouden moeten worden, net als vorig jaar. 

Volgens het ministerie van Onderwijs zijn de meeste scholen toch in staat om de achterstanden in te halen dit schooljaar. Maar, erkent de minister, er zijn ook scholen waar de achterstanden groter zijn geworden. De aanpassingen aan het centraal eindexamen zijn er dan ook vooral voor de leerlingen die de achterstanden niet op tijd hebben kunnen inhalen. 

In deze insta-post legt het LAKS de aanpassingen duidelijk uit: 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door LAKS (@laksstagram)

Gepubliceerd op 16 december 2020