UPDATE: Wat is er aan de hand op het Calvijn College in Amsterdam?

UPDATE: 68 van de 77 leerlingen van het Calvijn College moeten een deel van het schoolexamen inhalen voordat de definitieve examenuitslag voor hen bekend wordt. Dat meldt de Onderwijsinspectie. Het Centraal Examen wordt bovendien opnieuw nagekeken. De overige 9 leerlingen moeten daardoor nóg langer wachten op de uitslag.

Je hebt het wellicht al voorbij zien komen of misschien ben je zelf wel een slachtoffer: de examenkandidaten van het Calvijn College hebben nog steeds niet de uitslag ontvangen. Wat is er precies aan de hand op deze vmbo-school en waar ging het mis? 

De eindexamenkandidaten op de school hebben, net zoals alle anderen, gewoon hun centrale examens gemaakt vorige maand. De 77 leerlingen gingen er dan ook vanuit dat ze vorige week het verlossende telefoontje zouden krijgen. Helaas was er voor iedereen slecht nieuws: de uitslag was er nog niet. 

Vlak voor de uitslag kwam de school erachter dat de schoolexamens niet op orde zijn. Het gaat om onderdelen uit het Programma voor Toetsen en Afsluiting (PTA). Cijfers van meerdere vakken staan niet in het systeem. Het is niet duidelijk of deze cijfers gewoon niet ingevoerd zijn, of dat de toetsen niet zijn gemaakt. De school is dat nu aan het uitzoeken. 

De school staat in contact met de Onderwijsinspectie. Die is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de ontbrekende cijfers. Vanmiddag hoopt de school meer informatie te kunnen geven aan de scholieren.

Vmbo Maastricht

Vorig jaar ontstonden op het vmbo Maastricht soortgelijke problemen. De schoolexamens van 350 leerlingen bleken vlak voor de diploma-uitreiking niet in orde te zijn, waardoor zij niet hun diploma konden ontvangen. 243 leerlingen ontvingen, na de toetsen in de zomer ingehaald te hebben, alsnog hun diploma en konden op tijd aan hun vervolgopleiding beginnen. 

Gepubliceerd op 18 juni 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Francien

Francien

Er moeten betere regels en controles op het pta uitgevoerd worden. Dit is wel op meer scholen aan de hand. Dit zou een taak van de overheid moeten zijn om hier duidelijk in te zijn.

Het aantal toetsen en wegingen moeten beter op elkaar afgestemd worden!

Aantal toetsen, zodat de leraar de stof ook afkrijgt in het jaar en dat er dan voldoende getoetst wordt over de stof.

Aantal wegingen, zodat stof in evenwicht getoetst wordt. Vb bij Engels, als iemand dyslectie heeft, moeten de grammatica / woordjes toetsen in evenwicht staan dmv de gewichten. Zodat men slechte punten van de leestoetsen nog kan ophalen. Iemand die goed is in Engels , doet beiden wel goed.

Er is veel gerommel binnen het pta. En dat ligt niet aan de leerlingen. Ook ouders en leerlingen zouden beter geïnformeerd moeten worden wat het pta inhoud en dat dit ook echt leidend is voor je examen. Meesten ouders weten dit niet en veel leerlingen boeit het niet genoeg.

Ik ben een ouder die genoeg op pta gebied heeft meegemaakt de laatste paar maanden.

Francien

8 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

Francien

Francien

Als ook de richtlijnen hoe een pta beschreven is of moet worden, moet duidelijk zijn. En hier moeten geen discussies over kunnen ontstaan. Een pta moet helder zijn voor leerling, ouder en leerkracht.

8 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast