Vlag kan uit voor 243 leerlingen VMBO Maastricht

In plaats van een zomer in Frankrijk, Italië of Albufeira, werd het een zomer vol spanning, zomerschool en hersteltoetsen voor de leerlingen van het VMBO Maastricht. Vandaag kregen 250 leerlingen te horen of ze alsnog hun diploma zouden krijgen.

Voor 243 leerlingen kan de vlag na deze lange zomer eindelijk uit. Zij kunnen met hun diploma in de pocket aan hun vervolgopleiding beginnen. Helaas hebben zeven leerlingen de hersteltoetsen niet gehaald. Zij moeten zonder diploma aan een vervolgopleiding beginnen of het jaar overdoen.

Een zooitje

Het VMBO Maastricht heeft er afgelopen jaar een zooitje van gemaakt. Eind juni werden de eindexamens van 354 leerlingen door de Onderwijsinspectie ongeldig verklaard omdat de verschillende schoolexamens niet juist waren afgenomen. En van dit drama waren de leerlingen helaas de dupe. 

Er zijn afgelopen zomer speciale zomerscholen opgezet en hersteltoetsen ingepland om te zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen alsnog een diploma konden halen. De 250 leerlingen die hersteltoetsen hebben gedaan, kregen vandaag te horen of ze aan de minimale landelijke exameneisen voldoen. 243 van hen zijn geslaagd. Inmiddels hebben 285 leerlingen hun diploma. 42 leerlingen hadden al eerder hun diploma behaald.

Papiertje meteen ophalen

De leerlingen kunnen direct hun diploma op school ophalen, maar ze kunnen ook wachten tot het officiële moment op 13 september. Een officiële felicitatie hebben leerlingen in iedergebval al binnen. Minister Slob: "Ik hoop dat zij alsnog met trots naar hun behaalde resultaten kunnen kijken en met plezier verder kunnen met hun vervolgopleiding. Het papiertje dat ze nu hebben bemachtigd, is en blijft waardevol." Een van de gedupeerde leerlingen, Max Imandt, heeft minister Slob van onderwijs uitgenodigd voor de diploma-uitreiking de dertiende. Volgens een woordvoerder wil Slob dat de diploma-uitreiking om de kinderen draait. Toch kijkt hij wel of hij op een ander moment nog kan langsgaan bij de leerlingen om nogmaals te feliciteren.

Vanaf oktober hebben de leerlingen die de hersteltoetsen nog niet gemaakt hebben de mogelijk om die nog te maken. Ze moeten dit voor 1 januari doen, want dan verlopen hun eindexamencijfers. Sommige leerlingen zullen deze toetsen niet maken, omdat ze geen diploma nodig hebben voor hun opleiding. Twintig leerlingen kunnen vanwege hun lage cijfers sowieso geen diploma meer halen. 

Nog steeds een zooitje

Deze examenaffaire lijkt met de uitreiking van de diploma's te zijn afgesloten. Maar ook bij die uitreiking ging niet alles van een leien dakje en bevestigt de school nogmaals dat ze niet alles op orde hebben. Cijfers op de diploma's klopten bij enkele leerlingen niet, leerlingen die theoretische leerweg hadden gedaan kregen een diploma met 'gemengde leerweg' en niet iedereen kreeg een verlossend telefoontje met het al dan niet goede nieuws, terwijl dat wel beloofd was. Om hun examenuitslag te weten moesten ze zelf maar naar de school bellen. Hierover hebben dan ook veel ouders geklaagd. 

Een woordvoerder van de school laat weten dat deze zaken gaan uitzoeken en maandag meer zullen weten.

Gepubliceerd op 31 augustus 2018
ADVERTENTIE
Heb jij hulp nodig bij het kiezen van jouw studie?

Thijs (22 jaar) kreeg hulp van onze studiekeuzeadviseur Marise. Door telefonische gesprekken en een aantal testen weet Thijs nu welke studie het beste bij hem past. Zijn tip: “Wacht niet af, ga op onderzoek uit en laat je adviseren!”

Vraag nu jouw persoonlijke gesprek aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.