Examens spreiden geen populaire maatregel onder examenkandidaten

Van grote blijdschap tot diepe teleurstelling: de reacties op de versoepelingen rondom het centraal eindexamen zijn gemengd. Scholieren.com vroeg aan ruim 900 examenkandidaten hoe de vlag erbij hangt. Opvallend: het spreiden van de eindexamens blijkt geen bijster populaire maatregel. 

In februari maakte minister Slob van Onderwijs bekend dat de eindexamens dit jaar gewoon doorgaan, weliswaar met een pakket aan versoepelingen. De belangrijkste zijn dat de examens verspreid kunnen worden over twee tijdvakken, leerlingen een extra herkansing krijgen en wanneer een leerling dreigt te zakken, mag er een vak weggestreept worden.

Tevreden?

De meningen over de maatregelen variëren sterk. Een meerderheid had liever gezien dat het centraal examen deels (66 procent) of geheel (58 procent) werd geschrapt. Karlijn (17) was hier ook een voorstander van: "Er zijn zowel plus- als minpunten; ik had liever gehad dat het examen niet door was gegaan of dat we alleen in de kernvakken examen hoefden te doen. Maar naar omstandigheden vind ik het een goede oplossing."

Vroeg vakantie

De versoepelingen zijn in het leven geroepen om de druk rondom de centrale eindexamens te verlichten. Toch lijkt het erop dat de kandidaten er niet massaal gebruik van zullen maken. Zo geeft 60 procent van de scholieren aan de examens niet te gaan spreiden over de twee tijdvakken. Zo ook Brechtje (17): "Ik denk dat ik te veel bezig ga zijn met leren, dus ik wil meteen klaar zijn en lekker vakantie hebben. Misschien doe ik nog wel een herkansing in het tweede tijdvak."

Roos (17) is juist blij met de mogelijkheid: "Doordat ik een natuurpakket heb, maar met geschiedenis en filosofie, zou ik anders veel toetsen dicht op elkaar hebben. Nu kan ik alles uitspreiden."

Ik ben bang dat al mijn vrienden al klaar zijn en kunnen vieren dat ze geslaagd zijn, terwijl ik nog toetsen moet maken.

Ook Zarah (17) gaat haar examen spreiden: "Ik ga filosofie en geschiedenis in het tweede tijdvak maken omdat we voor die vakken heel veel leerwerk hebben." "Maar", voegt ze er aan toe, "ik ben bang dat al mijn vrienden al klaar zijn en kunnen vieren dat ze geslaagd zijn, terwijl ik nog toetsen moet maken."

Over het schrappen van een vak op de eindlijst reageren de examenkandidaten verdeelder. 41 procent van de scholieren verwacht hier geen gebruik van te zullen maken, 38 procent denkt van wel en 22 procent weet het nog niet. 

Onduidelijkheid

Uit de enquête blijkt ook dat er nog veel onduidelijkheid heerst over de versoepelingen. Voor bijna één derde van de scholieren (32 procent) zijn de versoepelingen nog niet helder en slechts 29 procent vindt dat hun school ze goed heeft ingelicht.

"Ik heb zelf veel onderzoek gedaan naar de versoepelingen, maar wanneer je dat niet doet, kan ik me voorstellen dat het onduidelijk kan zijn", aldus Roos. "Zeker omdat we vanuit school alleen een mail met een link naar de Rijksoverheid hebben gekregen en verder geen uitleg." 

Goed nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws: bijna twee derde (61 procent) verwacht te slagen. Zo zegt Zarah: "Als ik mijn best blijf doen, dan moet het lukken. Maar dan moet ik wel écht mijn best blijven doen en daar ligt het probleem: mijn motivatie." Ook Brechtje is positief: "Ik verwacht zeker te slagen, maar ik heb wel stress. Ik weet alleen niet of dat aan corona ligt, want dat heb ik altijd, haha." 

Gepubliceerd op 17 maart 2021


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Check de video: Laurien bouwt mee aan een zonneauto!

Presentator Joes gaat langs bij Laurien. Zij is student aan de TU Delft en onderdeel van het Vattenfall Solar Team. Ze hoopt hiermee anderen te inspireren op het gebied van duurzaamheid. Wil je zelf ook iets doen voor een betere wereld? Doe dan mee met de 'Op die fiets' challenge en probeer zo min mogelijk CO2 uit te stoten. 

Doe de challenge!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

frank

frank

ik ga ze ook niet spreiden

3 weken geleden

een scholier

een scholier

Als ik toetsen in het tweede tijdvak verpruts, riskeer ik een herkansing in augustus. Nee bedankt.

3 weken geleden