Wat jij moet weten over de versoepelingen voor de centrale eindexamens

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de centrale eindexamens definitief doorgaan. Wel is er een extra versoepeling bijgekomen: examenleerlingen mogen één vak wegstrepen op hun eindlijst. Zie jij ook door de aanpassingen het bos niet meer? Wij scheppen orde in de verwarring. 

Eindexamenleerlingen hebben flink wat les gemist sinds de uitbraak van de coronacrisis. Daarom heeft onderwijsminister Arie Slob een aantal versoepelingen aangekondigd voor de centrale eindexamens. Zo kunnen leerlingen de examens verspreiden over twee tijdvakken, is er een extra herkansing in het leven geroepen en mag er één vak weggestreept worden op de eindlijst. Even op een rijtje wat dit precies betekent:

Drie tijdvakken 

In december werd al duidelijk dat het eindexamen gespreid kan worden over twee tijdvakken en dat er daarna nog een derde tijdvak komt voor herkansingen. Zit je in quarantaine tijdens het eerste tijdvak of heb je simpelweg meer tijd nodig voor bepaalde vakken? Dan kun je ervoor kiezen sommige vakken naar het tweede tijdvak (14 t/m 25 juni) te verplaatsen. 

Hoe werkt dat in de praktijk? Als je vakken naar het tweede tijdvak wilt verplaatsen, moet je dat overleggen met de docenten van die vakken. Je moet dit uiterlijk 23 april aangeven bij je school. Als je het later aangeeft, mag de school zelf besluiten in welk tijdvak je het examen aflegt. Ook kun je in het tweede tijdvak al vakken herkansen.

Daarna komt er nog een derde tijdvak voor herkansingen van 6 tot en met 9 juli. Op 10 juni worden de N-termen van het eerste tijdvak bekendgemaakt, op 2 juli de N-termen van het tweede tijdvak en op 15 juli van het derde tijdvak. 

Extra herkansing en vak wegstrepen

Naast het extra tijdvak, is er ook een extra herkansing in het leven geroepen. In plaats van één centraal eindexamen, mogen leerlingen nu twee examens herkansen. Je mag dus zowel in het tweede tijdvak als in het derde tijdvak ervoor kiezen om een of meerdere herkansingen te doen.

Daarnaast mogen eindexamenkandidaten een vak wegstrepen op hun eindlijst om ervoor te zorgen toch te slagen. Je kunt er dus voor kiezen om een vak niet mee te laten tellen, bijvoorbeeld als je een onvoldoende teveel hebt. Let op: dit geldt niet voor de kernvakken wiskunde, Engels en Nederlands (voor het vmbo is alleen Nederlands een kernvak). Deze vakken tellen altijd mee voor je eindlijst. 

Stond je goed voor biologie toen je je examen inging, maar heb je een slecht cijfer gehaald op het centraal eindexamen? Dan kun je ervoor kiezen om het hele vak weg te strepen. Je kunt niet alleen het cijfer van het centraal eindexamen wegstrepen. Het hele vak wordt dan gewoonweg buiten beschouwing gelaten. 

Je mag alleen een vak wegstrepen als je níet geslaagd zou zijn met dat vak. Stel, je eindcijfer voor biologie haalt je gemiddelde flink omlaag, maar je bent wel geslaagd als dat cijfer meetelt, dan zou het fijn kunnen zijn biologie alsnog weg te strepen. Dat mag dus niet. Je mag het vak alleen wegstrepen als je anders zou zakken.

Specifieke gevallen

Doe je gespreid examen of staatsexamen? Dan kun je in het servicedocument op deze pagina teruglezen hoe het zit met de maatregelen in jouw geval. 

In deze video legt het LAKS de versoepelingen nog eens helder uit:

Gepubliceerd op 18 februari 2021


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

Alles over de examens in je timeline? Volg ons!

Volg de eindexamens op social media!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.