Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1061 woorden
  • 11 februari 2013
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
43 keer beoordeeld

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!

                                                                                

 

 

 

Titel: de aanslag.

Schrijver: Harry Mulisch.

Uitgeverij: de bezige bij.

Jaar van 1e druk: 1982

Aantal pagina’s: 247

Informatie over de auteur: Harry Mulisch is op 29 juli 1927 in Haarlem geboren. Van een Oosterijks-Hongaarse coborate vader. In 1947 verscheen zijn eerste verhaal, De kamer. In 1952 verscheen zijn eerste roman Archibald strohalm. Siegief was zijn laatste roman in 2001.

 

Samenvatting:

Episode 1: Het boek gaat over Anton.  wie een jongen is van15  jaar en in Haarlem woont in de hongerwinter in 1945. op een winter avond wordt Fake Ploeg (de wijkagent)  voor het huis van de buren dood geschoten. De buren besluiten daar op om Fake te verslepen naar het huis van Anton. De broer van Anton, Peter, besluit dan om Fake weer verder te verslepen naar hun anderen buren maar, dan zijn de Duitsers er plots om het te onderzoeken en vervolgens moet Peter  vluchten.  Anton wordt samen met zijn ouders gearresteerd op verdenking van moord. dan zetten de Duitsers hun huis in de fik als vraak actie op de moord. Hierna werd Anton naar het politie bureau gebracht en werd in een cel gezet. hij ontmoet daar in de cel een vrouw die heel mooi over het licht van de zon kan spreken. hij werd na een bepaalde tijd uit de cel gehaald en naar de ortskomadeur gebracht. Anton viel hier in slaap van de vermoeidheid. hij kreeg die ochtend een heerlijke boterham met ganzen vet, Hierna werd hij naar Amsterdam gebracht naar zijn oom en tante.

Episode 2: deze periode van het verhaal speelt zich af in 1952 Anton woont nu bij zijn oom en zijn tante in Amsterdam. Direct na de bevrijding gaat zijn oom naad Haarlem waar zijn oom te horen krijgt dat zijn ouder zijn gefusilleerd en zijn broer is dood geschoten. Na dit treurige nieuws maakt Anton het gymnasium af en gaat medicijnen studeren in Amsterdam. In 1952 kreeg Anton een uitnodiging voor een feest in Haarlem van een vriend van hem. Hij besluit met veel moeite om weer een keer terug te gaan naar Haarlem. Tijdens het feest gaat hij eventjes naar de kade waar hij vroeger woonde. En dan komt ineens zijn buurvrouw, mevrouw Beumer, buiten en vraagt of hij naar binnen wil komen. Dan krijgt Anton te horen dat de familie Korteweg verhuisd is, waar naar toe dat weet niemand. Verder hebben ze het nog over hoe de tijd veranderd is en wat er allemaal gebeurd is maar dan komt er aan het wordt dat er een monument staat voor wat er op die bewuste avond gebeurd is, mevrouw Beumer is hoogst verbaast dat hij het niet wist, hij ging hierna bij het monument kijken en ging weer naar huis toe.

Toen hij thuis kwam vroeg hij het na aan zijn oom en die zij dat Anton tegen hem.

Episode 3: na het gymnasium gaat Anton studeren hij blijft in Amsterdam wonen maar verhuist naar de buurt van het hoofdkantoor van de communistische partij. Als Rusland Oekraïne binnen valt zijn er tal van demonstraties op een dag tijdens een van die demonstraties staat hij met een gozer in zijn nis van zijn woning dit is fake ploeg junior. Hij vraagt hem binnen.

Episode 4: Anton komt op een begrafenis een kennis tegen van zijn schoonvader en herkent de moord die ze bespreken. Dit is namelijk de moord op Fake ploeg senior. En hij komt in aanraking met een meneer die samen met zijn vriendin de moord hebben gepleegd. Na een paar dagen besluit Anton om terug naar die meneer. Hij ziet dan de foto en de vrouw die hij in de politie cel ontmoet zal hebben

Episode 5: Anton heeft last van een van zijn kiezen en moet naar de tandarts alleen die is vandaag gesloten vanwege een demonstratie. Anton wordt geholpen als hij mee naar de demonstratie ging. Bij die demonstratie komt hij zijn oude buurmeisje tegen Karin. Zij verteld wat er na de oorlog bij hun is gebeurd en hoe het nu met haar gaat. Het verhaal eidigt dat hij weg loopt van de demonstratie en dat hij zich bewust is dat er steeds minder mensen zijn die de oorlog hebben overleefd en dat hij er bij betrokken geraken is tegen zijn onwil.

Genre: dit boek is een roman over de tweede wereld oorlog en de jaren er na tot de jaren tachtig.

Personages (noem de namen en hun eigenschappen / kenmerken)

Hoofdpersoon 1: Anton.

Hoofdpersoon 2:

Andere hoofdpersonen: fake ploeg senior(de wijkagent)

Belangrijke bi personen: familie Beumer(buren van Anton).zijn oom en tante,

Relatie tussen de belangrijkste personen:

Speaking names: tonny is een andere naam voor Anton

Met betrekking tot de tijd:

In welke tijd / periode speelt het verhaal zich af: 2e wereld oorlog en de tijden er na.

Wat kun je zeggen van de chronologische (vertel-) volgorde:

Met betrekking tot de ruimte:

Waar speelt het verhaal zich af: voornamelijk in Haarlem en Amsterdam

Contrasten: Slachtoffer en dader,

Vertelperspectief: het verhaal is geschreven in de alwetende verteller

Wat is het thema van het verhaal? Oorlog en dilemma’s

Wat zijn de motieven: als je iets heel ingrijpends mee maakt in je leven dat je er niet mee moet zitten en het negeren maar gewoon iets doen om het optelossen.

Hoe verklaar je de titel van het boek: dit is het beginnende

Motto:

Vertel je eigen mening over het boek: het is goed boek en ook mooi. het verteld je goed hoe mensen er na de oorlog er mee omgingen. En welke problemen zij hadden met de verwerking. Dit greep mij erg aan dat er mensen waren zoals Anton die niks meer met de oorlog te maken wouden hebben en dat zij dan telkens geconfronteerd worden met de oorlog en dat zij dan spijt krijgen van hun gedrag. Ook vind ik het een goed boek omdat de manier hoe het geschreven is mij aanstaat omdat ik dit prettig vind lezen

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Vertel je eigen mening over het boek: het is goed boek en ook mooi. het verteld je goed hoe mensen er na de oorlog er mee omgingen. En welke problemen zij hadden met de verwerking. Dit greep mij erg aan dat er mensen waren zoals Anton die niks meer met de oorlog te maken wouden hebben en dat zij dan telkens geconfronteerd worden met de oorlog en dat zij dan spijt krijgen van hun gedrag. Ook vind ik het een goed boek omdat de manier hoe het geschreven is mij aanstaat omdat ik dit prettig vind lezen

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"