Zo presenteer ik mijn spreekbeurt

Door J.

Daar sta je dan. Het papier in je handen geklemd, het zweet parelt van je voorhoofd en de hele klas staart je aan. Spreekbeurten en presentaties zijn nooit leuk om te doen.

Gelukkig is daar Scholieren.com. Je reddende engel die het je nét even wat makkelijker maakt om een dikke tien te krijgen voor je presentatie over, pak 'm beet, de boktor.

Want we weten hoe lastig het kan zijn. Acht spreekbeurttips.

1. Schrijf zo min mogelijk op je spiekbriefje

De meeste scholieren schrijven in hele kleine letters zo veel mogelijk op hun spiekbriefje, uit angst om iets te vergeten. Helemaal niet nodig! Als het goed is, ben je veel met de inhoud van je spreekbeurt bezig geweest, waardoor alle info al in je hoofd zit.

Het maken van een spiekbriefje ontstaat vaak uit pure onzekerheid, waardoor je 'm helemaal volkrabbelt en niet eens meer kunt lezen. En minutenlang niets zeggen terwijl je je briefje afspeurt voor dat ene stukje informatie, is presentatief gezien dodelijk.

2. Oefen voor je moeder

Mama is de liefste. Mama wacht met thee en koekjes als je uit school komt en vraagt hoe je dag was. Van haar kun je waarschijnlijk de meeste kritiek verdragen. Oefen daarom een paar keer je spreekbeurt voor je moeder: dat geeft je wat meer zelfvertrouwen en je zult je tekst er beter door onthouden. Klok meteen hoeveel tijd je nodig hebt voor je spreekbeurt, want te lang doorgaan is not done.

Trouwens, bij gebrek aan een moeder is een beste vriendin, papa, spiegel of hond ook goed. Al zullen die laatste twee niet zoveel kritiek leveren.

3. Maak samenvattingen

Een werkstuk telt gemiddeld twintig bladzijden, een profielwerkstuk misschien wel veertig. Als je daar nog eens een presentatie van maximaal een kwartier over moet houden, moet je heel veel informatie schrappen. Maar hoe selecteer je uit die enorme lap tekst?

Ga niet in het wilde weg aantekeningen maken, maar maak per hoofdstuk een kleine samenvatting. Hou de volgorde en inhoud van de hoofdstukken zoveel mogelijk aan: die heb je niet voor niets gekozen voor je werkstuk.

4. Spreek Jip-en-Janneke-taal

Met begrijpelijke taal (ook wel: Jip-en-Janneke-taal) houd je je publiek geboeid. Het moet echt jóuw tekst zijn in plaats van wat voorgelezen kopieer- en plakwerk. Het klinkt misschien heel stoer als je zegt dat de Iberodorcadion fuliginator een bekende boktor-soort is, maar vaktermen zijn niet fijn om naar te luisteren.

Je kunt dus beter zeggen dat de Aardbok een bekende boktor-soort is. Kun je echt niet om de vakterm heen? Zet deze term dan even in je PowerPoint en leg hem uit.

5. Maak gebruik van meerdere hulpmiddelen

Toen ik mijn profielwerkstukpresentatie gaf, stond ik voor de klas met een super gay kerstcowboyhoedje op om de manier van begroeten van Lodewijk XIV voor te doen. Mijn publiek was gelijk weer scherp, want echt serieus zag het er natuurlijk niet uit. Dat brengt ook een beetje humor in je spreekbeurt, wat erg belangrijk is.

Gebruik ook eens een ander presentatieprogramma dan PowerPoint, Prezi bijvoorbeeld. Wees origineel, dat voorkomt dat je klasgenoten in slaap vallen. Bovendien maak je al snel indruk op je docent. Pluspunt!

6. Luister naar je eigen stem

Al bovenstaande is zonde van de moeite als je veel te zacht, snel of onduidelijk praat. Je informatie kan dan nog zo goed zijn, een voldoende zit er dan echt niet meer in. Daarom is het een goed idee om je eigen stem even op te nemen tijdens het oefenen en vervolgens terug te luisteren. Ben je verstaanbaar? Hoe is je tempo? Mompel je niet teveel?

Natuurlijk kan het ook zijn dat je een paar dagen voor De Dag Des Oordeels last hebt van je keel, en schor klinkt. Een appel, thee met honing of keelsnoepjes helpen daar goed tegen.

7. Controle

Wanneer je je spreekbeurt een stuk of honderd keer voor je moeder hebt geoefend, je je zinnen hebt gecontroleerd en je beknopte spiekbriefje met kernwoorden af is, kun je nog deze checklist nagaan:

- wat is ook alweer de kern van mijn boodschap?
- kom ik enthousiast over (want boktorren zijn leuk!) of klink ik als een saaie drol?
- doet de usb-stick/laptop/beamer het?
- wek ik met mijn introductie de interesse van mijn klasgenoten?
- heb ik een duidelijk slot, zodat mijn klasgenoten weten dat ik klaar ben?

Beantwoord deze vragen voor jezelf en pas je verhaal nog wat aan als dat nodig is. 

8. Doe een check-up

Zo'n vijf à tien minuten van tevoren loop je even naar de wc's. Haal even diep adem, adem weer uit (dûh) en kijk in de spiegel: zit er wat tussen je tanden? Nog tandpasta op je wang? Steekt er een dikke heksenhaar uit je kin? Verwijder de dingen die niet op je gezicht horen en gooi eventueel nog wat water in je gezicht om je in een tomaat veranderende hoofd te verkoelen. Vervolgens ga je nog even plassen als je moet, check je of je je gulp niet hebt open laten staan en of er geen wc-papier uit je broek hangt. Ready? Go!

Heb jij nog goeie tips voor je medescholieren bij het geven van een spreekbeurt of presentaties? Deel het hieronder in de reacties!

Gepubliceerd op 25 augustus 2012
ADVERTENTIE
Voorkom examenstress! Stress?! De examens staan bijna voor de deur, gelukkig helpt Examenbundel jou met meer dan alleen oefenen. Volg reporter Marvin van Examenbundel.nl voor meer examentips! Wil je nog flink oefenen? Bestel dan de bundel en onze nieuwe flashcards! #geenexamenstress

Meer info!