Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zo presenteer ik mijn spreekbeurt

Zo presenteer ik mijn spreekbeurt

Daar sta je dan. Het papier in je handen geklemd, het zweet parelt van je voorhoofd en de hele klas staart je aan. Spreekbeurten en presentaties zijn nooit leuk om te doen.

Gelukkig is daar Scholieren.com. Je reddende engel die het je nét even wat makkelijker maakt om een dikke tien te krijgen voor je presentatie over, pak 'm beet, de boktor.

Want we weten hoe lastig het kan zijn. Acht spreekbeurttips.

1. Schrijf zo min mogelijk op je spiekbriefje

De meeste scholieren schrijven in hele kleine letters zo veel mogelijk op hun spiekbriefje, uit angst om iets te vergeten. Helemaal niet nodig! Als het goed is, ben je veel met de inhoud van je spreekbeurt bezig geweest, waardoor alle info al in je hoofd zit.

Het maken van een spiekbriefje ontstaat vaak uit pure onzekerheid, waardoor je 'm helemaal volkrabbelt en niet eens meer kunt lezen. En minutenlang niets zeggen terwijl je je briefje afspeurt voor dat ene stukje informatie, is presentatief gezien dodelijk.

2. Oefen voor je moeder

Mama is de liefste. Mama wacht met thee en koekjes als je uit school komt en vraagt hoe je dag was. Van haar kun je waarschijnlijk de meeste kritiek verdragen. Oefen daarom een paar keer je spreekbeurt voor je moeder: dat geeft je wat meer zelfvertrouwen en je zult je tekst er beter door onthouden. Klok meteen hoeveel tijd je nodig hebt voor je spreekbeurt, want te lang doorgaan is not done.

Trouwens, bij gebrek aan een moeder is een beste vriendin, papa, spiegel of hond ook goed. Al zullen die laatste twee niet zoveel kritiek leveren.

3. Maak samenvattingen

Een werkstuk telt gemiddeld twintig bladzijden, een profielwerkstuk misschien wel veertig. Als je daar nog eens een presentatie van maximaal een kwartier over moet houden, moet je heel veel informatie schrappen. Maar hoe selecteer je uit die enorme lap tekst?

Ga niet in het wilde weg aantekeningen maken, maar maak per hoofdstuk een kleine samenvatting. Hou de volgorde en inhoud van de hoofdstukken zoveel mogelijk aan: die heb je niet voor niets gekozen voor je werkstuk.

4. Spreek Jip-en-Janneke-taal

Met begrijpelijke taal (ook wel: Jip-en-Janneke-taal) houd je je publiek geboeid. Het moet echt jóuw tekst zijn in plaats van wat voorgelezen kopieer- en plakwerk. Het klinkt misschien heel stoer als je zegt dat de Iberodorcadion fuliginator een bekende boktor-soort is, maar vaktermen zijn niet fijn om naar te luisteren.

Je kunt dus beter zeggen dat de Aardbok een bekende boktor-soort is. Kun je echt niet om de vakterm heen? Zet deze term dan even in je PowerPoint en leg hem uit.

5. Maak gebruik van meerdere hulpmiddelen

Toen ik mijn profielwerkstukpresentatie gaf, stond ik voor de klas met een super gay kerstcowboyhoedje op om de manier van begroeten van Lodewijk XIV voor te doen. Mijn publiek was gelijk weer scherp, want echt serieus zag het er natuurlijk niet uit. Dat brengt ook een beetje humor in je spreekbeurt, wat erg belangrijk is.

Gebruik ook eens een ander presentatieprogramma dan PowerPoint, Prezi bijvoorbeeld. Wees origineel, dat voorkomt dat je klasgenoten in slaap vallen. Bovendien maak je al snel indruk op je docent. Pluspunt!

6. Luister naar je eigen stem

Al bovenstaande is zonde van de moeite als je veel te zacht, snel of onduidelijk praat. Je informatie kan dan nog zo goed zijn, een voldoende zit er dan echt niet meer in. Daarom is het een goed idee om je eigen stem even op te nemen tijdens het oefenen en vervolgens terug te luisteren. Ben je verstaanbaar? Hoe is je tempo? Mompel je niet teveel?

Natuurlijk kan het ook zijn dat je een paar dagen voor De Dag Des Oordeels last hebt van je keel, en schor klinkt. Een appel, thee met honing of keelsnoepjes helpen daar goed tegen.

7. Controle

Wanneer je je spreekbeurt een stuk of honderd keer voor je moeder hebt geoefend, je je zinnen hebt gecontroleerd en je beknopte spiekbriefje met kernwoorden af is, kun je nog deze checklist nagaan:

- wat is ook alweer de kern van mijn boodschap?
- kom ik enthousiast over (want boktorren zijn leuk!) of klink ik als een saaie drol?
- doet de usb-stick/laptop/beamer het?
- wek ik met mijn introductie de interesse van mijn klasgenoten?
- heb ik een duidelijk slot, zodat mijn klasgenoten weten dat ik klaar ben?

Beantwoord deze vragen voor jezelf en pas je verhaal nog wat aan als dat nodig is. 

8. Doe een check-up

Zo'n vijf à tien minuten van tevoren loop je even naar de wc's. Haal even diep adem, adem weer uit (dûh) en kijk in de spiegel: zit er wat tussen je tanden? Nog tandpasta op je wang? Steekt er een dikke heksenhaar uit je kin? Verwijder de dingen die niet op je gezicht horen en gooi eventueel nog wat water in je gezicht om je in een tomaat veranderende hoofd te verkoelen. Vervolgens ga je nog even plassen als je moet, check je of je je gulp niet hebt open laten staan en of er geen wc-papier uit je broek hangt. Ready? Go!

Heb jij nog goeie tips voor je medescholieren bij het geven van een spreekbeurt of presentaties? Deel het hieronder in de reacties!

Gepubliceerd op 25 augustus 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

G.

G.

Gewoon doen of je even een verhaaltje moet vertellen. En doe gewoon zoals je bent. Ga niet overdreven doen.

11 jaar geleden

E.

E.

Jah hallo tgaat echt niet zo makkelijk als JIJ denkt hoor!!!!

Denk er maar eens over na

7 jaar geleden

A.

A.

Gewoon net doen of je je broertjes en of zusjes moet voorlezen, klaaar :)

11 jaar geleden

L.

L.

Ja zeker

10 jaar geleden

J.

J.

ook mee eens het hoefd helemaal niet spannend te zijn.

10 jaar geleden

K.

K.

ja en als je dat nou wilt maar dat lukt gewoon niet?
geeft me maar een gebruiksaanwijzing hoe ik daar niet sta te trillen en gay loop te doen voor de klas.

11 jaar geleden

T.

T.

Doe je ogen dicht en denk aan wat anders veel succes

@klaas:

11 jaar geleden

L.

L.

Denk dat iedereen in z'n onderbroek staat (van ned survivalgids ) ;) suc6

11 jaar geleden

K.

K.

of spongebob lol

10 jaar geleden

M.

M.

haha true

7 jaar geleden

D.

D.

DE KONGERAAL IS ONGEVAAAARLIJK SUKKEL

6 jaar geleden

R.

R.

haha, heb veel gehad aan deze tips, stond niet te trillen of te frkunnikken aan m'n kleding

11 jaar geleden

N.

N.

echt fijn ik had niet eens moeite er mee het was hier door super makkelijk

11 jaar geleden

M.

M.

Doe net als of ze allemaal een bikini aanhebben. (ook de jongens!)

11 jaar geleden

F.

F.

FF HOOR MAAR DAT IS TOCH GWN NIET NORMAAL MELISSATJUUHH?????????

10 jaar geleden

D.

D.

Mensen zeggen wel, "doen alsof ze in hun ondergoed staan," maar ik heb nogal last van faalangst en dat blijft je een hele lange tijd achtervolgen. Deze tips helpen me hierbij wel weer, alleen ik ben bang dat ik er aan moet blijven werken totdat het vanzelf eens verdwijnt!

11 jaar geleden

M.

M.

ik snap eigenlijk niet zo waarom iedereen er zo'n probleem van maakt. wat is nou het ergste wat kan gebeuren? je publiek gaat je heus niet opeten hoor, chill out en doe je ding

10 jaar geleden

M.

M.

okay echt geen haat hoor of zo, maar sommigen zijn gewoon verlegen of hebben faalangst (ik heb ze allebei #hardlife) en kunnen het gewoon echt niet, ze kunnen moeilijk voor een groep spreken, en als ze dat doen is het vaak echt niet normaal luid. (lol sarcasme) Dus het is wel moeilijker dan je denkt... nog eens, echt geen haat!!

7 jaar geleden

S.

S.

Luister naar kritiek(maar alleen van de leerkracht en/of vrienden/vriendinnen ;) ),ze willen je alleen maar helpen om het de volgende keer beter te doen,als mensen je uitlachen moet je het alleen negeren.

10 jaar geleden

C.

C.

Spreekbeurten zijn het leukste wat er is.

10 jaar geleden

N.

N.

Waar moet je je handen laten tijdens je spreekbeurt?

10 jaar geleden

L.

L.

dat wil ik ook graag weten!

8 jaar geleden

T.

T.

me 2!!

6 jaar geleden

W.

W.

mag ik het nummer van het meisje op die foto damn ik ben in luvvv

9 jaar geleden

H.

H.

ahahahahhaha xD

9 jaar geleden

I.

I.

bedankt het heeft geholpen !!!!

9 jaar geleden

V.

V.

ik heb het nog niet gelzen maar ik denk dat ik aan deze heel veel heb als ik morgemn mijn sprekkebeurt heb weet ik zeker ik doe het helemaal goed want deze tekst ziet er zo verzorgd uit .

9 jaar geleden

G.

G.

grapje. goed gedaan!

9 jaar geleden

D.

D.

SCHATJE VAN ME

9 jaar geleden

S.

S.

Gewoon doen of ze geen ogen hebbben dan hoef je klasgenoten niet naar je toe te staren is gelukt bij mij en praat rustig en duidelijk zo kot het wel goed en als dat niet help die alsof iedeteeb in hun ondergoed staat zo verminderd de stress want je moet dan kachen erom

9 jaar geleden

J.

J.

probeer gewoon als of je niemand ziet kijk na het plafond ik heb het ook zoo gedaan! dit is echt een goeie tip ik heb er een 9 voor gekregen

8 jaar geleden

T.

T.

wat als je oog contact moet maken??

8 jaar geleden

L.

L.

leuk om voort te dragen maar ni om te maken XD

8 jaar geleden

M.

M.

doe gwn in je hoofd dat iedereen in zijn pyaama staat?

8 jaar geleden

K.

K.

heel even alles los schudden dat al je zenewen eruit zijn en een klein beetje je lippen opwarmen

8 jaar geleden

A.

A.

je moet gewoon jezelf blijven en als laatste komen en dan is alles weer inorde

8 jaar geleden

A.

A.en kijk naar de muur recht voor u

8 jaar geleden

I.

I.

he effe tussendoor, allemaal dingen van doe alsof ze in pyjama staan en geen ogen hebben enzo is gewoon onzin want dat kan je wel zeggen maar als je daar eenmaal staat helpt het echt niet meer dat kan ik je verzekeren dus hou op me die fucking shit oke?

8 jaar geleden

J.

J.

niet denken maar doen

8 jaar geleden

B.

B.

kijk over het plubliek heen! kijk nooit iemand in de ogen dan raak je afgeleid en kijk de hele klas rond.

8 jaar geleden

B.

B.

Ik vind jou zo knap, wil je me volgen op twitter? mijn profielfoto is die van een fiets. Love You xxx.

7 jaar geleden

S.

S.

wiens pws is 40 blz lol je leeft in fantasiewereld

7 jaar geleden

D.

D.

Ik dacht dat er een filmpje was want een filmpje maken dat is makeleker . Als je een filmpje maakt dan snap je het beter en dan zie je ook echt wat je moet doen.
hopelijk hebben jullie er iets aan . Groetjes Demi.

7 jaar geleden

D.

D.

Denk dat iedereen in zun blootje staat.

7 jaar geleden

L.

L.

mijn spreekbeurt is veel te kort!
wat moet ik doen

7 jaar geleden

J.

J.

koekoor is hier ook

7 jaar geleden

E.

E.

Neen, neen, niet akkoord! Wat is dit??

7 jaar geleden

J.

J.

Ik heb dit onderzocht, Ik kom op andere bewijzen! Nu luisteren, verwijderen

7 jaar geleden

G.

G.

Howhow, wat is me dit?

7 jaar geleden

E.

E.

Joachim zwijg rottenhond

7 jaar geleden

K.

K.

gilles heeft al 5 weken antwrp trui aan

7 jaar geleden

P.

P.

piet...

7 jaar geleden

3.

3.

wees gewoon jezelf je bent leuk genoeg hoe je bent. en vertel gewoon aan de klas waar jou spreekbeurt of presentatie overgaat dat is het geen wat jij leuk vind om te doen. doe het gewoon des te eerder ben je er van af.

7 jaar geleden

H.

H.

Jullie hebben allemaal voldoende! Of nee, toch niet...

7 jaar geleden

E.

E.

Presentatie zijn nooit leuk staat dikgedrukt.
Verklaar al die journalisten en mensen bij RTL en NOS maar dan ben je ver van huis zeer slecht dit artikel

7 jaar geleden

R.

R.

Hallo ik ben een gek iemand en pest kinderen en is een koe

7 jaar geleden

R.

R.

ik vind het een stomme domme spreekbeurt

7 jaar geleden

A.

A.

Als je moeite hebt met het houden van een spreekbeurt ben je zwak. Alleen zwakkelingen hebben hulp nodig met dit soort academische basisvaardigheden. Zwakkelingen dienen te worden uitgesloten uit de samenleving, als wij willen dat het land ook maar enigszins ontwikkelt.

7 jaar geleden

A.

A.

doe normaal joh

zwakkelingen zijn mensen die andere mensen uitschelden voor zwakkelingen

6 jaar geleden

L.

L.

Handig, alleen ik vind mijn manier handiger

7 jaar geleden

C.

C.

wat is ie dan?

7 jaar geleden

D.

D.

In plaats van eeh adem dan diep in niet zo diep dat iedereen het kan horen maar dat helpt bij mij

7 jaar geleden

E.

E.

Jaaaa het hoeft niet perse zo precies en alles erop en eraan!
Wees vooral niet zenuwachtig en veel Succes!!!!!!!

7 jaar geleden

S.

S.

Beter

7 jaar geleden

J.

J.

Doe in je geheugen net alsof de klas in z'n onderbroek staat of doe net alsof je neefjes nichtjes etc. het zijn en niet je klasgenoten

7 jaar geleden

A.

A.

of gewoon dat het je klasgenoten zijn ze zijn toch grotendeels je vrienden teminste bij mij ahum

6 jaar geleden

Z.

Z.

Spijbelen

6 jaar geleden

M.

M.

heel handig want ik vindt het altijd doodeng

6 jaar geleden

S.

S.

boeie

6 jaar geleden

Y.

Y.

Hele goede tips door die tips heb ik 9 op 10 leuk he dank u wel !!!

6 jaar geleden

Y.

Y.

Ik heb nu nog een een sb over badminton echt moeilijk hopelijk helpen de 8 tips weer heel goed??????????????????????????????!!!

6 jaar geleden

M.

M.

badminton? Maagd.

6 jaar geleden

S.

S.

<marquee>test</marquee>

6 jaar geleden

Y.

Y.

fijne tips !!!!!!!!!

6 jaar geleden

L.

L.

Vaak als ik een presentatie heb ben ik erg voor bereid maar eenmaal als ik er st krijg ik zweethandem,hoofdpijn een een rollende stem

6 jaar geleden

I.

I.

I’m vindt het zo eng!!!!!

6 jaar geleden

I.

I.

Wij mogen geen spiekbriefje...

6 jaar geleden

S.

S.

ik vind het fijn dat je dit heb vertelt ik heb binnen kort een spreekbeurt en dan ben ik altijd zenuwachtig bedankt

6 jaar geleden

L.

L.

Als je het moeilijk hebt met luid te praten moet je tijdens je spreekbeurt naar de achterste leerlingen kijken ( niet de hele tijd naar de zelfde ). en dan ga je automatisch luider praten.

5 jaar geleden

L.

L.

gewoon een verhaaltje vertellen heb je nog een manier voor een boekbespreking te doen b.v. geen powerpoint en ook geen prezi

5 jaar geleden

T.

T.

super handig thanks :)

5 jaar geleden

T.

T.

ben altijd super zenuwachtig maar door scholieren.com niet meer daardoor super bedankt ik heb hem maandag wens me suc6. :)

5 jaar geleden

T.

T.

wees jezelf en praat niet te snel

5 jaar geleden

L.

L.

Goede tips

5 jaar geleden

M.

M.

top vlog

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.