Reacties op de examens, het laatste examennieuws, je voorlopige cijfer berekenen en de antwoorden.

 


Alles over de eindexamens Alles over het CSE

Door Jorieke

Profielwerkstukken zijn serieuze shit: leraren willen dat je er minimaal 80 uur aan besteedt. TACHTIG UUR!

Die 288.000 seconden zijn natuurlijk niet niks, maar een masterlijk goed onderwerp kan de pijn een hoop verlichten.  Maar hoe vind je die? 

Hieronder acht tips om 't (voor jou) perfecte onderwerp te kiezen, zodat je straks fluitend je gewerkte uren opschrijft.

1: kies een leuke leraar

Dat klinkt misschien raar, maar een leuke begeleider is essentieel. Kies daarom eerst een aantal docenten uit waar je 't goed mee kunt vinden, en filter daar degenen uit die ook nog eens een leuk vak geven.

Het kan namelijk best dat jij heel graag je profielwerkstuk over de Franse keuken wilt gaan doen. Tof onderwerp, maar als jouw lerares Frans jou wel kan schieten, raad ik dat toch sterk af.

2: struin eens door onze werkstukkendatabase

Zelf werd ik een stuk wijzer van de werkstukkendatabase van Scholieren.com. De werkstukken staan hier gesorteerd per vak. Vink bijvoorbeeld bij de geschiedeniswerkstukken de filter-optie profielwerkstuk aan, et voila: de profielwerkstukken vliegen je om de oren!

Superhandig om daarna er zelf mee aan de slag te gaan, natuurlijk. Hoewel het altijd fijn is om te weten dat er iemand is die al een compleet profielwerkstuk geschreven heeft en dat online heeft gezet. Gewoon, voor de zekerheid.

En als je PWS af is, lever je 'm natuurlijk bij ons in om de volgende generaties scholieren te helpen toch?

3: vergeet die vakken

Vergeet even welke vakken je allemaal hebt. Denk niet in termen als aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer, maar in termen die je écht interesseren. Met een beetje creativiteit kun je namelijk altijd wel een vak aan je onderwerp koppelen. Op deze pagina kun je een leuk onderwerp zoeken en 'm daarna pas koppelen aan 'n vak.

Houd jij bijvoorbeeld van mode? Misschien is het dan leuk om je PWS over de ontwikkeling van de mode in de 20e eeuw te doen, of voor aardrijkskunde de verschillende kledingstijlen in verschillende culturen te bestuderen. Ben jij een fervent Facebookgebruiker? Misschien is het dan wel leuk om de invloeden van social media op de maatschappij te onderzoeken.

4: hogescholen en stichtingen bieden hulp

Soms zijn er hogescholen en uni's die wat onderwerpen voor je bedacht hebben, een werkstukkenpakket voor je klaar hebben liggen én waar je eindresultaat ook nog van pas komt bij je toekomstige studie. Dat heeft de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bijvoorbeeld. Onder het kopje 'Hulp bij jouw profielwerkstuk' links kun je jouw profiel aanklikken. Ook de Hartstichting biedt werkstukpakketten aan.

5: werk alleen

Als je je onderwerp kiest, is het belangrijk om te beslissen of je alleen of samen werkt. Beide manieren van werken hebben voordelen.

Als je alleen werkt, hoef je geen rekening met een ander te houden en krijg je een cijfer waar jíj voor gewerkt hebt. Wanneer je met iemand werkt die geen flikker uitvoert, kan dat immers ten koste van je cijfer (en vriendschap) gaan. Ook kun je later niet zeggen dat het je partners schuld is dat jullie een onvoldoende hebben, wat ook weer een hoop irritaties kan schelen.

Zelf heb ik ook in mijn eentje aan mijn profielwerkstuk gewerkt, en ik moet zeggen: het beviel goed. Ik had mijn eigen planning, al vergde die in m'n eentje wel veel discipline.

6: werk samen

Samen werken staat gelijk aan minder werk. Wel moet ieder tachtig uur vullen, maar ach, die uurtjes in je logboek kun je ruim nemen. En als je samenwerkt, kun je veel overleggen.

Weet je van jezelf dat je niet zo gedisciplineerd bent om in je vrije uurtjes aan je profielwerkstuk te werken? Dan is het niet zo slim om met iemand samen te gaan werken met hetzelfde gebrek. Maar samen kun je elkaar ook juist aanmoedigen om aan de slag te gaan, wat volgens mij erg fijn is.

7: confronteer je leraar

''Meneer, ik heb net besloten dat u mijn profielwerkstukbegeleider wordt. Weet u toevallig een leuk onderwerp voor mij?''

8: kies geen onderwerp omdat er veel over te vinden is

De grootste fout die je kunt maken, is een bepaald profielwerkstukonderwerp kiezen ''omdat daar veel over te vinden is.'' Want laten we reëel blijven: uiteindelijk ga je je onderwerp toch wel haten, hoe interessant het eigenlijk ook is. Je vrije uurtjes opofferen is namelijk nooit leuk.

Maar veel scholieren schrijven hun profielwerkstuk over de Tweede Wereldoorlog omdat die zo makkelijk te googelen valt, het hen eigenlijk niet echt boeit. Hoe kun je dan ooit de moed verzamelen om aan een werkstuk te beginnen waarvan je zelfs het vak al kut vindt?

Heb jij nog goeie tips voor je medescholieren bij het maken van het profielwerkstuk? Deel het hieronder in de reacties!

Update 25/11/2012: sinds kort hebben we een speciale overzichtspagina voor ieder verslagtype op Scholieren.com. Klik hier voor alles over Profielwerkstukken op Scholieren.com.

Gepubliceerd op 29 februari 2012

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.