Zo kan jij impact maken in 2022!

Zo kan jij impact maken in 2022!

Door Lotte

Het is iets waar veel jongeren naar streven: impact maken. Iets bijdragen aan de samenleving. Toch blijft het voor velen een struggle om deze aspiraties om te zetten in acties, al helemaal in coronatijd.

Maar wees niet getreurd, er is meer mogelijk dan je denkt. Van politieke invloed tot het verbeteren van het klimaat, het kan allemaal!

Sluit je aan bij een politieke jongerenorganisatie

Ben jij geïnteresseerd in politiek? Dan is het misschien een idee om je aan te sluiten bij een politieke jongerenorganisatie. Vrijwel elke politieke partij die in het parlement is vertegenwoordigd, heeft een jongerenorganisatie. Grote kans dat je een partij vindt die aansluit bij jouw idealen. Je zal je waarschijnlijk - afhankelijk van je functie binnen de organisatie - onder meer bezighouden met congressen, debatteren, actie voeren en jongeren vertegenwoordigen in besturen van de moederpartij. Op deze manier laat je zien waar je voor staat en ontwikkel je skills waar je de rest van je leven nog profijt van zal hebben.

Spreekt de politiek je niet zo aan? Je kan natuurlijk ook vrijwilliger worden bij een ander soort organisatie. Wat vind jij belangrijk? Waar wil jij je voor inzetten? Van klimaat tot sociale ongelijkheid, er is altijd wel een organisatie die bij jouw idealen aansluit. Zo kan je je aanmelden voor een project bij de NJR, waar je een paar maanden met een maatschappelijke organisatie meedraait en ook trainingen en masterclasses krijgt om jezelf te ontwikkelen. Maar denk ook aan organisaties zoals de Jonge Klimaatbeweging, het LAKS of Studenten voor Morgen. Dit betekent niet dat je uren per dag bezig ermee bezig bent. Met een paar uurtjes per week of maand kan je meestal al aan de slag.

Zorg voor verandering bij jou op school

Om het verschil te maken, hoef je er niet meteen voor te zorgen dat de aarde stopt met opwarmen (mocht je hier toch toe in staat zijn, dan zal ik je zeker niet tegenhouden). Vergeet niet dat kleine verschillen een grote impact kunnen hebben. Je kan gewoon in je eigen omgeving beginnen, bijvoorbeeld op school. Je kan vast wel iets bedenken wat jouw eigen school zou kunnen verbeteren. Ook kan je ervoor zorgen dat je school meer aandacht besteedt aan een bepaalde dag, zoals Paarse Vrijdag of International Women’s Day. Misschien vind je het belangrijk dat er op de meisjes-wc menstruatieproducten aanwezig zijn. Zet een geldinzamelingsactie op voor een bepaald goed doel. Kijk gewoon eens wat mogelijk is bij jou op school, je hebt vaak meer invloed dan dat je denkt.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door GSA Netwerk (@gsanetwerk)

 Sta op voor waar je voor staat

Het is belangrijk om je in te zetten voor de dingen waar je in gelooft. In een ideale wereld zonder corona zou je dit kunnen doen door deel te nemen aan een demonstratie of er misschien zelf één te organiseren. Maar in deze tijd wordt dit wat lastiger. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je stem te laten horen. Je zou een petitie kunnen starten, zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen en het op deze manier je punt van kritiek bij de politiek kunnen neerleggen (hiervoor moet je er wel minimaal 10.000 inleveren). Spreek erover op social media door bijvoorbeeld een Instagram-account aan te maken over een bepaald onderwerp, en er op deze manier aandacht voor vragen. Onderschat ook niet wat voor impact praten kan hebben. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over het onderwerp dat je aan het hart gaat en praat erover!

Heb je minder tijd tot je beschikking? Weet dat ook een klein gebaar veel impact kan maken. Iedereen heeft het in deze coronatijd wat moeilijker. Onthoud daarom dat vriendelijkheid, het geven van een compliment en ben klaar staan voor je vrienden en familie veel positieve impact kunnen hebben. Zo maak je het dagelijks leven van een ander net wat beter. En is dat niet het belangrijkste in deze tijd?

Lees ook
Zo kun jij je steentje bijdragen aan het klimaat

Gepubliceerd op 12 januari 2022
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.