Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo kun jij je steentje bijdragen aan het klimaat

Zo kun jij je steentje bijdragen aan het klimaat

Door Lotte

Het KNMI heeft een aantal dagen geleden een nieuw rapport uitgebracht over de gevolgen van klimaatverandering. Kort samengevat: het klimaat verandert sneller en dat heeft grotere gevolgen dan we dachten. Het is begrijpelijk dat je zelf iets wil bijdragen aan het redden van de planeet, maar hoe doe je dat?

Hieronder geef ik je een aantal handige tips.

Maak optimaal gebruik van onze digitale samenleving

1. Als er een generatie is die het meeste weet van telefoons, social media en alle andere digitale mogelijkheden van deze tijd, zijn wij het wel. Deze kennis kun je ook inzetten om het klimaat een handje te helpen. Zo kun je ervoor kiezen om je papieren to-do-lijstjes en samenvattingen te vervangen voor digitale versies. Ik moet toegeven dat ik voor school het liefst al mijn samenvattingen zelf schrijf op papier, maar vrijwel al mijn planners en to-do-lijstjes staan online. Handige apps hiervoor zijn Notion, Google Calendar en Trello. Zo bespaar je papier, en dus bomen. 

2. Maak gebruik van Ecosia. Dit is een zoekmachine die met de winst van advertenties bomen plant. Als jij 45 keer gebruik maakt van deze zoekmachine, wordt er een boom geplant. 45 keer iets opzoeken klinkt misschien veel, maar het gaat sneller dan je denkt. Daarnaast doe je het niet alleen: Ecosia heeft zo’n 16 miljoen gebruikers en daardoor hebben ze al meer dan 130 miljoen bomen geplant!

3. Lees jezelf goed in over het klimaat en houd het nieuws rondom het klimaat in de gaten. Op deze manier ben je je meer bewust over wat er speelt op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Zo gaat de serie Genaaid van de NPO over de kledingindustrie, vertelt David Attenborough in Breaking Boundaries: The Science Of Our Planet (Netflix) over de ineenstorting van de biodiversiteit (en wat wij eraan kunnen doen) en gaat A Plastic Ocean (Netflix) over de impact van de plastic soep.

Bye, bye fast fashion

Iets wat ontzettend schadelijk is voor onze planeet, is de kledingindustrie. Hier vind je een paar tips om jouw shopgedrag duurzamer te maken:

1. Gooi al je kleren op de grond en kijk er eens goed naar. Vind je alles nog wel leuk, heb je dit allemaal nodig? Zorg ervoor dat je alleen de dingen die je écht leuk vindt en ook echt gaat dragen, terug je kast ingaan. Dit voorkomt dat je kleren koopt die je na één keer dragen niet meer leuk vindt. Het is belangrijk om goed na te denken voordat je iets nieuws koopt.

2. Shop tweedehands! Er zijn meer opties dan je denkt. Je kan naar de wat duurdere vintage winkels gaan voor unieke items, of neem eens een keer een kijkje bij bijvoorbeeld Appel&Ei. Deze winkel is in heel Nederland te vinden en verkoopt recente tweedehandskleding van je favoriete merken zoals Zara, Stradivarius en Costes.  

Lees ook
Voor mij geen fast fashion meer
Waarom je geen fast fashion moet kopen 

Klein verschil, groot verschil!

Door een kleine verandering te maken in je levensstijl en je dagelijkse producten in te ruilen voor een duurzamere variant, maak je al een verschil.

1. Let op je vleesconsumptie en neem een keer iets anders dan een frikandelbroodje - of neem de vega variant. Pak dan meteen een herbruikbaar zakje mee in plaats van elke keer een papieren zakje te gebruiken.

2. Maak gebruik van een houten haarborstel, bamboe tandenborstel en switch naar re-usable pads voor het verwijderen van je make-up.

3. Gebruik soapbars in plaats van flessen shampoo en showergel.

Laat je stem horen

Zaterdag 6 november vindt er weer een klimaatmars plaats in Amsterdam. Neem je vrienden mee en laat je horen. Het gaat hier om onze toekomst, dus wees luid en laat Den Haag weten hoe het zit! Zien we je zaterdag?

Lees ook
Klimaatverandering: vooral jongeren maken zich zorgen

Gepubliceerd op 5 november 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.