Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee

Voor mij geen fast fashion meer

Lisa

Er zijn tientallen docu's over te vinden en eens in de zo veel tijd staat het nieuws er weer vol mee. Waarschijnlijk hoor je dit niet voor het eerst: onze kleding wordt vaak niet eerlijk verkregen. Toch gaan de meesten van ons gewoon door met kopen bij de goedkopere kledingzaken. Maar genoeg is voor mij genoeg. Ik besloot om te stoppen met het kopen van fast fashion.

Vrijwel alle kleding die wij kopen komt uit winkels waarvan kleding niet altijd op een ethische manier gemaakt is. De term fast fashion wordt eigenlijk gebruikt voor winkels waarvan de kleding al snel na de catwalk in de winkel ligt. Maar met deze term wordt tegenwoordig ook wel de massaproductie van kleding bedoeld.

Waarom stopte ik?
Ik was dus ook schuldig, willens en wetens. Dan komen de excuses, 'die kinderen daar moeten ook geld verdienen', of 'duurdere merken zijn ook niet altijd fair-trade!'. 

Toch was er een moment waarop ik van gedachten veranderde. Toen ik alweer een trui van de H&M kon weggooien omdat deze binnen een paar maanden lelijk was geworden. Niet veel later volgde een broek van de Zara, net als een t-shirt van de Primark. De kwaliteit van deze kledingstukken is gewoon niet al te best, en juist daarom is het zo zonde dat we ze toch blijven kopen. Dit is dan ook voor mij de voornaamste reden geweest om te stoppen met het kopen fast fashion. Niet heel heldhaftig nee, maar toch.

Wat koop ik dan wel?
Wanneer ik ga shoppen stop ik nu bij de vintage winkels, of nog beter: gewoon tweedehands. Wat mij betreft is tweedehands winkelen een van de leukste activiteiten en het leidt tot een hoop verbeteringen. Zo bespaar je heel veel (echt heel veel) geld. Ook vind je vaak kleren die je nergens anders kunt vinden. En natuurlijk het belangrijkste:  je bent een stuk duurzamer bezig en zorgt ervoor dat jouw aandeel in de fast fashion-industrie wat kleiner is.

Wil dit zeggen dat ik nooit meer een kledingstuk nieuw koop? Nee, dat (nog) niet. Heel af en toe koop ik iets bij een winkel die er niet om bekend staat dat deze veel goeds doet voor de wereld. Wanneer ik er dan toch voor kies om daar iets te kopen, denk ik extra goed na over hetgeen ik koop. Heb ik dat item wel echt nodig? Heb ik al iets wat er op lijkt? Door goed na te denken over je nieuwe aankoop ben je je veel meer bewust van wat je in je kast hebt liggen, en dat is al een hele stap.

Niet heilig

Ik ben geen heilig boontje, dat wil ik zeker even benoemen. Helaas is het vrijwel onmogelijk om geen voetafdruk te hebben op de aarde. Maar door op zijn minst bewust om te gaan met de gevolgen van het kopen van een goedkoop kledingstuk, help je al mee aan een betere wereld. Want of je nou één keer besluit om dat ene jurkje niet te kopen, of besluit om voor altijd te stoppen met fast fashion,  je bent sowieso al beter bezig dan je eerst was.

Gepubliceerd op 5 maart 2018

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.