Wat betekent Paarse Vrijdag voor mij?

Wat betekent Paarse Vrijdag voor mij?

Flikker, pot, homo, manwijf, mietje. Allemaal woorden die worden geroepen in middelbareschoolgangen. De vraag waarom Paarse Vrijdag eigenlijk nodig is, komt onder meer hierdoor. Op deze dag staan we stil bij alle queer jongeren en vieren we feest, omdat iedereen zichzelf mag zijn. We vieren al een aantal jaar Paarse vrijdag op middelbare scholen en nu ook op basisscholen.

Op 10 december is het dus een paars feestje op scholen, maar waarom doen we dat? En wat betekent het voor mij?

Paarse Vrijdag

Deze dag is er om de acceptatie te laten zien naar de LHBTIQAPC+-community. De bedoeling is dat iedereen paars draagt voor het eenheidsgevoel, maar om eerlijk te zijn deed ik de eerste paar jaar van de middelbare school niet mee. Ik vond het te spannend. Straks dachten mensen nog dat ik niet hetero was! Achteraf gezien slaat dat natuurlijk nergens op. Draag paars om je respect te laten zien en om er nog meer een feestje van te maken. Kleine moeite, groot plezier!

Betekenis

Ik vind Paarse Vrijdag belangrijk omdat ik me identificeer als queer. Ik ben al een tijdje uit de kast bij mijn vrienden en sinds vorig jaar ook bij mijn ouders. Ik kwam uit de kast als biseksueel, maar merk nu dat ik meer fluïde ben. Ik label mezelf niet meer, omdat ik me daar niet in thuisvoel. Queer is dus de perfecte verzamelnaam.  Paarse Vrijdag is voor mij veel gaan betekenen, omdat ik zo ook in contact ben gekomen met andere LHBTIQAPC+-mensen. Sinds ik uit de kast kwam en mezelf ging accepteren, voel ik me steeds beter.

Op veel scholen is ook een GSA, een Gender and Sexuality Alliance. Dat is een groep scholieren die verbeteringen doet in de school en zorgt dat wij (de community) een stem hebben. Bij ons op school zijn nu bijvoorbeeld genderneutrale toiletten en de GSA organiseert elk jaar Paarse Vrijdag. Ikzelf zit (nog) niet bij de GSA, maar het lijkt me wel leuk. Ben je zelf ook queer of ally, dan raad ik je wel aan om je aan te sluiten bij een GSA. Iedereen mag erbij, dus als je impact wil maken voor de LHBTIQAPC+’s op school, zou ik zeker joinen

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door GSA Netwerk (@gsanetwerk)

Energie

Ik hoop dat de toekomst nog meer LHBTIQAPC+-vriendelijk wordt. De community geeft me energie en ik hoop ook impact te hebben op andere jongeren en volwassenen. Door mee te doen aan de Paarse Vrijdag-campagne 2021, heb ik mijn stem ook mogen laten horen. Ook komen de Paarse Vrijdag-posters op jouw school te hangen als er bij jou op school een GSA is die het feest organiseert.

Draag jij 10 december ook paars?

Journalistiekstudent Laura doet onderzoek naar hoe inclusief de seksuele voorlichting is op middelbare scholen. Help jij haar met afstuderen? Vul dan via deze link haar enquête in.

Lees ook
Hoe kom ik uit de kast?

Gepubliceerd op 10 december 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.