Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Zo eisen jongeren hun plek op in de politiek

Zo eisen jongeren hun plek op in de politiek

Door Els

Hoewel het vertrouwen van jongeren in de politiek daalt, stijgt de interesse van jongeren in de politiek. Dat blijkt uit onderzoek van Het NJI (Nederlands Jeugd Instituut). Sinds de coronajaren daalt het welzijnsniveau van Nederlandse jongeren, en daarmee ook het vertrouwen in de toekomst.

Wat kunnen wij als jongeren hieraan doen? Zelf in de politiek gaan, natuurlijk! 

Stijgende interesse

Max (16) is, net als ikzelf, een van deze politiek-geïnteresseerde jongeren: "Er gaat heel veel slecht in Nederland, en ik heb gewoon over alles een idee over hoe het beter zou kunnen." Max wil later in de Tweede Kamer terechtkomen, omdat zijn ideeën daar de meeste impact hebben. Hoe hij daar gaat komen? Dat weet hij nog niet. Voor minderjarige jongeren zijn er namelijk vrij weinig opties. Toch doet hij zijn best: "Ik ben net lid geworden van de Partij voor de Dieren, en ook hun jongerenorganisatie. Binnen twee weken na mijn inschrijving werd ik al gebeld voor een meeting, maar helaas kon ik daar niet bij zijn. Toen ik daar achteraf foto's van terugzag, zag ik alleen maar dertigers."

Deze vertegenwoordiging van de oudere generatie - sorry millennials - schrikt minderjarigen af. Het voelt wat mij betreft ontoegankelijk, alsof jongeren niet thuishoren in deze organisaties. Bizar toch? Iedereen in Nederland zou diens belangen moeten kunnen behartigen, en bovendien: jongeren zijn de toekomst. Juist zij moeten kunnen meepraten over besluiten die hun leven bepalen. Wat zou Max dan wel kunnen doen om zich te laten horen? Om daar achter te komen, spreek ik met Tom.

Actie ondernemen

Tom (16) is al volop bezig met zijn stem te laten horen. Hij is, net zoals ik, lid van Young Minds Utrecht: een jongerenpanel dat advies geeft aan de gemeente Utrecht en bedrijven. Daarnaast kunnen leden zelf projecten voor jongeren opstarten. Binnen het panel is er veel ruimte voor eigen initiatieven, vertelt Tom: "Ik zit in het klimaatgroepje, ons doel is om erachter te komen wat jongeren van klimaat vinden. Ook zit ik in het LHBTI+-groepje, waar we nu bezig zijn met een jongerennacht in een lokale club te organiseren."

Young Minds is, in tegenstelling tot de Partij van de Dieren, een lokale organisatie. Je wordt dus niet zomaar minister-president door je aan te sluiten. Jammer voor Max, maar lokale politiek is ook heel leuk. Tom vertelt: "Je merkt dat gemeenteraadsleden echt naar je luisteren tijdens gesprekken, dat is heel fijn. Op lokaal niveau krijg je dingen sneller gedaan, want je wordt sneller gehoord. Toch moet je wel een beetje geduld hebben. Politici praten veel en je moet vaak lang wachten." Het is en blijft politiek, en dat verloopt langzaam.

Hulp uit de overheid

Als laatste praat ik met Jennifer (48), een beleidsmaker bij de Gemeente Utrecht. Zij benadrukt nog extra goed waarom jongeren zo belangrijk zijn in de politiek. Jennifer is al op 22-jarige leeftijd in de politiek terecht gekomen: "Als jonge, alleenstaande moeder en donkere vrouw merkte ik dat er geen aansluiting was bij de gemeente voor mensen die buiten de norm vallen. Ik wilde dit veranderen." Jennifer begon dus zelf als jongere met politiek bedrijven, en nu ondersteunt ze jongeren daarin: "Ik geloof heel erg dat de jeugd creatief denkt, een ruime blik heeft en dat dit vandaag de dag nodig is. Om die reden blijf ik gepassioneerd bezig met wat ik doe."

Niet alleen werkt Jennifer voor de afdeling kinderrechten, ook zet zij zich in voor jongeren door begeleider te zijn van Young Minds: "In coronatijd kreeg de gemeente een grote som geld om te besteden aan het welzijn van jongeren. Toen kwamen we erachter dat we eigenlijk aan jongeren zelf moeten vragen wat zij willen. De jongeren kozen voor meer kansen om zichzelf te laten horen." Zo ontstond dus mijn geliefde jongerenpanel, waar ik mij eind 2022 aansloot. 

Mogelijkheden

Maar wat kunnen politiek-geïnteresseerde jongeren nou precies allemaal doen? Via een lokale jeugdraad kan je meepraten en zelf activiteiten organiseren. Maar op nationaal niveau kan je je bijvoorbeeld aansluiten bij de jongerenorganisatie van een politieke partij, of je zoekt een activistische beweging waar je bij wil horen. Ook kan je bij de NJR (Nederlandse Jeugdraad) gaan werken. Ga op zoek en grijp alle kansen, er is genoeg aanbod! En onthoud: alles is politiek. Het ergens niet mee eens zijn en daar wat van willen zeggen, dat is nou precies politiek bedrijven. Dat kunnen jongeren ook.

Gepubliceerd op 25 september 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.