Zo bereid jij je voor op de toetsweek
In samenwerking met Samsung
De les is bijna afgelopen en je pakt je boeken, etui en laptop in. Je staat op om te gaan als de docent zegt: "Let op, nog drie lessen en dan begint de toetsweek." Shit, je wist dat de toetsweek eraan zat te komen, maar zo snel al? Hoe moet je ooit alle stof gaan leren in minder dan twee weken? Geen stress, want ik vertel jou hoe jij je het best voorbereidt op je toetsweek.
Maak een planning (en houd je eraan)
Het maken van een goede planning kan een hoop stress en onzekerheid wegnemen. Zo kan je, voordat je begint met leren, al rekening houden met hoe belangrijk bepaalde stof is, wanneer je de toets hebt en hoe vaak je iets moet herhalen. Dit zijn allemaal dingen die je beter van tevoren kan bedenken, zodat je je daarna kan focussen op het leerwerk zelf. Natuurlijk ben je er met het maken van een planning nog niet, je moet je er ook aan houden. Als je dit lastig vindt, kan je met je ouders afspreken dat ze jou aan je planning houden of je kunnen jezelf belonen als je je aan de planning houdt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een half uurtje op Instagram of TikTok als je klaar bent met je leerwerk.
Zorg voor een goede laptop
Huiswerk checken op Magister, je docent een bericht sturen via Teams of een uitlegvideo bekijken op YouTube. Digitale hulpmiddelen zijn bijna niet meer weg te denken tijdens het leren. Dan is het natuurlijk belangrijk om een goede laptop te hebben die tegen een stootje kan en waarvan de batterij de hele dag meegaat. De Samsung Galaxy Chromebook is de ideale laptop voor elke scholier. Deze laptop en tablet ineen is vanwege de lage prijs (slechts 359 euro) en z’n stevigheid ideaal voor scholieren. Ook werkt hij naadloos samen met je Samsung smartphone, handig!
Check de website van Samsung even voor alle ins en outs van de laptop!
Ga op tijd slapen
Als je het erg druk hebt, is de verleiding om de hele avond door te leren erg groot. Toch is het belangrijk om ook dan op tijd te gaan slapen. Studeren gaat toch net wat makkelijker als je goed uitgerust bent en ook onthoud je de lesstof dan beter. Voor een goede nachtrust is het belangrijk om tot rust te komen voordat je naar bed gaat. Dan zou je natuurlijk ASMR-video’s kunnen kijken, maar om écht tot rust te komen, is het belangrijk om de hoeveelheid licht in je omgeving te beperken in de twee uur voordat je gaat slapen. Probeer voor het slapen even niet te appen, door Instagram te scrollen of Netflix te kijken, maar lees in plaats daarvan een boek of maak nog even een wandeling.
Leer slim, niet veel
Het lijkt heel vanzelfsprekend: leren. Maar als je dit een beetje slim aanpakt, leer je niet alleen veel sneller, maar is het ook nog een stuk leuker. Er zijn veel technieken om efficiënter te leren, waarvan misschien wel de bekendste de pomodoro-techniek is. Hierbij leer je niet een aantal uur aan een stuk door, maar knip je dit op in blokjes van 25 minuten met vijf minuten pauze ertussen. In deze pauze kan je dan wat te eten of drinken pakken, maar je kan bijvoorbeeld ook even door TikTok scrollen. Doordat je een beloning in het vooruitzicht stelt, ben je gemotiveerder om de 25 minuten hard aan de slag te gaan.
Naast een goede techniek is het ook belangrijk om te leren op een tijdstip waarop jij je goed kan concentreren. Dit is voor iedereen verschillend, maar zelf doe ik mijn leerwerk het liefst in de ochtend. Dan kan ik mij het beste concentreren en ben ik daarna klaar voor de dag.
Zoek online video’s
Vroeger moest je als je moeite had met een vak dure bijlessen nemen of een laag cijfer accepteren. Gelukkig wemelt het tegenwoordig van de online docenten die jou zelfs de moeilijkste onderwerpen eenvoudig uitleggen. Een aantal ken je waarschijnlijk wel zoals Math with Menno of JORTgeschiedenis, die ik zelf ook gebruik tijdens het leren. Maar ken je ook mevrouw Ebbers voor Duits en Meneer Wietsma Natuurkunde? Al deze docenten en anderen vind je overzichtelijk op het videoplatform van Scholieren.com.
Op dit platform vind je voor elk vak meerdere uitlegvideo’s. De lessen van deze docenten zijn veelal gebaseerd op de lesboeken die jij ook gebruikt, wat ideaal is als je een specifiek onderwerp lastig vindt. Naast al deze online docenten kan je op YouTube ook zoeken naar study with me-video’s. Tijdens deze video’s kan je samen met iemand studeren. Hierdoor is het net wat makkelijker om gemotiveerd en geconcentreerd te blijven.
Ik hoop dat deze tips je helpen in je voorbereiding op de toetsweek. Het team van Scholieren.com wenst je in ieder geval succes met leren!
Gepubliceerd op 9 oktober 2022
1 seconde geleden