Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Webklas = studie proeven

Webklas = studie proeven

Help! Je bent laatstejaars en moet een studie kiezen, maar ziet door de bomen 't bos niet meer. Net als ik.

Om het leed van de studiekiezende scholier te verlichten, organiseren sommige opleidingen webklassen.

Een drie- tot zesweekse online cursus, inclusief huiswerk, die je (volgens de uni's) zo'n 3 uur per week schijnt te kosten.

Reclamezooi of best nuttig? Ik volgde de webklas Rechten van de Rijksuniversiteit Groningen.

Commercieel hoge cijfers

Vrijdagavond, half 11, anderhalf uur voor mijn eerste cursusdeadline. En ik moet nog beginnen. Ik lees het studiemateriaal in drie minuten (best leuk, over een echte rechtzaak: belediging van homo's door een politicus), pak nog een biertje uit de koelkast en maak de opdracht. In twintig minuten.

Mijn cijfer komt een week later: 72 van de 80 punten. Da's een 9.1 in scholierentaal. Ook voor het huiswerk van de weken daarna krijg ik bovengemiddeld goeie cijfers. Net alsof de universiteit me wil voorspiegelen dat ik een supergoeie rechtenstudent kan zijn, of zo. 

Moeilijkheidsgraad

Maar de opdrachten zijn niet supereasy. Sterker nog: antwoorden zijn niet op internet te vinden. Bij de vraag "Leg uit wat de uitzondering van artikel 16c van de Auteurswet betekent voor het downloaden en uploaden van muziek" kom ik met Google echt geen steek verder.

Ik moet me serieus verdiepen in 't studiemateriaal om het antwoord te vinden, dat meestal in een filmpje, tekstbestand of audiofragment verstopt zit. Meestal een kwestie van goed zoeken en het antwoord vervolgens goed in je eigen woorden op papier zetten dus. 

Realistisch

Niet moeilijk, hoge cijfers, best interessant: dit begint op zo'n glimmende studiebrochure vol enthousiaste, breedlachende mensen te lijken. Of zo'n irrealistische Open Dag waar 't superschoon is, er bloemen zijn gehuurd en overal gratis eten is. Hoe realistisch is zo'n webklas nou?

Ik mail een bevriende rechtenstudente uit Groningen mijn huiswerkopdrachten van de eerste twee weken. Binnen een half uur krijg ik een reactie: "Dit zijn letterlijke tentamenvragen!". Even later stuurt ze me het bewijs: een tweedejaarstentamen met precies dezelfde vragen als mijn webklashuiswerk. Cool!

Heerlijk voor luiaards

Kortom: zo'n webklas is best een aanrader voor wie op zoek is naar een realistisch, concreet beeld van een bepaalde studie, bij wijze van aanvulling op de glimmende brochures en brandschone Open Dag.

En dat 't gewoon thuis vanachter je computer kan, verdient wat mij betreft bonuspunten: voor ons luie scholieren is het heerlijk om anoniem huiswerk te maken. Of juist niet te maken - veel meer dan één boos mailtje kun je toch niet krijgen als je niet naar de digitale juf luistert.

Ook een webklas volgen? Wij vonden ze alleen nog maar van universitaire studies, (nog) niet van hbo's en mbo's. Webklassen zijn er sowieso voor de bachelors Geneeskunde, Filosofie, Godsdienstwetenschap, Sterrenkunde, Scheikunde, Economie en een hoop andere studies.

Het is bedoeld voor 5- en 6-vwo'ers, maar als supergemotiveerde havist mag je vast ook meedoen. De 4 universiteiten waarvan wij weten dat ze aan bieden zijn: de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Leiden.

Gepubliceerd op 1 maart 2016
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

Nooit geweten dat het bestond bedankt dat jullie mij erop wezen. Idd jammer dat het alleen maar uni's zijn en dan ook maar 2 uni's.

10 jaar geleden

M.

M.

Groot gelijk ;p.

10 jaar geleden

M.

M.

of andere conclusie: rechten stelt niet veel meer voor

10 jaar geleden

L.

L.

Ik heb er twee gevolgd. In Leiden haalde ik alleen maar alle punten zonder fouten te maken, was letterlijk de tekst overschrijven. Aan die voor Bedrijfskunde van Groningen heb ik echter wel veel gehad. Het was echt op niveau en ik was er ongeveer twee en een half uur per week mee bezig, maar je krijgt echt een goed overzicht van de paar van de onderwerpen die aan bod komen in het eerste jaar.

10 jaar geleden