Wat wij scholieren kunnen leren van 'Wie is de mol?'

Wat wij scholieren kunnen leren van 'Wie is de mol?'

Door Stach

Ik doe op zaterdagavond niets liever dan naar stuntelende BN'rs kijken die de gekste, leukste en spannendste opdrachten uitvoeren. Ik heb het hier uiteraard over het populaire televisieprogramma Wie is de Mol? En tuurlijk, lachen om Ron die een puzzel weer eens niet snapt is leuk, maar volgens mij kunnen we ook een hoop leren van de samenwerking tussen de kandidaten.

Wie is de Mol? trekt per aflevering gemiddeld zo'n 2,5 miljoen kijkers, maar voor de scholier die nog nooit van dit programma heeft gehoord (kom in hemelsnaam onder die steen vandaan) hier een korte samenvatting: bekende Nederlanders voeren elke aflevering een aantal opdrachten uit om geld te verdienen. Eén van hen is de Mol: een saboteur die zoveel mogelijk wil laten mislukken. De kandidaat die de Mol ontmaskert, en de meeste vragen over hem correct beantwoordt, wint het spel en de complete geldpot.

Veel overeenkomsten

Terug naar de groepsopdrachten bij jou en mij op school. Ten eerste is het mij opgevallen dat er veel overeenkomsten zitten tussen de opdrachten in Wie is de Mol? en de samenwerkingsopdrachten voor scheikunde, Nederlands, maatschappijleer of ieder ander vak. Zo is er in een groepje altijd wel iemand die er geen zin in heeft en daarom vrij weinig doet (de Mol) en iemand die superenthousiast van alles gaat regelen, doen of uitzoeken. Er zijn geboren leiders die het liefst alles en iedereen commanderen en er is ook een groep met meelopers: leerlingen (kandidaten) die gewoon maar doen wat ze gezegd wordt.

Do’s

Wat kunnen scholieren precies leren van opdrachten in Wie is de mol? Niet geheel verrassend verlopen de opdrachten waarbij de kandidaten een goed plan maken, rustig zijn en structureel te werk gaan, een stuk beter dan wanneer ze als een kip zonder kop rondlopen. Dit geldt ook voor groepsopdrachten: begin niet klakkeloos zonder te overleggen, maar neem eerst even tijd om een simpel, duidelijk plan te maken. Dat levert jou als scholier helaas geen geld voor de pot op, maar wel een beter eindresultaat en dus een hoger cijfer.

Een andere belangrijke do is goede communicatie. Je hoeft echt niet als Ellie Lust door een setje portofoons te schreeuwen, maar je groepsgenoten op de hoogte brengen van het werk dat gedaan is en nog gedaan moet worden, kan nooit kwaad. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en dat is wel zo prettig.

Don’ts

Elk seizoen van Wie is de Mol? vervallen de kandidaten weer in bepaalde gewoontes die je als scholier juist beter niet kunt overnemen. Chaos en slechte communicatie zijn daar twee van, maar ook het verzwijgen van informatie is iets wat jij en je groepsgenoten beter niet kunnen doen. Stel je voor dat in Wie is de Mol? kandidaten alles – en dan ook echt álles – met elkaar zouden delen. Dat zou de zoektocht naar de Mol een stuk makkelijker maken.

Bij het schrijven van een verslag kom je ongetwijfeld informatie tegen die op het eerste oog voor jou niet relevant lijkt, maar misschien hebben je medeleerlingen er wel wat aan. Deel tijdens een groepsopdracht daarom altijd informatie en kennis, bijvoorbeeld via Google Drive, e-mail of WhatsApp.

Observeren

Deze tips zijn natuurlijk het topje van de ijsberg. Er valt nog veel meer te bespreken aan samenwerkingen in Wie is de Mol? Kijk dus de volgende keer niet alleen naar het gepruts van de kandidaten, maar observeer ook hun samenwerkingsgedrag. Dan wordt die volgende groepsopdracht vast een stukje makkelijker.

Gepubliceerd op 21 oktober 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.