Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wat betekenen de stijgende prijzen voor jou?

Wat betekenen de stijgende prijzen voor jou?

Je kan steeds minder kopen voor een euro. Zo is een hamburger van McDonald's al lang geen euro meer en ook vier croissantjes voor een euro is steeds zeldzamer. De gemiddelde prijsstijging, oftewel inflatie, is met 6,4 procent in januari 2022 torenhoog.

Maar waarom is de inflatie nu zo hoog en wat betekent het voor jou?

Wat is inflatie?

Inflatie is een stijging in de prijzen van producten en diensten. Dit is normaal en goed voor de economie, omdat je sneller geneigd bent om nu een product te kopen als je weet dat dit volgend jaar iets duurder is. Meestal ligt de inflatie ergens tussen de één en twee procent.

Deze prijsstijgingen merk je vaak nauwelijks doordat je gecompenseerd wordt met een loonsverhoging bij je bijbaantje, bijvoorbeeld. Als je ook nog meer zakgeld krijgt, ga je er niet op achteruit. Maar de prijzen stijgen nu zo snel, dat alles duurder wordt zonder dat je loon of zakgeld hoger is. Dit betekent dat je tijdelijk een stuk minder kan kopen. 

Stijgende energieprijzen

Dat je tijdelijk minder te besteden hebt is natuurlijk niet echt een positieve boodschap, maar de cijfers vertellen niet het hele verhaal. De prijzen die het hardst stijgen, heb jij waarschijnlijk niet zo veel mee te maken. Zo zijn voedingsmiddelen waaronder ook de donuts, croissants, frikandelbroodjes en hamburgers die jij misschien weleens koopt, gemiddeld met maar 2,6 procent gestegen.

Dit terwijl de prijs van gas met 66,5 procent is gestegen en de prijs van elektriciteit met maar liefst 103,8 procent. De energierekening hoef je natuurlijk nog niet te betalen, maar dat betekent niet dat het voor jou geen gevolgen heeft. Omdat voor de productie van vrijwel alles energie nodig is, zal volgens de Nederlandsche Bank (DNB) dit ook snel effect hebben op bijvoorbeeld de voedselprijzen. En dan zal jij de prijsstijgingen wél echt gaan voelen Of je moet net zoals Naomi twee weken geen geld uitgeven. Dan heb je daar geen last van.

Zakgeld- of loonsverhoging?

Als jij een bijbaantje hebt, vraag je je wellicht af wat de gevolgen van de sterke prijsstijgingen voor jou zijn. Als je in de supermarkt werkt, hoef je je niet echt zorgen te maken. In de nieuwe supermarkt-cao is een loonsverhoging van 9 procent afgesproken, verdeeld over drie jaar. Dit komt tot nu toe redelijk overeen met de prijsstijgingen.

Als je een bijbaantje hebt in een restaurant of café, heb je minder geluk. De huidige horeca-cao is hetzelfde als die in 2020, wat betekent dat je niet gecompenseerd wordt voor de huidige prijsstijging. Dit komt erop neer dat je voor dezelfde hoeveelheid werk als twee jaar geleden, dezelfde hoeveelheid loon krijgt, waarmee je een stuk minder kan kopen dan twee jaar geleden. Je gaat er dan dus behoorlijk op achteruit.

Doe er je voordeel mee

De verwachting is helaas dat we er mede door de hoge inflatie financieel gezien nauwelijks op vooruit zullen gaan aankomend jaar. Dus wat als je niet werkt en alleen zakgeld krijgt? Dan is dit hét moment om een zakgeldverhoging te vragen. Gebruik de inflatiecijfers in je voordeel, dan ga jij er misschien wél op vooruit. Veel succes.

Lees ook
Experiment: twee weken lang geen geld uitgeven

Gepubliceerd op 21 februari 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.