Experiment: twee weken lang geen geld uitgeven

Experiment: twee weken lang geen geld uitgeven

Door Naomi

Precies twintig jaar geleden werd deze maand de euro ingevoerd. Dag gulden! Een leven zonder de euro kan ik me niet voorstellen en ik ging eens nadenken over mijn uitgaven. Ik probeer normaliter zoveel mogelijk te sparen, maar betrap mezelf er toch af en toe op teveel uit te geven aan dingen die ik éigenlijk niet nodig heb. Zo koop ik vaak nieuwe boeken, terwijl ik nog allemaal ongelezen boeken in de kast heb staan.

Ik besluit dat ik hier verandering in wil brengen en ga eens kijken hoe het is om twee weken helemaal geen geld uit te geven. NB: automatische incasso’s heb ik hierbij niet meegeteld.

Uitgaven scholieren

Volgens een onderzoek van het Nibud over jongeren en hun geldzaken, geven scholieren gemiddeld zo’n 262 euro per maand uit. Het meeste zakgeld gaat naar eten, kleding en vakanties. Zelf geef ik het meeste geld uit aan boeken, cadeautjes, openbaar vervoer en kleding.

Ik heb mezelf al eerder een limiet opgelegd van twee boeken per maand kopen. Dit gaat de ene maand wel goed, maar de andere maand niet. En dat terwijl ik ook gewoon een bibliotheekpas heb. Twee weken geen geld uitgeven... Dit kan nog wel eens lastig worden. 

Voor niets gaat de zon op

De eerste week dat ik geen geld mag uitgeven, ben ik toevallig alleen thuis met mijn zusje. Gelukkig bedenk ik me de dag vóór de uitdaging dat boodschappen doen misschien wel een goed idee is. Mijn zusje een hele week opzadelen met water en brood, is ook zo wat. Later die week blijkt de boter op te zijn. Gelukkig valt zonder boter wel te leven, dus tot nu toe lukt het me om me aan mijn voornemen te houden.

Wat erg scheelt deze weken is dat alle winkels dicht zijn. Komt die lockdown toch nog van pas. Ik ben niet zo van het online bestellen, dus geen geld uitgeven wordt opeens een stuk makkelijker. Wanneer ik in Utrecht rondloop zonder koffietje to go, geniet ik alsnog van het herfstweer. Als er ook nog wat zonnestralen doorbreken, weet ik het zeker: ik heb op dit moment helemaal geen geld nodig!

Hobby's

Ik wissel regelmatig van hobby; ik ben graag creatief bezig en daar koop ik nieuwe spullen voor. Nu ik geen geld mag uitgeven, kan dit laatste natuurlijk niet. Ik besluit op zoek te gaan in huis en vind genoeg om mee aan de slag te kunnen. Uiteindelijk heb ik net zoveel plezier. 

Wat mij erg helpt, is geen geld meenemen wanneer ik op stap ga. Ook ben ik meer gaan stilstaan bij de spullen die ik al heb. Klinkt voor de hand liggend, maar het werkt wel. Dit is iets wat ik zeker mee ga nemen na deze twee weken.  

Toekomst

Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik af en toe iets leuks voor mezelf of iemand anders kan kopen. Deze twee weken hebben me wel aan het nadenken gezet. Ik miste het geld uitgeven eigenlijk helemaal niet en ik kon lekker sparen. In de toekomst zal ik zeker mijn bankpas wat vaker thuis laten. Zo zal ik in ieder geval minder snel in de verleiding komen om wat te kopen. Ik zou het iedereen aanraden om eens stil te staan bij je uitgaves aan onnodige dingen. Vaak kun je best zonder die dingen, zo blijkt.

Lees ook
Zo houd je aan het einde van de maand meer geld over

Gepubliceerd op 13 januari 2022
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

marouan

marouan

ik kan op niks kilkken bij de boeken (de geo)

6 maanden geleden