Zo houd je aan het einde van de maand meer geld over

Zo houd je aan het einde van de maand meer geld over

Door Stach

Geld. Wie houdt er niet van? Het geeft je de mogelijkheid om online te shoppen voor mooie kleding, of die nieuwste iPhone te kopen. En dan heb ik het niet eens over dat heerlijke frikandelbroodje dat je voor minder dan een euro bij de supermarkt op de kop kunt tikken. Maar écht goed omgaan met geld, hoe doe je dat eigenlijk?

Een paar weken geleden was in het nieuws dat jongeren in de afgelopen jaren zo'n dertig procent meer verdienden, maar dat de helft van de jongeren vindt dat ze toch te weinig geld hebben. Dat kan natuurlijk komen doordat jongeren simpelweg meer willen dan vroeger, maar ik denk ook dat het uitgeven van geld – door alle digitale mogelijkheden – de laatste paar jaren een stuk makkelijker is geworden. Daarom in dit artikel: drie persoonlijke bespaartips om meer geld over te houden!

Stel prioriteiten

De verleiding is groot om iedere pauze dat frikandelbroodje te gaan halen, elk seizoen een nieuw paar sneakers te kopen én ook drie keer in de maand met je vrienden naar de bioscoop te gaan. Mijn advies: zet eens op een rijtje wat je echt belangrijk vindt, en besteed daar je geld aan. Hiermee zeg ik niet dat het een slecht idee is om twintig paar schoenen in je kast te hebben staan. Sterker nog, als jij daar blij van wordt, vooral doen! 

Wat dan wel een goed idee is, is om te besparen op dingen die je minder belangrijk vindt. Dingen die jou een minder goed gevoel geven, zijn voor jou vanzelfsprekend minder geld waard. Als je weet waar je het liefst je geld aan uitgeeft, wordt het makkelijker om op andere dingen te besparen. 

Een kasboek helpt echt

Toegeven, mijn high-tech kasboek (een inkomsten- en uitgavenlijst), met ingewikkelde formules, trends en grafieken scoort misschien hoog op de 'nerdmeter', maar nuttig is het zeker wel.

Niets is leuker dan je spaarpot in de loop der tijd te zien groeien, vind ik. En nog belangrijker: je krijgt inzicht in je inkomsten en uitgaven. Grote uitgaven zijn direct zichtbaar, en ja, die kunnen soms best confronterend zijn. Is dat erg? Nee. Een daling in een grafiek zoals hierboven kan werken als een soort wake-upcall: 'nu even opletten, anders kom je straks nog geld tekort!' In de gemiddelde bank-app zijn de laatste tien betalingen vaak goed zichtbaar. De rest zit verder weggestopt. Dat helpt niet mee om je uitgavenpatroon in de gaten te houden.

En als je geen Excelbaas bent, is dat ook geen probleem. Er bestaan tal van apps die alle berekeningen moeiteloos voor je uitvoeren. Check bijvoorbeeld dit lijstje van de Consumentenbond.

Als je werkt, werk dan selectief

Check de pieken in mijn saldografiek: salaris (jeee!). Werken is echt de beste uitvinding aller tijden, want werken loont. Echt. Maar de hoogte van het salaris zou niet het enige criterium moeten zijn waarop je jouw keuze voor een bijbaantje baseert. Als je plezier hebt in je werk, is het geld tien keer makkelijker verdiend en voelt het stiekem niet als werk, maar gewoon als hobby. En betaald krijgen voor een hobby is best vet.

Ik zou bijvoorbeeld echt niet in een supermarkt kunnen werken. Lange dagen, chagrijnige klanten en zwaar werk. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Met het maken van websites en foto's (en het schrijven van artikelen) valt prima geld te verdienen. Een vriend van mij heeft, en dat is echt waar, duizenden euro's verdiend met de verkoop van Minecraft-plugins. Kortom: niets is te gek.

Heb jij tips voor anderen over hoe om te gaan met geld? Drop ze in de comments, en wie weet worden jij en ik ooit wel miljonair…

Gepubliceerd op 1 oktober 2020
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.