Scholieren rijker, maar ook skeerder

Scholieren rijker, maar ook skeerder

Kleding, een dure telefoon en natuurlijk frikandellenbroodjes: wij jongeren geven geld uit aan allerlei grote en kleine dingen. De laatste jaren hebben middelbare scholieren meer geld, maar komen toch nog steeds tekort, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Ze verdienen gemiddeld 35 euro per maand meer dan in 2016 en zitten nu op zo'n 147 euro per maand. Toch vindt de helft dat ze te weinig hebben.

Bijna alle scholieren (90 procent) krijgen zakgeld van hun ouders. Dat percentage is niet toegenomen, maar het bedrag dat ze krijgen wel. Ze krijgen gemiddeld 7 euro per maand extra. Verder verdienen scholieren meer geld met bijbaantjes dan in 2016. Ruim 38 euro per maand meer. Hiervoor werken ze wel gemiddeld een uur langer per week.

Ook betalen ouders meer dingen voor hun kinderen zoals dagjes uit, telefoonrekeningen en vakantie. Veerle (15): "Ik hoef niet mijn hele vakantie zelf te betalen, maar wel een deel ervan. Dat verschilt van één derde tot twee derde." Fay (17) moet hier echter wel zelf voor werken. "Mijn ouders betalen niets, ik zorg er zelf voor dat er voor de vakantie geld klaarligt."

Uitgaven

Het meeste geld (48 euro per maand) besteden wij aan kleding en schoenen. Het aandeel ouders dat deze kleren voor hun kinderen betaalt is afgenomen, maar scholieren krijgen gemiddeld wel meer kleedgeld. Thirza van 16: "Ik krijg per maand 60 euro aan kleed- en zakgeld. Hiervan gebruik ik gemiddeld 40 euro voor kleren. Wel heb ik een aparte deal met mijn ouders voor winterjassen en schoenen omdat het anders te duur wordt."

Tekort

Toch vindt meer dan de helft van de ondervraagde scholieren dat ze geld tekort hebben. Dit zijn vooral scholieren onder de 17. Oudere scholieren hebben meestal een hoger inkomen. 43 procent van de jongere scholieren vraagt aan hun ouders extra geld als ze tekort hebben. Veerle herkent zich hier niet in: "ik heb altijd geld klaarliggen voor als er iets is dat ik graag zou willen hebben."

Ook social media speelt een rol. Nibud-hoogleraar Wilco van Dijk zegt dat jongeren graag willen doen wat andere jongeren doen. Als ze het idee krijgen dat leeftijdsgenoten meer geld uit kunnen geven dan zij zelf, kan dat frustrerend zijn.
Fay heeft hier weinig last van: "Ik probeer alles zo goedkoop mogelijk te kopen zodat ik geld overhoud voor mijn studie." Lachend voegt ze eraan toe: "en als ik iets duurs wil zoals airpods, steel ik die gewoon van mijn zus!

Leren omgaan met geld

Volgens Arjan Vliegenthart, de directeur van Nibud, is het belangrijk dat kinderen leren werken met een budget. "Leren hoe je moet rondkomen van een bepaald budget is een voorwaarde om later betalingsproblemen te kunnen voorkomen." Van de 62 procent scholieren die in 2016 zei dat ze goed met geld kunnen omgaan, zegt 'slechts' 56 procent dit nu.

Thirza denkt dat ze goed met geld om kan gaan. "Ik hou erg van sparen en zet veel geld dat ik over heb op mijn spaarrekening zodat ik over twee jaar op examenreis kan. Ook hou ik nog geld over voor hobby's zodat ik bijvoorbeeld tekenspullen kan kopen."

Gepubliceerd op 5 september 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.