Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Waar haal je motivatie vandaan?

Waar haal je motivatie vandaan?

Ik dacht dat ik mijn lesje wel inmiddels wel had geleerd: van mijn handelen als Uitstelqueen komt een heleboel stress, waar geen to-do lijstje meer tegenop kan boksen. Het zou dus maar eens afgelopen zijn met dat uitstelgedrag. Deze toetsweek zou ik op tijd beginnen met leren. Maar toen ontdekte ik een nieuw probleem: nul komma nul procent MOTIVATIE. Uit mijn neus peuteren en niks doen.

Natuurlijk gingen er bij mij direct een hoop belletjes rinkelen. *IK HEB MOTIVATIE NODIG. HOE KOM IK AAN MOTIVATIE. MAMA, HELP. PAPA, HELP. LERAAR WIKSUNDE (haat mij), HELP.* Maar tevergeefs. Niemand kon mij helpen. Totdat ik mijn klasgenootjes Hinda en Marit vroeg wat hun motivatie geeft om te gaan leren voor zo'n ellendige toetsweek. Marit zei: "Als je erin gelooft komt het wel goed." En Hinda zei: "Je moet weten waar je het voor doet."

En toen zag ik ineens het licht. Ik moest gewoon aan mede-scholieren vragen wat hun motiveert om zelf motivatie te vinden. Dat heb ik gedaan. Twee weken lang. Iedereen die ik op school tegen kwam werd gebombardeerd met vragen als "WTF IS MOTIVATIE?" en "HOE TF KOM IK DAARAAN?"

En gelukkig - Amen, praise the Lord, hallelujah - heb ik voor jullie een antwoord op de vraag waar je motivatie vinden kan. In de hoop dat bij jullie op ongemotiveerde dagen ook *ineens het licht gaat branden*.

Goede cijfers

Goede cijfers motiveren je. Als je een goed cijfer hebt gehaald voelt dat goed en weet je weer waarvoor je zo hard leert. Je zou zeggen dat slechte cijfers dus demotiveren. Maar dat hoeft niet per se. Integendeel. Als ik een superslecht cijfer haal, probeer ik de volgende keer meer mijn best te doen. Zodat dat lage cijfer een soort 'foutje' lijkt. 

Ouders

Ja jongens, daar heb je het. De raar maar ware waarheid. Ouders. Túúrlijk heb je je ouders nodig. Heb je ooit wel eens een super-slecht-kut-rapport gehad dat je niet aan je ouders wilde laten zien? Nee? Goed. Jij bent de motivatie-preken-periode al voorbij. Ja? Dan hebben je ouders je telefoon zeker afgepakt. En laptop. En sociaal leven. En eten. En bankpasje. En baantje. En ja, oké, daarna heb je elke dag aan de wiskunde gezeten, niet waar? Power only parents have

Omdat ik het kan

We doen allemaal wel eens onzeker. Zo van: 'nee, ik kan niet leren en nee, ik ben gewoon moe en nee, ik ben niet slim genoeg.' Maar ergens in je achterhoofd weet je dat je het wel kan. Dat moet je niet vergeten. Je bent niet voor niets in de klas geplaatst waarin je zit. "Als je erin gelooft komt het wel goed", zei Marit. En dat is waar.

Toekomstplannen

De populairste motivatiebron is de toekomst. "Je moet weten waar je het voor doet." De een wil naar een kunstacademie, de ander wil wetenschappelijk doen, naar het buitenland, naar de universiteit, na de havo ook nog eens vwo doen etc. Waar je het ook voor doet, je hebt een diploma nodig om de middelbare school te voorgoed te kunnen verlaten. 

En als je motivatie echt helemaal zoek is, bedenk dan dat je echt zo snel mogelijk van die middelbare school af wil. En bedenk dat je later een f**ing goede baan nodig hebt, zodat je die onvergetelijke wereldreis kunt maken. En denk aan iedereen die denkt dat jij het niet kunt, zodat jij kunt laten zien dat je het wél kunt.

Succes!

Gepubliceerd op 7 april 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Heel veel succes op school, Lisette! En omring je vooral met kiddo's die wél gemotiveerd zijn. Je zult zien dat je motivatie vanzelf opbroeit/opbloeit/komt.

9 jaar geleden

M.

M.

Bijna alleen die laatste zin geeft mij motivatie. Ze moeten mij namelijk niet vertellen wat ik wel en niet durf/kan. Ik kan bijvoorbeeld geen vlieg kwaad doen (letterlijk), maar als er iemand komt die zegt: "Je durft me niet te slaan hé? durf je niet. Durf je niet!" dan mep ik hem voor zijn *.

9 jaar geleden

S.

S.

Motivatie heb je niet nodig, discipline werkt beter!
reddit.com/r/getdisciplined
Deze site werkt echt wonderen :D

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.