LANG LEVE VA... school

LANG LEVE VA... school

Rusteloosheid, verwardheid, vermoeidheid, verminderde alertheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, misselijkheid, maagpijn, geheugenverlies, energiegebrek, uitdroging, lichte depressie, zware depressie... Ja jongens, ik heb er ook last van. Al is het nieuwe schooljaar nog maar een maand geleden begonnen.

Het is elk jaar weer hetzelfde liedje. In mijn zomervakantie maak ik een lange lijst met goede voornemens voor het nieuwe schooljaar. Elk jaar op nummer 1: 'Dit jaar doe ik het helemaal anders.' Waarschijnlijk gaat het daar steeds mis, want erbij bedenken hóé ik het schooljaar compleet 'anders' ga aanpakken vergeet ik.

Uitstelgedrag  

Studeren. Wat is dat? Kun je het eten? * Lisette loopt naar de koelkast en ziet alleen maar gezond eten, dus ze pakt haar fiets... Op naar de supermarkt. Komt 20 minuten later thuis met vier Oreo-Milka-chocoladerepen, gaat op de bank voor de tv liggen en spreekt zichzelf zachtjes toe: 'schatje, huiswerk komt later wel.' * 

Ik zit in de vijfde klas van het vwo, volgens mijn leraren het moeilijkste jaar in mijn middelbare schoolcarrière. De eerste paar weken van dit nieuwe schooljaar zijn op exact dezelfde manier verlopen als mijn afgelopen vier schooljaren. Op de bank, in mijn woonkamer, voor de tv, met een laptop op mijn schoot, een leesboek in mijn linkerhand en een schoolschrift - of iets in die richting - in mijn rechterhand. Ik heb nog helemaal niks voor school gedaan.

Wel heb ik een aantal serieuze pogingen tot huiswerk maken gedaan. Maar al snel kom ik uit op Facebook, even e-mail checken en Youtube-filmpjes kijken met titels als 'HOW TO STOP PROCRASTINATING' (hoe stop je je uitstelgedrag). Overigens wel leerzame filmpjes, hoor. Kijk zelf maar:

Best wel leuk

Oké, ja, inderdaad, je hebt gelijk. Ik moet blij zijn dat ik weer naar school kan, mag en moet. En dat ik niet in Afrika geboren ben (dat scheelde overigens maar twee maanden) en dat school voor mij geen wens, maar verplichting is. Daar ben ik ook superblij om! Educatie is hartstikke belangrijk en school is soms best wel leuk, maar zelfs boven al die feitjes schieten mijn gedachten toch deze richting op: IK HEB WEER VAKANTIE NODIG! Het liefst zo'n lekker lange, warme zomervakantie. Ik ben eraan toe.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, de weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Lisette aan de beurt. En we werken wel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 3 oktober 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

N.

N.

Leuk geschreven!!

9 jaar geleden

Lisette

Lisette

Dankjewel :)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.