De beste to-do lijstjes

De beste to-do lijstjes

Wiskundesommen maken, teksten lezen, een essay schrijven; heb jij het ook altijd vreselijk druk? Of vind je het lastig om een overzichtje voor jezelf te maken met wat je nog te doen staat? Ik heb voor deze problemen een simpele, maar perfecte oplossing: to do-lijstjes maken!

Een lijstje maken met wat je allemaal wilt doen is eigenlijk supermakkelijk, maar je kan het op meerdere manieren doen. Dit zijn de manieren die voor mij het best werken:

1. ​De boodschappenlijstjes-manier:

Deze manier kennen we natuurlijk allemaal. Je pakt een random papiertje (desnoods een stukje wc-papier), je schrijft in koeienletters "TO DO" en je somt al je zware taken op. Super easy, toch? Net een boodschappenlijstje.

2. Hema deskplanner

De Hema helpt scholieren graag een handje mee. Ze hebben hele leuke, speciale papiertjes met daarop to do lijstjes voor 'de boodschappenlijstjesmanier' die ik hierboven beschreef, maar ze hebben ook een handige desk-planner. Zo heb je een overzicht voor de hele week!

3. Memoblokjes/post-its

Ga naar de Primera, Bruna, Action, Kruidvat, Blokker etc. en haal een stapel memoblokjes. Nu kun je mini to-do lijstjes maken, die je overal op kan plakken. Op je bureau, laptop, bed, spiegel, aan de muur. Handig om ze op plekken te plakken waar je ze sowieso tegenkomt tijdens het eten, tanden poetsen of aankleden - zo vergeet je niks meer van je plannen.

4. Grote agenda of online agenda

Koop een  planagenda of wees creatief en koop een grote familieagenda en gebruik die als een planagenda. Als je meer van de digitale agenda's bent (generatiedingetje): maak een online agenda en zet daar alles in wat je nog moet doen. Met Google Calendar gaat het bijvoorbeeld heel makkelijk. Je kunt verschillende kleurtjes instellen voor bijvoorbeeld werk en privé en aangeven hoe lang je ergens mee bezig wil zijn.

5. Weekplanner op papier

Je kan natuurlijk ook to-do lijstjes maken op de manier waar je leraren steeds op hameren: een weekplanner! Voor hoeveel vakken heb jij zo'n ding gekregen aan het begin van het jaar? Veel handiger natuurlijk om al je vakken en andere afspraken te integreren in één planner. Zie hieronder mijn toetsweekversie.

Gouden tip

Ik gebruik over het algemeen alle vijf bovenstaande manieren. Voor mij is dat heel handig, omdat ik het altijd heel erg druk heb en heel vergeetachtig kan zijn. Zo word ik voortdurend herinnerd aan mijn opdrachten en afspraken.

Nog een gouden tip: maak het niet te moeilijk voor jezelf! Maak geen hele bucketlist van je to-do lijstje voor één dag. Vergeet niet af te kruisen wat je af hebt en maak je to-do lijstje op tijd, bijvoorbeeld de avond voordat je het gebruiken gaat. Anders ben je op de dag zelf weer meer tijd kwijt aan het maken van het lijstje, terwijl je ook gewoon had kunnen leren voor een vak. (Uitstelgedrag!) 

Geloof me, het werkt echt fijn. Probeer het maar 'ns. Doordat je alles op een rijtje hebt gezet, gaat het werk veel sneller en heb je minder stress. Succes!

Gepubliceerd op 4 november 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Dankjewel! Ik denk dat de planner van de Hema ga kopen! Erg handig.

9 jaar geleden

M.

M.

Goede tips en helder opgeschreven, thanx!

9 jaar geleden

C.

C.

Hey hey, goed blogje! Erg handig :) Die Hema desk-planner lijkt me super ook handig, alleen hij is niet op de Hema site te vinden. Is hij nog wel te koop in de winkels? Groetjes,

9 jaar geleden

Lisette

Lisette

Ja, hij is nog verkrijgbaar! En super-duper handig inderdaad.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.