Waar blijft de mannenpil?

Waar blijft de mannenpil?

Door Tom

Tegenwoordig zijn volgens de wet alle geslachten gelijk aan elkaar. Ik mag hopen dat je dat wel eens eerder gehoord hebt. Maar als het op anticonceptie aankomt, ligt de meeste verantwoordelijkheid nog altijd bij de vrouw. Ik pleit er vandaag op Wereldanticonceptiedag voor dat dat verandert.

Onderzoekers zijn nu wel bezig met een zogenoemde ‘mannenpil’. Uit onderzoek van het 1Vandaag Jongerenpanel blijkt dat de helft van de mannen hiervoor openstaat. Daar hoor ik zeker bij! 

Stukje biologie

Mensen verschillen, geslachtsdelen ook. Sommige mensen maken zaadcellen aan, andere mensen eicellen en hebben een baarmoeder in hun bezit. OMG, VET!

Goed. De combinatie, eicellen, zaadcellen en een baarmoeder – de rest kan je biologiedocent je vertellen – is gevaarlijk. Of nou ja: voor de meeste jonge mensen een gevaar. Want na seks kan een mens-met-baarmoeder ongewenst zwanger raken. Goed, ik had een jaar geleden nooit verwacht dat ik seksuele voorlichting zou geven op Scholieren.com.

Om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, zijn anticonceptiemiddelen bedacht - je kent ze vast allemaal. In dit lijstje ontbreekt echter een pil voor de zaadcelfabrikant. Zeker in tijden van emancipatie, is het belangrijk dat dit nieuwe anticonceptiemiddel zo snel mogelijk op de markt wordt gebracht.

Handig

Het lijkt mij heel chill om zelf de touwtjes in handen te hebben, als het aankomt op veilige seks. Tuurlijk, een condoom kan al heel veel narigheid voorkomen. Maar toch, een pil kan net dat extra stukje veiligheid bieden. Desondanks gaat een pilletje geen soa’s voorkomen, dus zal het condoom er nog steeds bij moeten. Maar toch is het fijn om die extra veiligheid zelf te kunnen waarborgen. Maar als we toch een condoom moeten gebruiken en vrouwen al een pil slikken, waarom zou ik er dan nog aan moeten?

Het gaat om een stukje solidariteit met de eicel-kwekers. Want in een wereld waarin we iedereen als gelijkwaardig willen zien, moeten we mensen ook dezelfde verantwoordelijkheden geven. Iemand die zwanger kan raken, wordt nog te vaak geacht om dat zelf te voorkomen. Bullshit, toch? Zouden wij, zaadcelkwekers, geen verantwoordelijkheid moeten nemen door ook een anticonceptiepil te nemen? Als het aan mij ligt wel. 

Ellende

En dan heb ik het nog niet gehad over de bijwerkingen die de pil voor mensen-met-baarmoeders met zich mee brengt. In mijn omgeving hoor ik veel verhalen over depressieve klachten en heftige stemmingswisselingen, als gevolg van het slikken van de pil. Ik heb het idee dat deze bijwerkingen écht worden onderschat. 

Mijn oproep aan aan farmaceuten: gas erop! 

Een soa-vrije kus, Tom.

Lees ook
De 10 meest gestelde seksvragen

Gepubliceerd op 26 september 2021

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Tristan

Tristan

Volgens mij ben je met zo'n mannenpil eerder mannen aan het chemisch castreren, aangezien testosteron niet alleen verantwoordelijk is voor de zaadproductie.

9 maanden geleden