Vier Duitse aanraders voor je leeslijst
Hitler die als cabaretier op televisie komt, schapen die voor detective gaan spelen en een moord zonder motief: in Duitsland verschijnen ieder jaar zat leuke en originele boeken. Maar welke moet je nou in vredesnaam gaan lezen als je leraar je daar weer toe verplicht? Scholieren.com helpt je een handje.
Er ist wieder da – Timur Vermes
Waarin 'hij' de Führer hemzelf is. Hitler wordt in 2011 wakker op een trapveldje in Berlijn. Vervolgens beschrijft hij op komische wijze de moderne wereld waarin hij opeens terecht is gekomen. Maar hij is een blijft Hitler en moet en zal zijn ideeën verspreiden. Politiek is uit, maar internet en televisie zijn hot and happening. De Führer weet zijn weg dan ook snel te vinden naar deze media.
Onze wereld heeft anno 2011 wel wat meer problemen dan enkel Joden, zigeuners en homo’s. Zo besluit Hitler dat mensen die de poep van hun honden opruimen gek zijn en ook moeten worden uitgeroeid.
Het idee is misschien wat absurd: Hitler die in de 21ste eeuw leeft. Toch is dit één van de meest hilarische boeken die ik heb gelezen. Het zit vol met droge en geniale beschrijvingen, maar tegelijkertijd geeft het je meer dan genoeg stof tot nadenken. Grappig zonder plat te worden en het zit qua verhaal ook nog eens prima in elkaar. Wat wil je nog meer?
Der Fall Collini – Ferdinand von Schirach
Zoals zovele boeken begint Der Fall Collini met een moord. De oude Italiaan Collini heeft, ogenschijnlijk zonder reden, een man in koele bloedde vermoord. Ontkennen doet hij niet. Over zijn motief zwijgen wel. Aan de jonge advocaat Leinen de lastige taak om hem te verdedigen.
Klinkt vrij standaard, niet? Toch vond ik dit boek geweldig, terwijl ik eigenlijk helemaal niet zoveel van krimi’s houdt. Het is makkelijk en prettig geschreven. De verhaallijnen zijn overtuigend en mooi met elkaar verbonden. Vooral het achtergrondverhaal over Collini zelf vond ik uiteindelijke erg mooi en verrassend. Daarnaast ontbreekt het ook niet aan een flinke dosis humor. En natuurlijk eindigt het zoals het een goede krimi betaamt met een geweldige twist.
Spanning, sterke personages, humor en dat alles in een kleine tweehonderd pagina’s simpel Duits.
Glennkill: Ein Schafskrimi – Leonie Schwann
Schapen: van die pluizenbollen die niet veel anders doen dan gras eten. Nou, dat geldt zeker niet voor de schapen van Glennkill. Op een ochtend ontdekt de kudde hun herder George. Hij ligt dood met een schep in zijn borst. Meteen weten de schapen het: ze moeten de dader vinden, net zoals in de boeken die George hun voorgelezen heeft.
Moordzaakoplossende schapen: het klinkt misschien als een kinderboek, maar dat is Glennkill in ieder geval niet. De schapen praten met elkaar als mensen, maar dat is ook meteen het enige niet-schapige aan ze. Hoe ze praten is namelijk wel precies hoe ik me de gedachtegang van een schaap inbeeld. Geniaal is bijvoorbeeld het stuk waar een schaap bezorgd vraagt wie ze nu hooi gaat brengen. "Alleen domoren eten hooi in de zomer!" Door de ogen van deze pluizenbollen krijg je een komische blik op de gekte van de mensenwereld. En alsof dat niet genoeg is krijg je er ook nog een spannende whodunnit bij.
Tijdens het lezen van Glennkill heb ik zowel keihard gelachen als op het puntje van mijn stoel gezeten. Het is geen dun boek, met zijn vierhonderd pagina’s, maar je vliegt er werkelijkwaar doorheen. Want wie heeft George nou vermoord? En misschien nog wel belangrijker: hoe gaat een stel schapen daar achter komen?
Als zelfs dat je niet heeft weten te overtuigen: het boek is ook een flipbook. Blader door de pagina’s en je ziet een schaap huppelen. Daar wordt zelfs het grootste stuk chagrijn op maandagochtend vrolijk van (en als je geen genoeg kunt krijgen van schapen, is er ook nog een vervolg: Gronou – Ein Schaf-Thriller).
Die Mitte der Welt – Andreas Steinhöfel
Die Mitte der Welt in één zin, of zelfs één alinea, vatten, is ongelooflijk moeilijk. Het is in ieder geval lang geleden dat ik zo’n mooi boek heb gelezen. Het verhaal zelf is op zich niet zo bijzonder: Phil van zeventien is een buitenbeentje en leert omgaan met zichzelf in de wereld (en met name de liefde). Wat wel bijzonder is, is hoe realistisch het verhaal is. Het is niet groots en mooi en geromantiseerd: het is echt.
Verwacht niet alleen een mooi en realistisch coming-of-age verhaal, maar ook de emoties die geweldig overgebracht worden. Die Mitte der Welt wist mij in ieder geval behoorlijk te raken. Dat alles wordt als klap op de vuurpijl ook nog eens verpakt in prachtige taal.
Hou je van spanning en sensatie, dan is dit misschien niet de beste keuze. Maar zoek je een mooi coming-of-age verhaal? Een beetje liefde misschien? Of mooie zinnen? Dan mag je dit boek zeker niet links laten liggen.
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden