Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Van angstzweet naar adrenaline

Van angstzweet naar adrenaline

Ik mocht afgelopen donderdag spreken tijdens TEDxAmsterdam Education. 'Oké boeien’, denk je dan, maar als je bedenkt dat ik nu iets gemeen heb met Bill Gates, Mabel van Oranje, Hans Teeuwen, Bono en Jamie Oliver, dan klinkt het toch wel een beetje cool, niet?

De vijf eerder genoemden zijn namen die, naast duizenden andere (minder bekende, maar vaak net zo inspirerende) specialisten op het gebied van Technology, Entertainment and Design, één van de vele TED podia betraden.

Scholier Stan gaf z'n mening over school en hoe dit beter kan op het evenement TEDxAmsterdamED. Hij mocht speechen (in 't Engels) voor een volle zaal. Hieronder een verslag van z'n belevenissen die dag.

Spreken met engels accent

Ik was uitgenodigd om tijdens het TED-evenement (over onderwijs) te spreken over een lesmethode die ik ga ontwikkelen aan de hand van TED talks. TED Talks zijn de registraties van de vele TED speeches. Een voorbeeld is ‘Ten things you didn’t know about orgasm’, tien wetenschappelijk onderbouwde feitjes die je kan inzetten tijdens een ongemakkelijke stilte tussen jou een je schoonmoeder.

Thank god had ik een geweldige sprekerscoach gekregen die me van tevoren hielp met het schrijven van mijn Talk. Ik heb haar Engelse accent gestolen, terwijl ze strepen zette door mijn foutste woordgrappen en mijn rare grammaticale constructies (I speak Stanglish).

Oefenen onder de douche

Al de hele week had ik mijn tekst geoefend: in bed, onder de douche en op de wc. In het Concertgebouw te Amsterdam ontmoette ik de andere sprekers. Veel van hen had ik in de aanloop van het event al gezien, maar een drukbezet figuur als wethouder Lodewijk Asscher kwam een kwartier voor zijn Talk de zaal binnen om als een echte professional na zijn indrukwekkende verhaal weer in de rook op te gaan. 

Stan in actie.De dag was opgedeeld in drie sessies. Ik mocht op de helft van de tweede sessie het podium betreden. De hele ochtend heb ik geprobeerd te genieten van de andere sprekers, maar op de achtergrond bleef de personificatie van mijn podiumvrees in de vorm van een stotterend joch door mijn hoofd spelen.

Gelukkig waren de mensen in de zaal lief voor de sprekers. Er hing een speciale sfeer, omdat iedereen er graag bij wilde zijn. Je moet namelijk eerst een motivatie opsturen en op basis daarvan werden de genodigden gekozen. Het publiek bestond vooral uit mensen uit het onderwijs. 

De automatische piloot 

En toen was het mijn beurt.. In de pauze had ik nog een peptalk gekregen van één van de sprekerscoaches. Terwijl ik mijn verhaal vertelde heeft ze me de kleedkamer doorgeduwd om me op alles, van tsunami’s tot aanvallen van edu-groupies, voor te bereiden. Het gekke was dat toen ik eenmaal het podium betrad, alles van zelf ging. Op de automatische piloot draaide ik mijn verhaal af, ik liet stiltes vallen op de juiste momenten en ik werd pas weer wakker toen het applaus losbarstte.

De rest van de middag heb ik nog nagloeiend van de adrenaline genoten van de andere prachtige verhalen (bekijk ze allemaal hier), waarna het grote netwerken kon lostbarsten. Ik ben helaas nog geen communication king, maar ik heb tegenwoordig mijn Hyves ingeruild voor Linkedin en uiteindelijk heb ik toch bijna een centimeter aan kaartjes verzameld.

Doodeng en supertof

Afgelopen donderdag ben ik door een achtbaan van emoties gegaan, het was doodeng, maar supertof. Tijdens het terugkijken van mijn talk weet ik niet waar ik mijn vingers moet stoppen: in mijn ogen of oren. Toch moedig ik jullie aan om mijn Talk te bekijken, want mijn kruistocht is pas net begonnen: ik wil er uiteindelijk voor zorgen dat TED Talks belangrijk worden op het gebied van Nederlands onderwijs. Ik ben heel benieuwd wat jij hier van vindt, dus laat een reactie achter!

Gepubliceerd op 2 oktober 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

W.

W.

Sorry, maar waar staat jouw filmpje dan?

Ik gebruik de filmpjes van TED ook, namelijk voor mijn Engelse luistervaardigheid. Verder voor andere vakken is het niet nodig om het te gebruiken en dat doe ik dan ook niet, want het kost toch wel veel tijd en een filmpje goed te doorgronden en te begrijpen.

11 jaar geleden

J.

J.

Goed man!! Goede speech. En moedig dat je dat gedaan hebt. Je ziet er nog eens goed uit ook.. :)

Keep up the good work!

11 jaar geleden

S.

S.

@Wout: Bijna alle TED talks op TED.com zijn in ieder geval ondertiteld in het Engels en heel vaak ook in het Nederlands. Mijn talk staat hier in het artikel (helaas niet ondertiteld...)

11 jaar geleden

W.

W.

@Stan: Maar als ik dat ga doen, dan gaat m'n hele idee van het feit dat het goed is voor m'n Engels.

Wel serieus goed heb je daar gesproken! Knap hoor, dat zou ik niet durven.

Maar even los daarvan, ik vind de TED talks best leuk om naar te kijken en al dat, maar ik vind TED zelf niet heel leuk: Het is zo'n elite-gebeuren.

11 jaar geleden

P.

P.

Hi Stan,

Super gedaan man! Het lijkt simpel maar ik weet uit ervaring dat het dat zeker niet is. Ik had het op mijn 18de never nooit niet gedaan of gedurfd. Complimenten!

Hier kan je zien dat de topsprekers op TED net zo zenuwachtig zijn. http://youtu.be/G_DqMTgBv4U

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.