Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Studiekeuze: Psychobiologie

Studiekeuze: Psychobiologie

Door Bouke

Vorige aflevering had ik het al over de natte droom van wetenschappers. In de trant van 'sexy wetenschap' ga ik het vandaag hebben over een ander hot item: de hersenen. Het brein kent nog vele geheimen voor ons, en dat terwijl het verantwoordelijk is voor alles dat we doen! "Wij zijn ons brein", zei wereldberoemd neurobioloog Dick Swaab niet voor niets in zijn gelijknamige bestseller.

De studie psychobiologie aan de UvA in Amsterdam focust zich op het ontrafelen van die geheimen. Ik besloot om deze biologische benadering van het brein eens van wat dichterbij te bekijken.

Nieuw: de studiekeuzereeks. Bouke stopte na een aantal weken met z'n studie, omdat het toch niet bij hem paste. Maar wat moet hij nu in godsnaam studeren? De komende maanden gaat hij daarom studies testen. Op Scholieren.com kun je z'n ervaringen lezen.

Hoewel de naam van de studie doet vermoeden dat je een combinatie van zowel psychologie als biologie voor de kiezen krijgt, is het toch vooral dat laatste. Je krijgt bijvoorbeeld vakken als celbiologie en genetica, die je ook terugvindt bij de studie biologie. Natuurlijk heb je wel vooral de vakken die over het brein gaan. Persoonlijk zou ik neurobiologie een betere naam voor de studie vinden.

De collegezaal is voor een groot deel door meisjes gevuld (72% van de studenten is vrouw). Voor sommigen is dat de hemel op aarde, anderen worden er iets minder enthousiast van, maar het is hoe dan ook handig om te weten.

Serieus

Als je het brein goed wil begrijpen, moet je eigen brein flink aan het werk. De meeste studenten nemen het studeren ook erg serieus. Toch hoeft dat niet erg te zijn, vindt eerstejaars Georgie Frankel: "Ik doe wel wat ik leuk vind, dat maakt het leerwerk een stuk makkelijker." Wel gaf ze toe dat ze soms het gevoel heeft dat haar hersenen het gaan begeven, als ze weer een boek van 600 pagina's moet verteren.

Ooit de behoefte gehad om doorgesneden hersenen inclusief de (inmiddels dode) ex-eigenaar te bestuderen? Ook dat is onderdeel van deze studie. Volgens Georgie ook één van de gaafste dingen die ze tot nu toe gedaan hebben. Opnieuw zal dat voor sommigen de hemel op aarde zijn, en zullen anderen er iets minder op zitten te wachten... Al is het natuurlijk leuk dat je de geleerde stof in de praktijk kan brengen.

Gezellig

Iet anders wat Georgie erg leuk vindt aan haar studie, is de gezellige sfeer die er heerst. Iedereen deelt natuurlijk de interesse voor het brein, en daarnaast is de studievereniging heel actief. Met ongeveer 200 eerstejaars is de opleiding redelijk kleinschalig, wat ook bijdraagt aan de gezelligheid.

Bijna alle studenten psychobiologie komen na hun master in het onderzoek terecht. De studie is hier ook op ingericht. Je leert bijvoorbeeld hoe je een wetenschappelijk artikel schrijft en hoe je verantwoord onderzoek doet. Je kunt dus géén dokter (psychiater) of klinisch psycholoog worden met deze studie. Je zal nooit direct met een patiënt bezig zijn, ook al leer je wel veel over psychische stoornissen. Als bovengenoemde beroepen je iets lijken, zal je dus echt voor geneeskunde of psychologie moeten kiezen.

Alles op een rijtje:

Studie: Psychobiologie
Waar: Universiteit van Amsterdam
Profiel: Natuur en Gezondheid met natuurkunde, Natuur en Techniek met biologie
Vakkenpakket: biologie, neurobiologie
Aantal lesuren per week: 18 tot 24
Baankansen: 95% van de afgestudeerden vindt binnen anderhalf jaar een baan.
Decentrale selectie: bij meer dan 250 aanmeldingen moet iedereen een toets maken die bepaalt of je mag starten met de studie (tenzij je gemiddelde cijfer 8 of hoger is). Meer informatie kan je hier vinden.

Gepubliceerd op 2 februari 2016
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.