Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Studiekeuze: Kunstmatige Intelligentie

Studiekeuze: Kunstmatige Intelligentie

Door Bouke

Het is de natte droom van veel wetenschappers: een robot maken die net zo slim (of zelfs slimmer) is dan wij. Er is zelfs een universitaire studie die mensen klaarstoomt om deze droom te verwezenlijken: kunstmatige intelligentie. ​De afgelopen weken liep ik met deze studie mee. 

Officieel heet deze internationale bachelor 'Artificial Intelligence'. Ik ging langs in Groningen, maar je kunt 'm ook in Amsterdam, Nijmegen, Utrecht en Maastricht volgen.  

Nieuw: de studiekeuzereeks. Bouke stopte na een aantal weken met z'n studie, omdat het toch niet bij hem paste. Maar wat moet hij nu in godsnaam studeren? De komende maanden gaat hij daarom studies testen. Op Scholieren.com kun je z'n ervaringen lezen.

Brede studie

Kunstmatige Intelligentie is een brede studie. Als je slimme robots en nieuwe Siri's wil maken moet je niet alleen weten hoe robots werken (robotica, informatica), maar ook hoe het brein werkt (psychologie, neurobiologie), en wanneer we überhaupt iets slim mogen noemen (filosofie). Zelfs de vraag of we robots wel slim wíllen maken komt aan bod. Als we niet oppassen worden robots namelijk de ondergang van de mensheid (nee, dat verzin ik niet, Stephen Hawking heeft hier ook al voor gewaarschuwd). 

Divers als het dus klinkt, mensen met een hele brede interesse worden bij deze studie toch een beetje teleurgesteld. KI’ers, zoals ze zichzelf noemen, zijn in Groningen vooral bezig met programmeren en robotica. In Utrecht zijn ze daarentegen meer gefocust op psychologie en filosofie, en in Nijmegen weer op het brein. Mocht deze studie iets voor jou zijn, is het erg aan te raden om hier goed naar te kijken. 

Allerlei types

In de collegezaal zat ik tussen veel verschillende mensen. Het gehalte computernerds - aan hun laptop gekluisterd en alle opdrachten voor de komende eeuw al af - ligt redelijk hoog. Er zitten ook veel internationale studenten in de zaal (ongeveer 30% van de 120 studenten komen uit het buitenland).

Iedereen praat dan ook Engels tijdens de colleges, en dat pakt voor de één beter uit dan de ander. Het ene moment wordt er een vraag gesteld met een Brits accent waar iedereen jaloers op kan zijn, het volgende moment lijkt het alsof Louis van Gaal op magische wijze de collegezaal is binnengeglipt. (Dat geldt trouwens ook, helaas, voor de docenten.) 

Ervaringen

Een jongen met zo’n Brits accent is eerstejaarsstudent Oscar Bocking die (surprise!) uit Engeland komt. Hij heeft het erg naar zijn zin tot nu toe. Het brede karakter van de studie bevalt hem het best: "We hebben calculus en programmeren, maar ook psychologie en filosofie. Dit werkt verfrissend en zorgt dat je op verschillende manieren leert nadenken. Ik zou bijvoorbeeld nooit voor drie jaar lang met maar één onderwerp bezig kunnen zijn."

Ook over de sfeer zijn veel studenten erg positief. Oscar: "Vooral tijdens de borrels en activiteiten die worden georganiseerd door de studievereniging is het altijd erg gezellig." Medestudent Jussi Boersma is het hier helemaal mee eens: "De studievereniging is erg actief, dat maakt het allemaal een stuk leuker."

Wiskunde

Ondanks alle wiskunde- en programmeervakken is een technisch profiel geen vereiste om je aan te melden voor deze studie, zolang je maar wiskunde A hebt gedaan. Hier ligt wel een valkuil, aldus Jussi. "Voor mensen met alleen wiskunde A is het wel echt aanpoten om alles bij te benen." Het is dan ook wel belangrijk dat je geïnteresseerd bent in techniek, en met name in computers. Ongeveer de helft(!) van de studenten valt uit in het eerste jaar, en dat is vooral te wijten aan mensen die zich hierop verkijken.  

Toekomst

Wat de toekomst betreft zit je goed als je KI gaat studeren. 92% van de afgestudeerden vindt binnen 1,5 jaar een baan, en de vraag naar toepassingen van kunstmatige intelligentie groeit heel snel. En je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat robots de mensheid gaan overnemen als je ze zelf ontwikkelt... 

Alles op een rijtje:

Studie: Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie dus) 
Waar: Groningen, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht en Maastricht.
Matching schoolprofiel: elk profiel, zolang je maar minimaal wiskunde A hebt gedaan
Vakkenpakket: vakken als informatica, wiskunde, psychologie en filosofie
Aantal lesuren: je moet elke week 12 tot 18 uur aan hoor- en werkcolleges volgen
Baankansen: dat zit wel goed, 92% van de afgestudeerden vindt binnen anderhalf jaar een baan.

Gepubliceerd op 19 januari 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

Cool :)

8 jaar geleden

A.

A.

Lekkere schrijfstijl en alleen maar waarheid

8 jaar geleden

Z.

Z.

wil je de waarheid weten?

mijn vader leeft niet meer

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.