'Snel een rijke suikeroom zoeken'

'Snel een rijke suikeroom zoeken'

Door Chris

Alvast beginnen met sparen, snel een rijke suikeroom zoeken, je ouders poeslief aankijken. Je moet als scholier een beetje creatief zijn om straks uit de schulden te blijven nu het leenstelsel er komt. Wat gaan deze toekomstige studenten doen? En wat vinden ze ervan dat de stufi nu écht wordt afgeschaft?

Ruben Gemser (16), vlogger
"Ik ben bang dat er door de invoering van het leenstelsel een ontevreden generatie wordt gecreëerd. En die ontevreden generatie wordt zometeen opgezadeld met een torenhoge studieschuld. Dat is voor studenten niet motiverend, maar zoveel mensen met schulden lijken mij ook niet goed voor de economie. Ik wilde eerst na het mbo een hbo-studie gaan doen. Maar dat wordt 'm nu denk ik niet meer."

Annelotte Lutterman (16), LAKS-voorzitter en scholier
"Aangezien ik volgend jaar ga studeren heeft dit leenstelsel ook voor mij gevolgen. Ik moet snel maar eens met mijn ouders om tafel om te bespreken hoe we dit financieel gaan doen. Ik ben opgevoed met het idee dat lenen niet normaal is, dus ik denk dat mijn ouders mij zoveel mogelijk uit de schulden zullen proberen te houden. Alhoewel mijn ouders natuurlijk ook niet zomaar even 30.000 euro kunnen ophoesten. Ook zal ik goed moeten gaan nadenken over de keuzes die ik ga maken. Ik wilde altijd twee studies doen, om zo breed mogelijk opgeleid te zijn. Maar daarmee loop ik ook een groter risico op studievertraging en dus op een nog grotere schuld."

Daniëlle Fluks (17), blogger
"Ik vind het wrang. Als je in Nederland niet genoeg kunt werken om in je levensonderhoud te voorzien krijg je geld (kinderbijslag of bijstand bijvoorbeeld), maar studenten die een ontzettend goede reden hebben om niet genoeg te kunnen werken (studie van een uur of 40 per week) krijgen plotseling geen cent meer, terwijl ze veel extra kosten hebben (collegegeld en boeken zijn niet goedkoop). Ik ga er straks niet minder van studeren, maar ik moet me wel ernstig gaan afvragen waar ik in vredesnaam het geld vandaan ga toveren. Misschien mama koppelen aan een schatrijke suikeroom? Of zelf een rijke suikeroom zoeken?"

Wayne de Boer (17), blogger
"Of ik straks nou naar de universiteit ga of naar de filmacademie: duur wordt het sowieso. Wat ik wel jammer vind is dat de kans dat ik na mijn examens in Amsterdam op kamers ga, nu nagenoeg nihil is. Want dat wordt wel heel erg duur. Ik zal straks niet alleen moeten gaan lenen, maar ook nog eens heel hard moeten gaan werken om alle financiën in het gareel te houden. Maar als ik het hele plaatje voor me houd, dan denk ik wel dat het mee gaat vallen uiteindelijk. Ik heb thuis ook nog een levende studiefinanciering rondlopen."

Ivana Stoop (16), blogger
"Ik maak me niet al te veel zorgen. Mijn ouders hebben al een flink geldbedrag apart gezet voor mijn studie namelijk. Ik ben bovendien een zuinig persoon, dus zelf ben ik ook al aan het sparen geslagen. Maar eigenlijk ben ik er nog niet echt mee bezig, eerst de havo maar eens halen. En daarna komt het vast wel goed."

En wat vind jij ervan?

[poll:577]

En op internet gaan de eerste memes alweer rond:

Gepubliceerd op 21 januari 2015
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Daniƫlle, mocht je die rijke suikeroom gevonden hebben, vraag dan of 'ie mij neemt als adoptie dochter! ;-)

7 jaar geleden