Sluiproute voor tussenjaar én stufi

Sluiproute voor tussenjaar én stufi

Door Merel

Goed nieuws voor eindexamenkandidaten: er lijkt een sluiproute te zijn om op tussenjaar te kunnen én je recht op studiefinanciering te behouden.

Wie in 2013 begint met studeren heeft namelijk nog recht op vier jaar studiefinanciering (maximaal 13.000 euro), maar wie in 2014 begint niet meer. Dan zou je toch wel gek zijn om je studie een jaar later te beginnen omdat je eerst op high school year of taalcursus Spaans wilt? Nee, zegt Thijs van Reekum.

Hij is lid van het Interstedelijk Studenten Overleg, een soort LAKS voor studenten. Hij vertelde afgelopen vrijdag in de 7Days dat er misschien toch nog een uitweg is.  Wij wilden er het fijne van weten, en belden hem op.

Sluiproute

Vertel eens, hoe zit dat dan precies? Thijs: "Er is een soort sluiproute, die nu nog 'open' staat. Dat gaat zo: als je per se op tussenjaar wilt, maar je wilt het jaar daarop toch van de 'gratis' studiefinanciering profiteren, moet je je volgend schooljaar al inschrijven bij een universiteit of HBO. Intussen ga je wél gewoon op tussenjaar."

Aha, dus je doet alsof je op school zit terwijl je eigenlijk aan een kokosnoot ligt te slurpen ergens op de Malediven? "Precies. Als je je dan vóór 1 februari weer uitschrijft bij die universiteit of hogeschol, val je in de zogenaamde 'verkeerde studiekeuze-regeling'. Je hebt dan recht op restitutie van je collegegeld." Je bent dus in feite geen cent extra kwijt. 

Maar hoe zit dat het jaar daarna dan? "Omdat je je in 2013 al ergens had ingeschreven, geldt dat als je startjaar, het jaar waarin je begint met studeren", vertelt Thijs. "En 2013 is het laatste startjaar waarin je nog recht hebt op studiefinanciering. Dus als je dan na dat tussenjaar, in 2014, écht gaat studeren, krijg je alsnog studiefinanciering, in tegenstelling tot studenten die zich in dat jaar pas inschrijven."

Nadelen

Wauw, dat klinkt als dé perfecte oplossing voor gap year-kandidaten! "Er zitten wel wat nadelen aan hoor," zegt Thijs. "Je kunt maar één keer van de verkeerde studiekeuze-regeling gebruik maken. Dat extra jaar voor een eventuele foute keuze ben je dus kwijt. Als je na je gap year dus gaat studeren, moet je erg zeker zijn van wat je wil doen. Daarom is deze oplossing vooral geschikt voor mensen die daar al een heel specifiek idee van hebben."

"Bovendien bestaat er een kans dat de minister van Onderwijs er nog een stokje voor gaat steken," vervolgt Thijs. "Maar ik denk persoonlijk niet dat ze dat zal doen, want daarvan zouden ook alle mensen die écht een foute keuze maken, de dupe zijn. Maar misschien dat er wel extra controle komt of jij daadwerkelijk in de schoolbanken zit van de school waar je je inschrijft. Maar dit is allemaal nog maar speculatie, daar kunnen we nog niks over zeggen."

Voorlopig staat deze sluiproute dus nog open. Iets om over na te denken als je reiskriebels hebt!

Gepubliceerd op 15 januari 2013

REACTIES

A.

A.

Zelf heb ik hier ook al eerder aan gedacht. Alleen dit is gewoon fraude! Ik vind het dan ook heel raar dat dit artikel hier geplaatst wordt. Dit is namelijk aansporing tot fraude.

12 jaar geleden

M.

M.

Ik vind het geen fraude: je kiest er gewoon voor om je extra jaar niet te 'gebruiken' door een verkeerde keuze te maken, maar gaat juist een levenservaring aan; heb je nog meer aan ook.

En als je dan alsnog een verkeerde keuze maakt draai je er zelf voor op, toch?

12 jaar geleden

R.

R.

Heel slim om een zogenaamde 'sluiproute' te publiceren op het internet. Kijken hoelang het stand houd.

12 jaar geleden

B.

B.

weet iemand of het het mogelijk om na je gap year dezelfde studie te kiezen (liefst bij dezelfde school) als de studie die je daarvoor hebt gekozen?

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.