Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Scholen weer volledig open na de zomer, scholieren blij

Scholen weer volledig open na de zomer, scholieren blij

Uitslapen tot vijf minuten voor je les, wiskunde in je pyjama en docenten die struggelen met hun microfoon: zo zagen ongetwijfeld jouw schooldagen er sinds 16 maart uit. Sinds een paar weken zijn de scholen gedeeltelijk weer open, met strenge regels. Om je klasgenoten heen manoeuvreren en met maar 14 man in een klas wordt  weer verleden tijd.  De scholen mogen namelijk na de zomer weer open. En dat zónder 1,5 meter gedoe!


Haagse bronnen melden dat premier Rutte dit tijdens de persconferentie van vanavond bekend zal maken. De voorwaarde is wel dat er geen tweede corona golf uitbreekt in de zomer én dat er hygiëne maatregelen getroffen worden. Yess, nog meer van die nasty handgel…

Blije scholieren

Veruit de meeste scholieren zijn blij dat de scholen weer volledig open mogen. Dat blijkt uit een onderzoek van LAKS. 69 procent van de ondervraagde scholieren ziet dit wel zitten.

Eline (15) beaamt dit. "Ik kan niet wachten om al mijn vriendinnen weer te zien." Ook Fay (17) is hier blij mee: "de online lessen waren maar vervelend, en op school leggen ze gewoon duidelijk uit wat er van je verwacht wordt."

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim de helft van de scholieren een achterstand opgelopen heeft. Dat geldt niet voor Fay. "Maar dat is ook omdat ik ben blijven zitten en daardoor alles herhaling was, anders had ik waarschijnlijk wel een leerachterstand gehad." Eline zegt dat niet zijzelf, maar vooral de docenten een achterstand hebben opgelopen: "ze zeggen dat ze niet alle stof behandeld hebben die ze wel zouden willen behandelen en daarom ben ik nu bang dat we volgend jaar extra toetsen of werk krijgen."

Online les

Veruit de meeste scholieren, 74 procent van de ondervraagden, vonden de digitale lessen minder goed dan fysiek les. "Wij kregen steeds via Teams, Magister en de mail een deel van de uitleg. Vaak kwam dat maar gewoon neer op huiswerk maken en als je vragen had, kon je de docent een berichtje sturen", zegt Fay. Na een maand waren veel leerlingen wel gewend aan de online lessen en daalde dit aantal terug naar 62 procent. Eline: "Docenten gingen echt hun best doen er iets creatiefs van te maken!"

Het relaxte missen

Toch gaan veel scholieren de vrijheid van het afstandsonderwijs ook wel missen. Ze hadden bijvoorbeeld meer ruimte hun eigen schema te maken en konden hun eigen leertempo bepalen. Wat Fay het meeste gaat missen? "Het uitslapen, dat ik kan eten tijdens de les en de lekkere korte daagjes", antwoordt ze lachend.

Gepubliceerd op 24 juni 2020
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.