Saartje (13) werd tweede op het NK Boogschieten: 'Voelde als een droom'
Boogschieten, misschien niet de eerste hobby die in je opkomt. Maar voor Saartje (links op de foto) is het meer dan alleen iets om de tijd mee te doden. Ze beoefent de sport nog niet zo lang, maar werd vorig jaar toch tweede op het NK boogschieten onder de veertien jaar.
Saartje komt op het idee om op boogschieten te gaan als ze een boekje krijgt van Sjors Sportief. Daarin staan allerlei sportieve en creatieve hobby's bij jou in de buurt. "Ik bladerde er doorheen, want ik was op zoek naar een nieuwe hobby. Door een voetblessure kon ik niet door met atletiek. Ik kwam toen bij een pagina over boogschieten, dat wilde ik wel proberen. Het leek mij fijn dat je je moet focussen op één ding en alles om je heen mag vergeten. Ik liet het aan mijn ouders zien en die waren gelijk enthousiast."
De dertienjarige gaat voor het eerst schieten bij vereniging Concordia Florebith in Oudenbosch en heeft al snel de smaak te pakken. Ze gaat binnen no time van een klein beginnersboogje naar een echte professionele boog en niet veel later krijgt ze al haar eigen boog. Saartje wordt steeds beter. Maar dat ze mag meedoen aan het Nederlands Kampioenschap, komt als een verrassing voor haar: "Ik zat toen nog niet eens twee jaar op boogschieten en voelde me nog een beginner. Ik had niet verwacht dat ik al zo goed was en genoeg ervaring had om mee te doen aan zoiets groots als het NK."
Boogschieten
Voor Saartje is het NK een van haar eerste grote wedstrijden: "Vóór het NK had ik al wel een paar wedstrijden geschoten, bijvoorbeeld voor de competitie. Maar verder niet." Meedoen aan het NK is iets heel anders. "Ter voorbereiding heb ik samen met mijn trainer Ad geoefend met schieten op tijd, want dat was iets wat ik nog niet eerder had gedaan. Voor de rest heb ik niets anders gedaan dan steeds maar blijven schieten."
Als ze aankomt op de locatie voor het NK, is ze behoorlijk overweldigd: "Het was zó groot, er waren echt veel mensen. Ik ging kijken bij de baan en zag stoplichten, klokken en andere schutters zich klaarmaken voor de wedstrijd." Saartje is dan zenuwachtig, maar daar weet ze goed mee om te gaan. "Tijdens het schieten stelde Ad mij steeds gerust dat het wel goed zou komen. Ik wist ook dat iedereen op mij rekende.|
"We kregen tijdens de wedstrijden allemaal een letter en moesten daarmee rijen vormen. Als je aan de beurt was, moest je naar de schietlijn lopen en keek je naar een soort stoplicht. Bij rood mocht je niks doen, bij oranje mocht je de pijl op de boog leggen en bij groen mocht je schieten. Ik werd weer zenuwachtig toen ik mijn proefpijlen mocht schieten, mijn eerste pijlen waren ook wat minder."
Toekomst
Toch herpakt Saartje zich en wordt ze tweede op het NK: "Ik kon het niet geloven! Het voelde als een droom en ik bleef me maar afvragen of het wel echt was. Ik had nooit kunnen dromen dat ik zo ver zou komen, ik was echt heel blij."
Voor nu doet de jonge boogschutter even geen wedstrijden en wil ze zich focussen op nog beter worden. Tegen andere scholieren die het misschien wel zien zitten om op boogschieten te gaan, heeft Saartje het volgende te zeggen: "Het is echt een leuke, gezellige sport. Er komen momenten dat je het misschien heel goed doet, maar ook momenten dat je het iets minder goed gaat doen. Dat hoort erbij. Het belangrijkste is dat je gewoon door moet blijven gaan. Wie weet sta jij wel binnenkort op het NK."
Hoeveel jonge meiden en vrouwen in Nederland krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden