'Roken is uit de mode'

'Roken is uit de mode'

Door Joca

Steeds minder jongeren roken. Dat blijkt uit de Jeugd Roken Monitor van het Trimbos Instituut. Van de jongeren onder de 19 jaar steekt nu nog maar 9 procent dagelijks een sigaretje op. In 2012 was dat nog 11 procent. "Niet-roken is nu de standaard," vertelt onderzoeker Daan van der Gouwe aan Scholieren.com.

Naast het aantal dagelijkse rokers, zakte ook het aantal jongeren dat ooit gerookt heeft, zo blijkt uit het onderzoek waarvoor wetenschappers ruim 4500 scholieren interviewden over hun rookgedrag.

Roken wordt minder stoer gevonden, verklaart Van der Gouwe de daling. "Zien roken, doet roken. Alleen wordt dat steeds minder gedaan in de omgeving van jongeren. Dat heeft effect. Daarnaast is roken duurder geworden", zegt de onderzoeker. Zorgen over de gezondheidsrisico's van roken spelen echter een kleinere rol. "Dat kan de meeste mensen van 16 maar weinig schelen," aldus de Trimbos-medewerker.

Veel vuurtjes op vmbo-b

Het rookgedrag van scholieren verschilt flink per niveau: 39 procent van de vmbo-b leerlingen heeft ooit gerookt en 11 procent steekt er dagelijks eentje op. Op het vwo heeft 25 procent van de scholieren ooit gerookt en rookt slechts drie procent dagelijks. Vmbo-t en havo zitten daar tussenin. Van de vmbo-t'ers staat zeven procent dagelijks in het rookhok. Bij de havisten is dat acht procent.

Het grote verschil tussen de schoolniveaus is ook te zien bij middelen als drugs en alcohol, vertelt Van der Gouwe: "Hoe lager het opleidingsniveau, hoe meer moeite de jongeren lijken te hebben om het roken te remmen. Ze experimenteren er op jongere leeftijd mee en gebruiken ook meer dan vwo-leerlingen."

Het aantal scholen waar roken is verboden, is niet veranderd. Bij ruim de helft van de leerlingen mag het roken helemaal niet op school. Bij de rest van de scholen is de enige toegestane plek het schoolplein. Sommige rokers hebben daarnaast de luxe van een rookhok (25 procent), terwijl op 4 procent van de scholen de leerlingen in het rookhok van de leraren moeten staan.

Tankstation

De populairste plek om tabak te kopen is de supermarkt, maar rokers onder de 16 jaar gaan ook opvallend vaak naar een tankstation voor sigaretten. "De reden daarvoor weten we niet," vertelt de rookdeskundige van het Trimbos. "Een pompstation is misschien laagdrempeliger dan een tabakszaak, of er wordt minder vaak op leeftijd gecontroleerd."

Die leeftijdscontrole moet volgens Van der Gouwe nog wel worden verbeterd. De helft van de jongeren onder de 16 zegt namelijk nooit te maken te krijgen met leeftijdcontroles als ze sigaretten kopen. "De leeftijdsgrens is sinds een maand verhoogd naar 18 jaar. Het is belangrijk dat gemeenten beter handhaven om te zorgen dat dit beleid effect heeft."

Vuurtje doven

Voor scholieren die willen stoppen met roken heeft het onderzoek goed nieuws. De meeste jongeren stoppen succesvol, zonder hulp van dokters of nicotinepleisters. "Ons advies is dan ook om zo snel mogelijk te stoppen. Gewoon het vuurtje doven en de knop omzetten," concludeert de onderzoeker van het Trimbos Instituut.

Gepubliceerd op 12 februari 2014
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

ik rook niet omdat ik het stoer vind . ik rook omdat ik er rustig van word? dat is mijn mening ;-)

8 jaar geleden

S.

S.

Mee eens! :P

8 jaar geleden

R.

R.

Alle rokers zijn tokkies. Ze weten nog geen eens waarom ze een sigaret opsteken. Als je vraagt waarom ze zijn begonnen, vertellen ze je nooit dat het komt doordat andere dat doen. Maar ze zijn zo dom dat ze niet begrijpen dat groepsdruk de oorzaak is.

8 jaar geleden

R.

R.

Ik vind roken maar niks. Niet alleen omdat ik niet tegen de rook kan maar ook omdat ik het niet snap hoezo iemand rookt.

8 jaar geleden

M.

M.

toen ik op met een paar leeftijdsgenoten uit andere klassen met school naar barcelona ging vroegen ze of ik ook een trekje wilde. ik zei nee, en bleef ook nee zeggen. zelfs toen ze vroegen of ik bang was, dat ik het ooit zou proberen, of ik het vies vind en ze vroegen ook waarom niet. maar ik hielt voet bij stuk. Ik ben daar best trots op, helemaal omdat ik daar in mijn uppie was (er waren geen vrienden mee) met kinderen die roken en die ik amper ken. nu nog steeds heb ik een sigaret niet eens in de buurt van mijn gezicht gehad.

8 jaar geleden

F.

F.

Hoe is roken uberhaupt een mode geweest?
weer z'n onzin blog/hype troep om rokers te laten stoppen.

onzin man, je rookt of je rookt niet.

en voor iedereen die zegt rokers zijn tokkies.

hoe dan, omdat wij genieten van 5-8min rust buiten?
turlijk zijn er 15jrige die peuk op steken en dan zo veel mogelijk aftikken in hoop dat zelfs het kooltje eraf valt. en dan zeggen goh lekker gerookt, ja dat zijn tokkies.

denk ff na voordat je zegt alle rokers @Ruben

8 jaar geleden

R.

R.

Rust kan je buiten toch ook zoeken door te gaan wandelen? Roken is alleen maar slecht. Ik, en veel mensen in mijn omgeving vinden dat rokers een zwakke mening hebben. Ze doen dat alleen door de groepsdruk. Iemand met verstand begint niet aan roken, omdat het slecht is. Daarnaast is roken voor paupers en alleen maar geldverspilling.

8 jaar geleden

H.

H.

Roken is ongezond. Volgens wetenschappelijk onderzoek gaan rokers gemiddeld 10 jaar eerder dood dan mensen die niet roken. Kijk op tv maar eens naar zo'n programma over het menselijk lichaam enzo. De longen van rokers zijn helemaal zwart en nee dat is niet goed. Niet alle rokers zijn tokkies, maar veel mensen kennen de gevolgen van dat ene sigaretje niet. En het stinkt.

8 jaar geleden

H.

H.

Veel mensen kennen de gevolgen van roken niet. Rokers gaan gemiddeld 10 jaar eerder dood. Hun longen worden helemaal zwart.
Roken is ongezond en het stinkt. Ik ga nooit roken.
Inderdaad zijn niet alle rokers tokkies, maar roken om tot rust te komen / je goed te voelen is echt verkeerd, je moet je geluk niet van zoiets laten afhangen!

8 jaar geleden

D.

D.

Ik steek eens per week een pijpje op bij de wandeling naar de binnenstad. Ik vind het vooral leuk om te proberen de pijp brandende te houden, iets wat mij maar slecht lukt. Een sigaret heb ik geloof ik nog nooit aangeraakt. Mijn eerste lading tabak is nog lang niet op. :D

8 jaar geleden

K.

K.

@Ruben: Jij hebt een mening over iets waarvan je niet weet hoe het is. Loop dan niet zo achterlijk minachtend te doen, je bent enorm naief door te zeggen dat ze allemaal tokkies zijn. Zelfde als ik zou zeggen iedereen die blond en blauwe ogen heeft, wilt graag bij Hitlers perfecte ras horen, onzin dus. En heb een prima eigen mening door te zeggen dat ik jou een zielig persoon vind, knap he? zonder die groepsdruk dat te zeggen. Ga bomen knuffelen voor je rust, ik rook er zo nog een;)

8 jaar geleden

L.

L.

Tuurlijk joh. Zolang je met je peuken onze knuffelbomen niet vervuild, je vieze rooklucht bij ons perfecte ras vandaan houdt en de gezondheid van anderen eens serieus neemt.

8 jaar geleden

Y.

Y.

Rokers zijn gewoon dom bezig ze verpesten hun leven

8 jaar geleden

Bram

Bram

Als iemand wil roken, mag-ie van mij roken. Hij doet het buiten, jij hebt er geen last van, laat het lekker. Als iemand het niet kan schelen dat hij of zij er longkanker en andere enge dingen van kan krijgen, is het al helemaal niet aan jou als buitenstaander om dat wel te vinden. Als je niet wilt roken, ga dan niet roken. Als anderen dat graag doen, hebben zij daar het volste recht toe. Maar goed. Da's mijn mening.

8 jaar geleden

M.

M.

Natuurlijk begint iedereen met roken doordat anderen je laten roken. Je probeert meestal iets omdat anderen het ook doen, of niet? Daarnaast ben ik een roker en vind ik dat je niet zo moet zeuren als je roken 'vies' vindt. Je rookt of je rookt niet, dat is je eigen keuze. Vragen of iemand een paar stappen opzij wilt zetten vind ik dan ook niet verkeerd. Maar laat rokers nu eens met rust en hun eigen keuze maken.. Alsof ze ooit naar jou, als niet-roker, zullen luisteren ;)

8 jaar geleden

P.

P.

In het begin is het gewoon groepsgedrag, maar later zullen mensen het doen om er rustiger van te worden, of gewoon puur omdat ze verslaafd zijn. Het meeste van roken zie ik als placebo.
Ze doen maar mooi, maar dat blijft iedereen zijn eigen keus.

8 jaar geleden

E.

E.

Besta Joca, kun je voortaan je mening voor je houden, ik zeg toch ook niet dat ik goed in tennis ben en dat ik mainstream hipsters HAAT. Ook jij hebt van die verschrikkelijke ik-ben-een-bal-gehakt artikelen die me absoluut niet aanstaan. Dus hou voortaan je woorden zonder betekenis voor je en ga wat doen met je hipster pielemuisje. Alsjeblieft zeg. Dit is scholieren.com niet de peuterspeelzaal!

8 jaar geleden

N.

N.

Dit artikel is volledig objectief en er staat geen mening in, in ieder geval niet van Joca. Dus als je nog eens boos wil worden over iets onzinnigs zoals een niet-bestaande mening, doe dat dan ergens anders.

8 jaar geleden

S.

S.

Als mensen zichzelf dood willen roken, dan doen ze dat maar. Daar hebben ze mij niet mee.

8 jaar geleden

4.

4.

ik rook. alleen wiet.

8 jaar geleden