Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Rokende smurfen

Rokende smurfen

Door Rik

Een nieuw fenomeen op mijn school: rokende onderbouwers. Nu is het misschien niet aan mij om hierover te oordelen - ook ik hijs zo af en toe een nicotinestaafje mijn longen in -, maar het is overduidelijk dat deze groep 14-jarigen niet helemaal doorheeft wat roken eigenlijk is.

In de pauze sta ik regelmatig buiten bij de rokers. Een verstokt roker ben ik niet, maar soms heb ik even behoefte aan het inhaleren van wat verbrand tabak. Er staan een paar bankjes en iedereen heeft zo'n beetje zijn eigen plek. Toen het nieuwe schooljaar begon bleken er wat dingen veranderd. Ik kwam met mijn beker koffie naar buiten, toen de rokersplek inmiddels flink bemand bleek door een groot aantal smurfen. Voor zover ik het kon zien, waren het mensen uit de tweede klas en klaarblijkelijk waren ze begonnen met roken.

Handvol shag

Later keek ik bij wiskunde uit het raam en zag een jongen een van zijn eerste sjekkies draaien. Een flinke hand shag werd uit het zakje gepakt, waarbij ongeveer de helft naast het vloeitje viel. Nu was het door zijn trillende handen ook erg lastig om dit desbetreffende vloeitje recht te houden. Toen hij eindelijk het sjekkie had gedraaid en wilde aansteken, waren zijn vrienden al weg. Nou ja, hij had in ieder geval voor de volgende pauze iets om te roken.

Rokende meisjes op een schoolplein. Foto: Leonie van den Ende

 

Wat in mijn ogen nog lachwekkender was, was het aanschouwen van een groepje jongens dat collectief besloot om de luchtwegen eens te asfalteren. Nadat de sigaret was aangestoken, werd hij meteen uit de mond gehaald om het roken over de longen te voorkomen. Hierna volgde nog een hijs van anderhalve nanoseconde, om vervolgens al het geïnhaleerde meteen weer uit te blazen. Dit diende natuurlijk wel gepaard te gaan met een lediging der speekselklieren, oftewel: spugen als een gek om maar geen rooksmaak in je mond te hebben.

Maar wat nu? De sigaret was nog niet op, maar de jongens moesten wel stoer blijven doen. De dwergjes tikten zoveel mogelijk as van de sigaret af; net zo lang tot het nog niet verbrande tabak er ook uitviel. Maar jongens, dat was weer lekker! 

Verslaafd

Met enige zorg kijk ik toe hoe de minderjarigen hun luchtwegen smeren met teer. En ondanks het niet-roken-volgens-de-etiquette toch verslaafd kunnen raken aan het vullen der dampkring met koolmonoxide. Ik vrees dat het nog erger kan: straks gaan ze ook nog cola met prik drinken. 

Foto: Leonie van den Ende

Gepubliceerd op 28 oktober 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

N.

N.

gaaaaaayy

10 jaar geleden

M.

M.

jij bent vast een onderbouwer

10 jaar geleden

W.

W.

Van mij mag je best roken als je dat wilt. Als je zo nodig kanker wil krijgen vind ik dat best. Maar stoor anderen a.u.b. niet met je rook. Ik vind dat er speciale hokken moeten worden gebouwd die geheel geïsoleerd zijn. Hier kunnen de mensen dan gaan roken en zichzelf uit de weg ruimen.

10 jaar geleden

B.

B.

straks gaan ze ook nog cola met prik drinken. ....lol

10 jaar geleden

T.

T.

roken is zoo 2012!....

10 jaar geleden

B.

B.

Ik vind dat mensen moeten stoppen met het gezeik van "ok rook maar lekker, succes met de kanker" of "als jij kanker zo lekker vind houd ik je niet tegen". Even om dingen te verduidelijken, ik heb niks tegen het gebruik van het woord kanker, het gaat mij meer om het hypocriete gedrag. Als het je echt niks boeit, zeg er dan niks van. Als het je wel boeit, ga niet bij rokende mensen staan of zeg het normaal als je jezelf niet wilt/kan verwijderen van de omgeving. Ik rook zelf niet maar heb genoeg vrienden die dat wel doen. Ik vind het ook niet erg dat ze dat doen als ik er naast zit. Ik vind dat rokers (legaal, de piepende superspeedrokers die waar we het hier over hebben is een ander verhaal) gewoon met rust gelaten moeten worden. Laat ze lekker

10 jaar geleden

J.

J.

Mensen die dat zeggen, "succes met de kanker" en dergelijke, zijn in mijn ogen close-minded, irritante, zeikende mensen, die zich superieur voelen naast een rokende. Walgelijk zulke mensen. Als je denkt dat wanneer iemand rookt diegene kanker wilt, dan spoor je niet.

Wat jij zegt klopt heuulemaal.

10 jaar geleden

L.

L.

Roken vind ik dus echt niet stoer! Het ziet er toch niet uit, de hele tijd zo'n sigaretje te hijsen. En die smurfjes weten waarschijnlijk niet zo heel goed de gevolgen van roken: je nagels en haar worden geelachtig en je kunt vier jaar eerder overlijden. Mijn beide opa's zijn helaas overleden aan roken. Beter nadenken voordat je begint met roken, want voordat je het weet, kun je niet meer zonder...

10 jaar geleden

J.

J.

keihard gelijk met deze post. Als er iets irritant is zijn het wel nep-rokers. Ik wijs vrienden van me er ook altijd op dat ze als ze roken het wel goed moeten doen, ook al roken ze al een tijdje en is het best apart iemand dan nog te leren hoe te roken. Ik ken een meisje die niet rookte, maar af en toe een pakje op een dag of twee. Maar toen een vriendin zei dat ze wel goed (over haar longen) moest roken, ging het opeens niet meer zo snel...
Als ik wiet rook met mensen, 'rokers' of niet-rokers, dan ga ik diegene altijd (hoe irritant dat ook voor diegene kan zijn) leren goed te roken. Anders kun je het net zo goed niet doen, wat nog beter is natuurlijk.
Maar als je het doet, doe het dan goed.
Rook niet omdat het stoer is, zo goed als alle nep-rokers roken omdat het stoer is, ik ken er genoeg. Dan kun je zeggen dat iedereen op het begin rookt omdat het stoer is, maar dan zeg ik nee. Dat klopt niet, ik begon ter afleiding en tegen stress, niet eens op school en niemand uit mijn omgeving was roker (ben nu wel gestopt omdat 40 euro per maand wat veel is en minderen geen optie bleek te zijn).

Rook niet omdat het stoer is. Doe je dat wel, rook dan goed: Er is niks zo lelijk als een roker die een nanoseconde over een trekje doet, een nep-roker dus.
Begin maar helemaal niet met roken.

10 jaar geleden

J.

J.

Roken tast je zaadcellen aan. Rokers sterven jonger. Roken kan echt niet meer.

10 jaar geleden

M.

M.

als je wilt roken mag dat gewoon tenminste dat vind ikk eigen meining!!!

10 jaar geleden

M.

M.

Doe dat dan ook zonder je medemens te storen met die gifgassen anders ben je wel heel erg egoïstisch.

10 jaar geleden

N.

N.

Hey dat zijn mijn vrienden

10 jaar geleden

J.

J.

Ik ben een onderbouwer en heb wel eens gerookt, maar niet om stoer te doen of zo, mijn vrienden weten het ook niet.. Ik had gewoon veel stress in die periode en roken hielp me om te ontspannen (wat eigenlijk vrij idioot is, als je nagaat dat roken je juist gestresster kan maken, maar goed). Ben nu wel gestopt, ook omdat het na een tijdje wel op zou gaan vallen als ik telkens mijn moeders shag zou jatten :). Bij ons op school roken er volgens mij bijna geen onderbouwers, in ieder geval niemand uit mijn (tweede) klas..

10 jaar geleden

T.

T.

wie gebruikt er nou nog lucifers lmao

10 jaar geleden

M.

M.

We gebruikten lucifers omdat we geen aansteker meer hadden, en lucifers waren goedkoper. Dus daarom :)

10 jaar geleden

H.

H.

Op mijn school willen ze roken rond het gebouw verbieden: de buurt heeft overlast... lol.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.