Quarantainedag 1: "Mijn school laat de toetsen gewoon doorgaan"

Quarantainedag 1: "Mijn school laat de toetsen gewoon doorgaan"

Door Wieke

De ene school spamt zijn leerlingen met huiswerkopdrachten en video's, de andere school laat niks van zich horen. Voor elke scholier verliep deze eerste 'quarantainedag' anders. Wij deden een kleine rondgang onder wat scholieren en vroegen hen naar hun dag.

Intens genieten

Miro (17) vindt de 'quarantainedag' heerlijk: "Ik geniet intens, ik heb een vriend uitgenodigd en samen zijn we een beetje aan het gamen en leren." Dat geldt niet voor iedereen. "Ik vind het maar saai," vertelt Melissa (17), "ik zie helemaal niemand vandaag."

Joost (16) wilde zijn vrije dag nuttig besteden en was van plan te gaan werken, maar in plaats daarvan is hij ontslagen: "Ik werk bij een bioscoop. We zouden 'm vandaag ontruimen omdat hij dichtgaat, maar toen ik aankwam hoefde dat niet meer. Ik zat in een proefperiode, maar omdat de bioscoop zoveel omzetverlies heeft geleden, ben ik per direct ontslagen. Als het weer beter gaat later, nemen ze me misschien weer aan."

Één spraakbericht van school

Nu de scholen dicht zijn, moet het onderwijs op een andere manier geregeld worden. Dat is nogal een uitdaging en de communicatie hierover blijkt heel erg te verschillen per school. De ene school houdt de leerlingen op de hoogte met mailtjes en geeft schoolopdrachten via Magister, de andere school laat niks van zich horen.

Joost: "Het enige wat ik heb gekregen is een spraakbericht van mijn mentor, dat het leuk is als we de spreuk van onze school opzeggen om aan school te blijven denken." Joost vindt het geen probleem dat hij niks hoort, want hij heeft net toetsweek gehad en kan verder werken aan zijn profielwerkstuk.

Laura (17) en haar klasgenoten vinden de radiostilte minder relaxed. Ze zitten op dezelfde school als Joost, maar dan in het examenjaar. Laura: "In de groepschat is het ene deel enorm aan het stressen, het andere deel denkt dat het wel los loopt." Laura neemt het haar docenten niet kwalijk dat ze niks laten horen: "Zij weten ook niet wat er gaat gebeuren. We hebben nog anderhalve maand tot de examens, dus ik maak me nog geen zorgen. Gelukkig ligt de oplossing in de handen van de overheid en niet alleen bij mijn eigen school."

Toch een SE!

Van het ene extreme geval naar het andere. Melissa's school laat wél wat van zich horen, namelijk een bericht dat de schoolexamens gewoon door zullen gaan. Uit berichten op de site van de overheid blijkt dat dit eigenlijk niet mag, alle schoolexamens zijn voorlopig opgeschort.

Na een golf van protest zijn de schoolexamens een week naar achteren geschoven, maar dat is nog steeds in de periode dat scholen hun deuren dicht moeten houden. "Er is veel onduidelijkheid," vertelt Melissa. "Het zou helpen als ze niet steeds hun beslissingen zouden veranderen, maar eerst zouden onderzoeken wat wel en niet mag."

Het kan wel

Lisa (17) zit op het MBO in Utrecht, daar houden ze haar wel goed op de hoogte: "Alles wat er nationaal gezegd is over school krijgen we gemaild. Ook het nieuws dat de horeca dicht is kregen we in een mail. Ik doe namelijk een horecaopleiding." Voor Lisa is het duidelijk wat ze moet doen aan haar schoolwerk: "Deze week heb ik vrij, ik heb ook geen stage. Volgende week krijg ik misschien via internet les. Dat krijgen we nog te horen. Ik ben wel benieuwd welke oplossing ze gaan verzinnen."

Lisa vindt het niet erg dat ze geen stage hoeft te lopen, maar dat ze niet kan sporten, daar baalt ze heel erg van: "Sporten en voetbal is mijn leven, ik vind het echt kut dat het niet doorgaat."

Online lessen

Veel scholen en leraren zijn deze eerste quarantainedagen vooral plannen aan het maken voor het aanbieden van online lessen. Lars (16): "Vandaag en morgen zijn we nog vrij, vanaf woensdag moeten we weer aan het werk." Ook bij Marissa (17) is dit het geval: "Wij krijgen ook vanaf woensdag online onderwijs." 

Lars merkt dat de docenten op zijn school hun best doen om er iets van te maken, maar met wisselend succes. "Ik bekeek net een testvideo van een docent, maar hij moet nog even leren de camera op zijn gezicht te richten. Een klasgenoot stuurde me net allemaal beelden van de hele sectie Duits, die samen aan het videobellen waren en er niks van begrepen," aldus Lars. Hij  denkt dat het de komende tijd nog wel vaker mis zal gaan, maar vindt het wel 'heel nice' dat zijn docenten er alles aan doen om toch les te kunnen geven.

Miro heeft opdrachten gekregen via Magister, maar niks is verplicht. Ook zijn er Skypegroepen met docenten en is er veel appcontact. Miro: "Ik vind het tof dat docenten zoveel moeite doen om ons thuis les te geven. Wel zou het helpen als iedereen wat relaxter zou doen. Door al die appjes over de eindexamens en examenreizen krijg ik toch een beetje stress."

Nuchter 

Joost probeert zoveel mogelijk dingen te plannen: "Iedereen is best wel panisch, dus dat lukt niet zo goed. Misschien sta ik er iets te nuchter in..." Hij is even stil en zegt dan: "Ik weet niet zo goed hoe ik me erover moet voelen. Ik heb totaal geen paniek, maar als ik dan de supermarkt inloop en alle lege schappen zie en de gespannen sfeer voel, word ik toch bang. Tegelijkertijd gaat het leven gewoon door."

Joost aarzelt even en sluit zijn verhaal af: "Ergens vind ik het wel tof dat wij dit allemaal mogen meemaken. Dan hebben we later wat om te vertellen."

Gepubliceerd op 16 maart 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie