Coronacrisis: scholen gaan toch sluiten

Coronacrisis: scholen gaan toch sluiten

De kogel is door de kerk. De regering heeft besloten toch de scholen te sluiten in verband met de coronacrisis. De maatregel geldt vanaf morgen tot in ieder geval 6 april. Vanmiddag overlegde het kabinet hierover met gezondheidsorganisatie RIVM en de Federatie Medisch Specialisten (FMS). 

Afgelopen donderdag kondigde premier Rutte aan de scholen open te houden, tot de verontwaardiging van veel docenten, ouders, leerlingen en onderwijsorganisaties. De premier gaf als reden dat jongeren onder de 20 een klein risico vormen tot het oplopen en de verspreiding van het coronavirus. Daarnaast zou de impact op de maatschappij te groot zijn. Thuisblijvende leerlingen betekent namelijk dat veel ouders ook thuis moeten blijven, terwijl veel van hen hard nodig zijn in de zorg, bij de GGD, de politie etc. 

Het advies de scholen open te houden zou komen van medisch specialisten. De FMS, een organisatie die bestaat uit medisch specialisten, riep gisteren echter alsnog op de scholen per direct te sluiten. Het kabinet heeft daar nu gehoor aan gegeven. 

Eindexamenleerlingen

De reden dat de scholen alsnog dichtgaan, is onder andere dat veel docenten ziek thuis zitten en veel ouders hun kinderen uit voorzorg thuis houden. Daardoor werd het voor schoolleiders praktisch heel lastig om de scholen open te houden. Voor kinderen van ouders die in bovengenoemde 'vitale sectoren' werken, blijven scholen en kinderopvang wel open. 

Onderwijsminister Arie Slob benadrukt dat er hoge prioriteit wordt gegeven aan eindexamenleerlingen. "Zij zullen komende week nadere info krijgen.

Er zijn momenteel meer dan 1000 geregistreerde corona-besmettingen in Nederland en het dodentaal staat op 20.

Gepubliceerd op 15 maart 2020