Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Onze generatie in zeven statistieken

Onze generatie in zeven statistieken

Door Wieke

Hoe gaat het eigenlijk met ons, de jongeren in Nederland van 11 tot en met 16 jaar? Elke vier jaar onderzoeken de Universiteit Utrecht, het Trimbos Instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau dat. Wij bekeken het onderzoek en pikten de opvallendste cijfers eruit.

1. We zijn gelukkig

Al sinds 2001 staan wij, jongeren wonend in Nederland, in de top 3 van de gelukkigste jongeren van Europa. Dit komt onder andere doordat wij makkelijk kunnen praten met onze ouders (thanks mam, pap). 75% van de middelbare scholieren geeft aan veel steun te hebben het gezin. Ook is er een grote daling in het aantal jongeren dat aangeeft vaak gepest te worden. In 2013 gaf 7% aan minstens twee keer per maand gepest te worden, maar nu 4,5%.

2. We doen het onveilig

Er is een opvallende daling in het condoomgebruik onder jongeren. Maar 56% van de jongeren gebruikt een condoom tijdens het hebben van seks, tegenover 80% in 2009. Dit komt niet omdat het pilgebruik bijvoorbeeld sterk is toegenomen.

3. We doen het wel minder
Verder is er sinds 2001 een daling zichtbaar van het aantal jongeren tussen de 11 en 16 dat seks heeft gehad. In 2001 was dat 16%, in 2009 12% en nu 9%.

4. We roken minder

Steeds minder mensen roken. In 2001 gaf 46% aan ooit gerookt te hebben, maar nu slechts 16%! De dagelijkse rokers is op vmbo-b het hoogst, 6,5% en op het vwo het laagst: 0,3%.

5. Als we drinken, drinken we véél
Sinds de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol naar achttien jaar is gegaan is er een daling te zien in het alcoholgebruik van jongeren. Die daling is inmiddels opgehouden. In 2009 had 66% ooit alcohol gedronken, na de leeftijdsverhoging 43% en nu 42%. Als we dan drinken, drinken we ook gelijk veel. 72% van de jongeren die afgelopen maand gedronken heeft, gaf aan vijf of meer glazen gedronken te hebben. Dit 'binge-drinken' is populairder geworden sinds de leeftijdsverhoging. In 2009 was het 67%.

6. We stressen om school

Opvallend was een aanzienlijke stijging van het aantal jongeren op de middelbare school dat schooldruk ervaart. In 2001 ervoer slechts 16% van de middelbare scholieren schooldruk, maar nu is dat gestegen naar 35%.De onderzoekers geven als verklaring dat er een einde is gekomen aan de 'zesjescultuur'. Er is een hogere druk om te presteren. 

7. We love internet

Voor het eerst is er dit jaar ook onderzoek gedaan naar sociale media. We zijn een internetgeneratie. 15% van de kinderen op het basisonderwijs heeft de hele dag contact via sociale media. Op de middelbare school verdubbelt dit naar 31%. Bijna 30% van de leerlingen op zowel het basis als het voortgezet onderwijs geeft aan vaak sociale media te gebruiken om niet aan vervelende dingen te hoeven denken.

En nu?

De gegevens uit het onderzoek worden gebruikt door allerlei instanties, dus veel mensen hebben hier wat aan. Het onderzoek is positief: het gaat goed met de jongeren in Nederland, ook met de kwetsbare groepen. We mogen dus best een beetje in onze handjes knijpen. 

Gepubliceerd op 10 september 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.