Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Nooit meer patatjes waterfiets

Nooit meer patatjes waterfiets

Sandra is 18 jaar, zit in 5 havo, werkt als oproepkracht in de catering en geeft zwemles aan de kleintjes in het kikkerbad. Ze houdt van feestjes en speelt waterpolo. Maar toch scheelt er iets aan, want Sandra heeft PDS.

Uh, wat? PDS staat voor prikkelbaar darmsyndroom. In de volksmond bekend als een spastische darm. Daar zijn twee oorzaken voor, legt Sandra uit, bij wie drie jaar geleden PDS is vastgesteld: "een overgevoelige darmwand of verstoorde bewegingen van de darm." Om de pijn te bedwingen, volgt ze een bijzonder ingewikkeld dieet dat onder andere de patatjes waterfiets buiten de deur verwerpt. Shit man, en die spontane tussenuurtjes dan? 

Net zwanger
Maar wat houdt het hebben van zo'n spastische darm eigenlijk in? "Het komt er op neer dat ik grote hoeveelheden voedsel niet aankan. Pittig en vet eten is een echt
e no-go. Of maaltijden waar veel suikers of kruiden in zitten." En mocht je het zojuist genoemde voedsel wel binnen krijgen, waar uit zich dat dan in? "In een verstopping. Mijn buik zwelt op, ik lijk net zwanger!" Ook vliegen er belletjes door haar darmen die wereldvreemde geluidjes maken. Hier moet natuurlijk iets aan worden gedaan.

Daarom volgt Sandra sinds enkele maanden een bijzonder ingewikkeld dieet: FODMAP. Dat houdt in dat er voedingsstoffen worden weggelaten in haar dagelijkse eetpatroon en naderhand weer worden toegevoegd. Zo wordt er uitgezocht waar Sandra's darmen slecht op reageren. "Het kan ook zijn dat ik last heb van een combinatie van twee stoffen, zoals gluten en lactose. Dat probeer ik met dit dieet uit te zoeken, zodat ik straks weer een spontaan uitstapje kan maken naar een restaurant. Voorlopig zit dat er niet in."

En dan ook nog vegetariër

Hoe kan een avondmaaltijd voor jou eruit zien? "Rijst met toegestane groenten met tofu als vleesvervanger. Ik ben vegetariër." Maar maak je het jezelf zo niet een stuk lastiger? "Jawel, als ik recepten google, zit daar negen van de tien keer vlees of vis bij." Overwogen met het stoppen van dat vegetariërschap? "Nee, nooit. Veel dieren hebben niet goed geleefd. Ze worden bijvoorbeeld vol gestopt met krachtvoer, dat vind ik verschrikkelijk."

Heeft PDS nu nog invloed op je prestaties voor school of sport? "Af en toe, maar door het FODMAP-dieet gaat het stukken beter! Voorheen sloeg ik weleens een aantal dagen school over, maar tegenwoordig ga ik bijna altijd. Als het niet gaat, gaat het niet natuurlijk."

Glutenvrije groentenwrap

Sandra speelt het pittige waterpolo, maar voelt zich weer als een Indo-Pacifische Zeilvis in het water. "Vegetarische patatjes waterfiets zal ik nooit meer kunnen eten, maar gelukkig doet zo'n biologische glutenvrije groentenwrap het ook best goed!" 

Meer weten? Sandra houdt ook een blog bij over PDS en haar FODMAP-dieet. 

Gepubliceerd op 8 februari 2015
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Lotte

Lotte

Wat knap en supergoed dat ze vegetariƫr blijft! (En superfijn interview, maar dat zou ik niet meer zeggen want dan blijf ik aan de gang)

9 jaar geleden

J.

J.

Ik heb ook het fodmap dieet gevolgd en ben ook vegetariƫr ! Succes nog!

9 jaar geleden

H.

H.

patatje:)

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.