Moet het huidige vakkenpakket worden aangevuld?

Moet het huidige vakkenpakket worden aangevuld?

Door Lotte

Van sociale media tot een nieuwe lockdown: de scholieren van nu dealen met compleet andere dingen dan de scholieren van een aantal decennia geleden, laat staan de mensen die een paar jaar geleden in de schoolbanken zaten.

Er is nu dus een totaal ander soort scholier, maar met vrijwel hetzelfde lessenpakket als hun ouders en misschien wel hun grootouders. Is dat niet vreemd?

Wie ben ik?

Elk jaar laten de cijfers zien dat onze reken- en leesvaardigheden maar blijven dalen. Dat is niet zo gek als je een totaal andere generatie tieners, in een razendsnel veranderde wereld, dezelfde lessen aanbiedt als vroeger. We zouden veel meer moeten leren over dingen die jongeren van deze generatie bezighoudt.

Zoals het ontwikkelen van een eigen identiteit in een wereld die nog nooit zoveel veel verschillende manieren van jezelf identificeren heeft gekend. Echt jezelf zijn wordt gelukkig steeds meer geaccepteerd, maar dit betekent niet dat jongeren niet wat hulp kunnen gebruiken met de grote 'wie ben ik'-vraag. Natuurlijk is dit een kwestie die je je hele leven kunt afvragen, maar scholen kunnen wel een handje helpen met het begrijpen en ontwikkelen van wie je nu bent. Ik denk daarom ook dat het belangrijk is dat hier op school meer tijd in gestoken wordt. Dit hoeft natuurlijk niet drie lesuren per dag, maar af en toe een uurtje tijd besteden aan gender en seksualiteit kan volgens mij geen kwaad.

'Ga je mee naar de winkel?'

Even in je tussenuur naar de Appie voor een blikje cola of naar de Lidl voor een zak met donuts: we doen het allemaal wel eens en daar is ook helemaal niks mee. Wel is het een feit dat het aantal jongeren met diabetes type 2 jaarlijks groeit. Deze ziekte wordt met name veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, waar ongezond eten ook onder valt. Nog nooit hadden jongeren zoveel keuze uit zoveel (ongezonde) producten. Vaak weten jongeren ook niet wat de gevolgen zijn van te veel ongezond eten. Daarom vind ik dat we op school vaker les zouden moeten krijgen over onze gezondheid en hoe we zelf gezond kunnen blijven. 

Gezond leven heeft natuurlijk niet alleen te maken met eten, maar ook met je mentale staat.  Acht op de tien jongeren vinden dat lessen over mentale gezondheid in elk vakkenpakket thuishoort. Daar ben ik het helemaal mee eens. Het wordt zo makkelijker voor jongeren om mentale klachten te herkennen en het begrip voor medeleerlingen met psychische klachten wordt zovergroot.

Money, money, money

Een ander onderwerp waarvan ik vind dat het vaker ter sprake moet komen, is geld. H2oe kunnen we hier het beste mee om moeten gaan als jongeren? Ik heb het dan niet over een standaard economieles waarin de wisselkoersen nog eens worden doorgenomen, maar een serieus gesprek met jongeren over de waarde van geld. Rond de middelbare school heb je steeds vaker te maken met geld: je krijgt een bijbaantje, je opent je eerste bankrekening en aan het einde van je middelbareschooltijd ga je misschien wel geld lenen voor een studie. Kortom, de perfecte tijd om te leren hoe je geld nou het beste kunt gebruiken.

Natuurlijk kunnen niet alle lessen uit gezondheidslessen bestaan of gaan over hoe wij het beste met ons geld kunnen omgaan, maar ik denk dat het een mooie aanvulling is op het huidige vakkenpakket. De middelbare school bereidt ons voor op de toekomst. Door dit niet alleen te doen met vakken als Frans en wiskunde ziet die toekomst er, in mijn beleving, net wat beter uit. 

Gepubliceerd op 19 september 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.