Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wat zijn de ingrediënten voor succesvol onderwijs?

Wat zijn de ingrediënten voor succesvol onderwijs?

Door Lotte

Hoe slim iemand is, verschilt per persoon. De één vindt school gemakkelijk, de ander heeft er wat meer moeite mee. Toch zijn er landen waar de gemiddelde tiener slimmer is in vergelijking met de rest van de wereld. Toeval, of is er een reden voor deze bovengemiddelde slimheid?

Estland

Er zijn verschillende landen waar tieners wonen die het net iets beter doen dan tieners in andere landen. Zo wonen de slimste tieners van Europa in Estland. Iets wat je bij dit voormalige Sovjet-land misschien niet meteen verwacht, maar als we iets beter kijken, is het helemaal niet zo verrassend. Onderwijs wordt in dit land zeer serieus genomen. Het geheim? De vele docenten. Daardoor krijgen Estse jongeren veel individuele aandacht. Leerlingen kunnen op hun zestiende kiezen voor een academische richting of de zogenaamde ‘vakschool’. Daarnaast is het volgen van onderwijs gratis. Doordat onderwijs voor iedereen zo toegankelijk is, proberen ze de sociale ongelijkheid proberen tegen te gaan.

Finland

Estland heeft een groot deel van haar succes in het onderwijs te danken aan de Finnen, die een vergelijkbare manier van onderwijs kennen. Finland zelf doet het ook niet slecht als het gaat om onderwijs. Dit heeft mede te maken met het feit dat in Finland het onderwijs gratis is, tot aan het volgen van een studie toe. Daarnaast krijgen scholieren tot hun zestiende geen cijfers, maar feedback om stress en prestatiedruk te voorkomen. Ook is het opmerkelijk dat scholieren relatief korte schooldagen hebben. Zo gaan leerlingen maar zo’n vijf uur per dag naar school. Dat is even iets anders dan om 15.00 uur nog moeten strijden tijdens de wiskundeles… 

Japan en Singapore

Wereldwijd gezien zijn het met name de Aziatische landen die vaak hoog scoren op de internationale lijsten op het gebied van onderwijs. Zo ook Japan, een land waar het onderwijs er net een beetje anders uitziet in vergelijking met de andere landen. In Japan krijgen leerlingen zes tot acht uur per dag les en het volgen van bijles is op de basisschool al populair. Daarnaast heeft Japan erg moeilijke eindexamens en staan scholieren onder veel prestatiedruk. Het hele schoolsysteem is gefocust op het behalen van een zo hoog mogelijk score om op de best mogelijke universiteit te komen. Het volgen van veel bijlessen is iets wat in Singapore ook veel voorkomt, een land dat altijd genoemd wordt als het gaat om succesvol onderwijs. Maar ook in dit land ervaren scholieren veel stress en prestatiedruk.

China

Net zoals in de andere Aziatische landen, hebben de tieners in China te maken met prestatiedruk en stress over schoolresultaten. Wat hier opvalt, is dat leraren veel tijd steken in het voorbereiden van de lessen, waardoor de lessen van hogere kwaliteit zijn. In China wordt vooral de focus gelegd op het voorbereiden van de gestandaardiseerde toetsen en ligt de nadruk op de cognitieve ontwikkeling, waardoor het land qua onderwijs wereldwijd hoog scoort. Maar er is ook een keerzijde: door de focus op specifieke toetsen wordt er weinig aandacht besteed aan vaardigheden zoals samenwerken. Een groepsopdracht zoals bij ons, zit er niet in. Dit laat maar weer zien dat bovenaan een lijstje staan niet het hele plaatje laat zien.

Maar, niet alleen het buitenland doet het goed op gebied van onderwijs. Op verschillende ranglijsten, zoals The Learning Curve, scoort Nederland zeker niet slecht. Is die wiskundeles om 15.00 uur toch nog ergens goed voor.

Lees ook
Hoe gaan de eindexamens in het buitenland?

Gepubliceerd op 14 juli 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.