Mijn haat-liefdeverhouding met de kenmerkende aspecten

Mijn haat-liefdeverhouding met de kenmerkende aspecten

Door Rixt

Mijn hele klas begint standaard te zuchten als mijn geschiedenisdocent begint over de kenmerkende aspecten. Onzin, saai en niet vwo-waardig, wordt er steeds gezegd. Het zijn ook niet mijn grootste vrienden, maar toch vind ik ze niet alleen maar vervelend.

Voor mijn eindexamen geschiedenis moet ik, als vwo-leerling, 49 zinnen letterlijk uit mijn hoofd kennen. Ne-gen-en-veer-tig! Kom op zeg, ik doe toch geen vwo om acht A4'tjes aan zinnen woord voor woord te kunnen opdreunen? Vier weken voor de toetsweek begin ik altijd al met het leren van deze ellendige kenmerkende aspecten. Je moet namelijk niet alleen de zinnen kennen, maar ook een lap tekst met de achtergrondinformatie. Enorm veel werk dus…

Moment van de waarheid

Nadat ik weken heb zitten blokken op die kenmerkende aspecten, begin ik steeds vol vertrouwen aan mijn toets. Ik ken alle zinnen van binnen en buiten, dus je zou denken dat het wel goed moet komen. Het tegendeel is waar, helaas. De vragen zijn onmogelijk: kenmerkende aspecten koppelen aan bronnen, aan stukjes tekst en aan de omschrijving. Op de één of andere manier krijgen ze het altijd voor elkaar om lastige vragen te bedenken bij een paar zinnetjes. Zo lastig zelfs, dat ik uiteindelijk lang niet alles goed heb. Kom op zeg, daar heb ik toch niet zo hard voor geleerd?


Rode draad

Goed, er zitten dus heel veel vervelende kanten aan die kenmerkende aspecten, maar ik ben echt niet alleen maar negatief. Door alle zinnen uit je hoofd te leren, heb je namelijk wel een heel mooie rode draad. Mijn docenten zeggen vaak dat je alles kent voor de toets als je alle KA's plus het verhaaltje eromheen kan vertellen. Tijdens het leren van zo'n beetje de hele geschiedenis is het dus wel een handig handvat. Bovendien komt er ook altijd wel een wat makkelijkere vraag over een kenmerkend aspect in de toets voor, dus dat is makkelijk punten sprokkelen!

Kenmerkende aspecten leren voelt soms wel een beetje zonde van mijn tijd en hersenloos. Aan de andere kant kunnen ze wel heel goed helpen bij het leren van de toets, als je genoeg discipline kan opbrengen om ze ook echt alle 49 te leren. Of ik ze wel of niet fijn vind? Daar ben ik zelf ook nog niet over uit. 

Lees ook
'Geef geschiedenis betekenis'

Gepubliceerd op 27 september 2021
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.