Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Mijn doel deze zomer: 400 verborgen schatten vinden

Als je deze zomer een man verdacht in de bosjes ziet zoeken, denk dan niet direct aan een verdwaalde inbreker of gevaarlijke spion. Het zou kunnen dat je oog in oog staat met een geocacher: iemand die met behulp van zijn telefoon of een ander GPS-apparaat op zoek gaat naar schatten. Ik ben zo'n schatzoeker (niet heel actief) sinds 2011, maar omdat ik de hele zomer thuis zit, is het tijd om deze oude hobby weer eens op te pakken.

Denk bij 'schat' (ook wel een cache genoemd) niet meteen aan een traditionele schatkist met gouden munten erin. Elke cache bevat sowieso een logboek. Soms zitten er ook nog ruil-items (sleutelhangers, buttons, etc.) in. Een 'schatkist' (ook wel een container genoemd) kan veel verschillende vormen en maten hebben. Kisten die in de grond zitten komen voor, maar vaak zijn het fotorolletjes die bijvoorbeeld achter een paaltje liggen. 

Dit zijn voorbeelden van twee containers. Kun jij ze spotten?

Navigeren, zoeken en loggen

Met behulp van de moderne versie van een schatkaart, Geocaching.com, achterhaal ik de coördinaten van een cache. Zo weet ik precies waar de schat ligt. Meestal ga ik op de fiets naar de locaties toe. Wat is er nou fijner dan een stukje fietsen bij mooi weer en je ontdekt ook nog eens plekken waar je nog nooit geweest bent. Bovendien staat er na een paar uurtjes cachen al gauw 20 kilometer op de teller. Zo vliegen die coronakilo's eraf ;)

Als ik op de locatie ben aangekomen, is het zaak de cache zo snel mogelijk te vinden. Ik kijk altijd naar dingen die afwijken. Maar, dat is meestal niet genoeg. Zelfs na meer dan 170 gevonden caches kom ik nog steeds nieuwe verstopplekken en containers tegen.

Ik heb de cache inmiddels gevonden. Het was een bidon die achter een boom hing.

Dan is het tijd om te loggen. Loggen betekent eigenlijk: zeggen dat je er bent geweest. Ik schrijf m'n naam in het logboek. En daarna ga ik meteen weer door naar de volgende. De inhoud van de schat is voor mij onbelangrijk: de weg die ik afleg om er te komen, daar gaat het mij en de meeste cachers om!

Lachende gezichtjes

Over de hele wereld liggen meer dan drie miljoen schatten verstopt. Daarvan liggen er iets meer dan 41.000 in Nederland. Mijn doel voor deze zomervakantie is om alle caches (ongeveer 400) in mijn woonplaats te vinden. Op Geocaching.com bedank ik de eigenaar van elke gevonden cache. De groene 'kistjes' veranderen dan in gele smileys. Dat is stiekem best verslavend.

De gele smileys staan voor de caches die ik gevonden heb. Alle andere bolletjes moet ik nog vinden. De blauwe vraagtekens zijn een apart soort caches: mysteries. Om die te kunnen zoeken, moet er eerst een puzzel worden opgelost. 

Zoals je misschien wel hebt gemerkt, raak ik niet uitgepraat over deze prachtige hobby. Ik heb het in deze blog niet eens gehad over de caches die ik zelf heb verstopt, de origineelste containers die ik ben tegen gekomen en leukste smoesjes die ik heb bedacht als iemand vraagt: "Wat ben je aan het doen?"

Lijkt het jou ook gaaf om schatten te gaan zoeken? Er zijn ongetwijfeld tientallen caches verborgen in je woonplaats waarvan je niet wist dat ze bestonden. 

Gepubliceerd op 12 juli 2020
ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.