Met deze tips haal jij een 10 voor je presentatie

Met deze tips haal jij een 10 voor je presentatie

Door Mirte

Presentaties, vaak niet echt een favoriet onderdeel van scholieren. Al dat gedoe met een PowerPoint, het oefenen voor je ouders en de tekst uit je hoofd leren. Of in ieder geval proberen.

Met deze tips wordt het een stuk makkelijker voor je. 

Tip #1: waar kijk jij naar tijdens je presentatie? 

Naar wie of wat kijk jij terwijl je voor de klas staat? Ben jij degene die naar je beste vriend(in) kijkt en vervolgens in de lach schiet? Of houd je een staredown met de leraar? Allebei niet hele chille opties. Je kan natuurlijk ook langzaam de klas rondkijken, maar dat kan lastiger zijn als je ook nog goed je PowerPoint wil regelen. Wat je ook kan doen, is naar de muur achterin het klaslokaal kijken, nét boven de hoofden van je klasgenoten. Zo lijkt het voor de luisteraars alsof je iedereen aankijkt. Let op: maak er geen staredown met de muur van.

Tip #2: voorbereidingen: vanzelfsprekend, maar nog niet zo makkelijk 

Hoe bereid jij je presentatie voor? Of doe je dat überhaupt wel? Iedereen heeft zo z’n manier om een presentatie voor te bereiden, maar wat is nu de beste? Als je de presentatie helemaal zelf maakt, sla je al meteen een groot deel qua informatie op. Dat scheelt weer met de tekst uit je hoofd te leren. Als je je PowerPoint van Scholieren.com haalt, wordt dit al lastiger. Maar goed, misschien heb je geen tijd voor het zelf fabriceren van een diashow. Als je je dan toch wel goed wil voorbereiden, kun je eerst je tekst uitschrijven en het dan gaan oefenen. Film jezelf, dan zie je meteen wat beter kan en wat er al goed gaat. En ja, dan is het eigenlijk gewoon: blijven oefenen!

Tip #3: hoe wordt het niet saai? 

Waarschijnlijk val je bijna in slaap bij het horen van de presentaties van je klasgenoten en leraar. Dat wil jij natuurlijk niet als ze naar jouw presentatie luisteren, maar zo makkelijk is dat nog niet. Wat voor zichzelf spreekt, is natuurlijk een onderwerp kiezen dat jongeren interesseert. Zorg dat je PowerPoint er leuk uitziet, niet saai zonder kleur en plaatjes. Misschien kun je er zelfs wat grapjes in verwerken. Filmpjes zorgen er ook voor dat de concentratie bij jouw presentatie blijft hangen. En natuurlijk, sta er geïnteresseerd bij. Dan ziet het er meteen netter uit!

Meer presentatie-tips nodig? Misschien helpt onderstaande video je wat meer op weg:

Lees ook
Drie last-minute killer tips voor je volgende presentatie

Gepubliceerd op 16 februari 2022

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.