Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Drie last-minute killer tips voor je volgende presentatie

Drie last-minute killer tips voor je volgende presentatie

Door Stach

Het is 23.00 uur, je zit voor de televisie en bent doodop. Je verlangt naar je bed en je bed verlangt naar jou. Er is alleen één klein probleempje: morgen moet je voor CKV een presentatie geven over moderne kunst. En tja, omdat je zo'n uitsteller bent, is die nog niet (helemaal) gemaakt…

Herkenbaar? Bij mij komt het in elk geval regelmatig voor. Ik probeer ervoor te zorgen dat ik een dag van te voren mijn PowerPoint ready heb, maar dat lukt praktisch nooit. Zo heb ik ooit twee uur van te voren een complete presentatie in elkaar geflanst. In deze blog heb ik drie toptips verzameld die een matige presentatie kunnen opkrikken naar een stiekem best wel goede.

PowerPoint

Laten we het eerst even over je PowerPoint hebben. Niets is leuker dan allemaal grappige effecten, kleuren en ronddansende vormen bij elkaar te zetten. Toch raad ik je aan dat niet te doen. Een PowerPoint, Prezi of Google Presentatie dient als ondersteuning van je verhaal, niet als flitsende sideshow. Dat is ook de reden waarom veel docenten je aanraden geen hele verhalen op het bord te projecteren.

Ik wil nog een stapje verder gaan: liever helemaal geen tekst. Alle belangrijke dingen ga jij – als het goed is – vertellen. Er is geen reden om jouw hele verhaal ook nog eens op te nemen in een PowerPoint. Hoe meer tekst er op de slides staat, hoe meer jij je kijkers kwijtraakt. In plaats van naar jou te luisteren, zullen ze zich namelijk focussen op de tekst op je slides. Wat kan je dan wel in een PowerPoint zetten? Plaatjes, foto’s of grafieken en hooguit wat steekwoorden. 

De inhoud is slechts het halve werk

Stel: je geeft een presentatie aan je klasgenoten over een moeilijk onderwerp. Bijvoorbeeld astrofysica. Ik durf te wedden dat de klas na dertig seconden is afgehaakt, als je de materie (haha, natuurkundige woordgrap) niet begrijpelijk en boeiend kunt uitleggen. Omgekeerd gaat het ook mis: als je een fantastisch onderwerp hebt, maar je staat te presenteren als een zoutzak, dan haken je luisteraars ook af.

Je zou kunnen zeggen dat de inhoud het halve werk is. Hoe je presenteert, bepaalt voor de andere 50 procent hoe klasgenoten de presentatie ervaren. Geloof me, je kunt mensen de grootste onzin verkopen, als je dit maar vol overtuiging doet. Probeer ook eens handgebaren te maken of te spelen met stiltes en verschillende toonhoogtes.

Hieronder staat een mooi voorbeeld van een echte presentatiekoning. Schrijver en acteur Will Stephen legt in iets minder dan 6 minuten uit hoe je slim kunt overkomen tijdens een presentatie.

Spiekbriefje

Mijn laatste tip gaat over het spiekbriefje. Direct verbranden dat ding. Niets is zo lame als zinnetjes oplezen vanaf een blaadje. Je hebt dat echt niet nodig. Meestal ken je je tekst wel aardig, en zo niet, dan is dat ook geen probleem. Niemand heeft het door als je een stukje overslaat of wat improviseert. Ik denk zelfs dat je presentatie er beter en natuurlijker van wordt. Ik werk nooit al mijn tekst van tevoren uit en dit heeft als grote voordeel dat ik niet in schrijftaal presenteer, maar in spreektaal. Docenten waarderen een leerling die bevlogen vertelt. Echt.

Tot slot: presenteren is lastig. Het is een sport waarin sommige mensen beter zijn dan anderen. Misschien ben je na het geven van honderd presentaties nog onzeker. Dat is niet erg. Oh, en wil je het maken van je volgende presentatie nog meer uitstellen? Bekijk dan dit hilarische filmpje (4 min) van cabaretier Arnout van den Bossche over PowerPoint.

Gepubliceerd op 31 maart 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.