Waarom uitstelgedrag soms helemaal prima is

Waarom uitstelgedrag soms helemaal prima is

Door Stach

58 minuten voor het einde van de deadline leverde ik mijn profielwerkstuk in. In theorie had ik zes maanden de tijd om 'm te schrijven, maar in de praktijk vlogen alle woorden pas in de laatste maand op zijn plek. Uitstelgedrag dus. Maar weet je? Soms is dat helemaal zo slecht nog niet.

De een heeft er wat meer last van dan de ander, maar we kennen het allemaal: uitstelgedrag. De meeste mensen zien het als iets negatiefs. Zo geeft Marijn in haar blog 'help, ik ben een uitsteller' tips om van uitstelgedrag af te komen, alsof het een of andere ziekte is. Toch denk ik dat er een boel vergeten voordelen van uitstelgedrag zijn. Laat ik ze eens op een rijtje zetten.

Creativiteit heeft tijd nodig

Ik deed heus wel 'onderzoek' in de maanden dat ik niet aan het schrijven was. Eindeloos YouTube-filmpjes kijken bijvoorbeeld. Als ik een filmpje opzocht over aandelen, zat ik 45 minuten later te kijken naar een interview met Yoep van 't Hek. Wat een prachtig algoritme. Oh, en wat dacht je van doelloos op Google Maps zoeken naar het meest afgelegen stukje land op aarde?

Okeeee, niet iedere plaatsvervangende activiteit is misschien even nuttig, maar feit is dat creatieve processen, bijvoorbeeld het schrijven van een verslag of werkstuk, tijd nodig hebben. Zelden is je eerste idee helemaal perfect. Het is niet voor niets dat je bij vakken zoals tekenen, handvaardigheid of CKV (bah!) eerst enkele ideeën moet schetsen, voordat je een idee écht mag gaan uitwerken.

Als je ergens langer over nadenkt, en het maken/schrijven/tekenen ervan nog even uitstelt, levert dat, in elk geval bij mij, vaak een beter resultaat op.

Deadlinedruk zorgt voor efficiënter werk

Laten we eerlijk zijn: de meeste mensen werken sneller, efficiënter en beter als er (een beetje) druk achter de opdracht zit. Het is ontzettend lastig om jezelf ertoe te zetten nu al te beginnen aan die moeilijke opdracht, als de deadline pas over enkele maanden is.

Nieuwe inzichten

Mijn profielwerkstuk ging over kunstmatige intelligentie (AI) op de beurs. De beurs verandert iedere dag en ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie volgen elkaar in rap tempo op. Het was voor mij en mijn groepje dan ook bijna noodzakelijk om wat later aan het PWS te beginnen, zodat het werkstuk op de inleverdatum niet al verouderd was.

"Maar Stach, ik schrijf een verslag voor Grieks en Latijn. Alles wat ik bespreek is al gebeurd en nieuwe ontwikkelingen zijn er zelden. Dan is uitstellen toch zinloos?"

Welke idioot kiest er nou weer voor dode talen.

Niet kwaadaardig

Tot slot wil ik graag aan mijn lijstje toevoegen dat uitstelgedrag, mits je het een beetje in toom houdt, geen negatieve consequenties hoeft te hebben. Met mijn fantastische profielwerkstuk is het bijvoorbeeld helemaal goed gekomen. Ik kreeg een 10.

Gepubliceerd op 24 februari 2021
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Jesse

Jesse

Stach voor minister-president

1 jaar geleden